Σε νέα υποβάθμιση της χρηματοπιστωτικής αξιοπιστίας της Τουρκίας στην κατηγορία «junk (σκουπίδια)» προχώρησε χθες ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, την ώρα που η Άγκυρα βρυχάται, ανοίγοντας μέτωπα από τον Έβρο μέχρι την Κύπρο και την Αφρίν.

Σε νέα υποβάθμιση της χρηματοπιστωτικής αξιοπιστίας της Τουρκίας στην κατηγορία «junk (σκουπίδια)» προχώρησε χθες ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, την ώρα που η Άγκυρα βρυχάται, ανοίγοντας μέτωπα από τον Έβρο μέχρι την Κύπρο και την Αφρίν. Στην αιτιολόγηση μάλιστα της υποβάθμισης, εκτός από τους οικονομικούς λόγους, αναφέρονται και οι αυξημένοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι λόγω της στρατιωτικής εμπλοκής της Τουρκίας στη βόρεια Συρία, αλλά και η επιδεινούμενη πολιτική κατάσταση λόγω της μαζικής καταστολής που ακολούθησε μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Ο οίκος Moody’s υποβάθμισε κατά μία ακόμη βαθμίδα την Τουρκία, στο «Ba2», δύο μονάδες κάτω από τη βαθμίδα επένδυσης (investment grade), αξιολόγηση που υποδηλώνει μεγάλο ρίσκο για τους υποψήφιους αγοραστές τουρκικών ομολόγων με άμεσο κίνδυνο χρεοκοπίας. «Η κυβέρνηση φαίνεται ότι συνεχίζει να είναι επικεντρωμένη στα βραχυπρόθεσμα μέτρα, σε βάρος της αποτελεσματικής νομισματικής πολιτικής και της θεμελιώδους οικονομικής μεταρρύθμισης», αναφέρει το κείμενο που συνοδεύει την αξιολόγηση της Moody’s, το οποίο υπογράφει η αντιπρόεδρος του οίκου Κριστίν Λίντοου.

Στο κείμενο της αξιολόγησης επισημαίνεται ακόμη «η αποκρυστάλλωση του αυξημένου ρίσκου, με δεδομένο το διευρυνόμενο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, το υψηλότερο εξωτερικό χρέος και τη σχετιζόμενη με αυτό ανάγκη μετακύλισης υπό το πρίσμα των αυξανόμενων πολιτικών κινδύνων».

Ο συνεχιζόμενος πληθωρισμός και η γενικότερη πολιτική κατάσταση, όπως είναι η συνέχιση του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης το οποίο έχει επιβληθεί στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, έπαιξε εξίσου σημαντικό ρόλο για τη νέα υποβάθμιση. «H πιθανή επαναξιολόγηση των κινδύνων για την Τουρκία από τους ξένους επενδυτές εξακολουθεί να πολλαπλασιάζεται με τη συνεχιζόμενη επιδείνωση της γεωπολιτικής κατάστασης της Τουρκίας», γράφει η Λίντοου. «Η αξιολόγηση της χρηματοπιστωτικής αξιοπιστίας της Τουρκίας ενδεχομένως να υποβαθμιστεί αν υπάρξει αύξηση της πιθανότητας και εγγύτητας μιας κρίσης στο ισοζύγιο πληρωμών».

Από την αξιολόγηση δεν λείπει η αναφορά και στην πρόσφατη στρατιωτική εμπλοκή της Τουρκίας στη βόρεια Συρία. «Το γεωπολιτικό ρίσκο που εκπορεύεται από την πρόσφατη εμπλοκή της Τουρκίας στη Συρία γίνεται όλο και μεγαλύτερο αναλόγως τη διάρκεια και το βάθος της εμπλοκής», επισημαίνει η Moody’s αναφορικά με την επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας», όπως έχει βαφτίσει την εμπλοκή της στη βόρεια Συρία η Τουρκία.

Οι τουρκικές αγορές δεν επηρεάστηκαν πάντως ιδιαίτερα από τη νέα υποβάθμιση, με την τουρκική λίρα να υποχωρεί στις 3,8115 ανά δολάριο από 3,8035 που είχε την Τετάρτη. To χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης υποχώρησε ελαφρά. Η υποβάθμιση της Moody’s εκδηλώθηκε σε μια στιγμή που τουλάχιστον εκ πρώτης όψεως η τουρκική οικονομία δεν δείχνει να παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα. Η Moody’s, μάλιστα, είχε τον Μάρτιο του 2017 αναβαθμίσει τις προοπτικές της τουρκικής οικονομίας σε «σταθερές» από «αρνητικές».

Το γ’ τρίμηνο του 2017 η τουρκική οικονομία κατέγραψε αύξηση του ΑΕΠ 11%, ανακάμπτοντας αισθητά μετά τη βραχύβια οικονομική επιδείνωση που προκάλεσε το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Ο Τούρκος υπουργός Τουρισμού Νουμάν Κουρτουλμούς από το Βερολίνο, όπου βρίσκεται για τη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού, δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς: «Είναι άδικο. Μόλις βγήκαμε από την πιο επικίνδυνη περίοδο στην πρόσφατη τουρκική ιστορία. Ανακάμψαμε πολύ γρήγορα... Έχουμε κάποιες μεγάλες επενδύσεις οι οποίες συνεχίζονται, μεγάλα έργα».

Τούρκος τραπεζίτης, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, μιλώντας επίσης στο πρακτορείο Ρόιτερς, απέδωσε την υποβάθμιση σε πολιτικά κίνητρα. «Νομίζω πως η απόφαση (σ.σ.: της Moody’s) αντικατοπτρίζει την πορεία των σχέσεων Τουρκίας-ΗΠΑ, καθότι δεν βρισκόμαστε σε διαφορετικό επίπεδο από οικονομικής πλευράς από αυτό στο οποίο βρισκόμασταν έναν χρόνο πριν», επισήμανε ο τραπεζίτης.

Παρά πάντως την προειδοποίηση για «γεωπολιτικό ρίσκο», η Τουρκία αναμιγνύεται ακόμη πιο βαθιά, αυτή τη φορά στο Ιράκ. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μαβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε χθες ότι οι κυβερνήσεις της Τουρκίας και του Ιράκ συμφώνησαν να προχωρήσουν σε κοινές επιχειρήσεις κατά των Κούρδων μαχητών στο βόρειο Ιράκ.

Οι κοινές στρατιωτικές επιχειρήσεις με το Ιράκ θα ξεκινήσουν πιθανότατα, όπως ανέφερε ο Τσαβούσογλου, μετά τις ιρακινές βουλευτικές εκλογές τον Μάιο.

Στη βόρεια Συρία, οι τουρκικές δυνάμεις κατάφεραν να αποκτήσουν τον έλεγχο της πόλης Τζανταϊρίς, έναν από τους μεγαλύτερους οικισμούς στην περιοχή της Αφρίν, σύμφωνα με ανταπόκριση του τουρκικού κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Ανατολή.

 

(Πηγή: «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ»)