Πρωτοβουλίες παρόμοιες με αυτές που υιοθέτησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβάλλοντας τελωνειακούς δασμούς στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα, ποτέ «δεν είχαν καλό τέλος». Την πρόβλεψη αυτή έκανε με δηλώσεις του στο πρακτορείο TASS ο εμπορικός ακόλουθος της Ρωσίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, Αλεξάντρ Στάντνικ

Πρωτοβουλίες παρόμοιες με αυτές που υιοθέτησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβάλλοντας τελωνειακούς δασμούς στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα, ποτέ «δεν είχαν καλό τέλος».

Την πρόβλεψη αυτή έκανε με δηλώσεις του στο πρακτορείο TASS ο εμπορικός ακόλουθος της Ρωσίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, Αλεξάντρ Στάντνικ, σχολιάζοντας την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλλει δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.

Ο Ρώσος διπλωμάτης, υπενθύμισε ότι «οι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες και αξιωματούχοι και πολιτικοί σε διεθνές επίπεδο» όπως ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστιν Λαγκάρντ, είχαν επικρίνει αυτή την απόφαση.

Οι σημαίνοντες αυτοί παράγοντες είχαν επίσης επισημάνει, ότι «παρόμοιες ενέργειες από μέρους των ΗΠΑ μπορούν να προκαλέσουν εμπορικούς πολέμους» δήλωσε ο Στάντνικ, τονίζοντας ότι «ένας εμπορικός πόλεμος έχει πάντα άσχημος τέλος, καθώς δεν υπάρχουν νικητές» και «από έναν τέτοιο πόλεμο υποφέρουν όλοι».

Σύμφωνα με τον Στάντνικ, η Ρωσία είχε εξάγει το 2016 στις Ηνωμένες Πολιτείες προϊόντα χαλυβουργίας αξίας $ 700 εκατ., ενώ το 2017 οι εξαγωγές υπερέβησαν σε αξία τα $ 1,4 δισ. Οι εξαγωγές ρωσικού αλουμινίου στις ΗΠΑ το 2016 ανήλθαν σε $ 1,35 δισ., ενώ το 2017 προσέγγισαν τα $ 1,6 δισ. Στον κατάλογο των μεγαλύτερων εξαγωγέων αλουμινίου στις ΗΠΑ, η Ρωσία κατείχε την τρίτη θέση και τώρα βρίσκεται στην ένατη.

«Τα ποσά αυτά δεν είναι φυσικά σημαντικά», παραδέχεται ο Στάντνικ. «Ωστόσο, οι ΗΠΑ αναμφίβολα δεν η μοναδική αγορά για τις δικές μας εταιρείες. Εκτός των άλλων, ότι πωλείται εδώ (σ.σ. στις ΗΠΑ από την Ρωσία) είτε πωλείται γιατί δεν υπάρχει άλλο αντίστοιχο προϊόν, είτε είναι αναγκαίο (σ.σ. για τις ΗΠΑ) για κάποιους άλλους λόγους που αφορούν την τιμή ή την ποιότητα».

Ο Στάντνικ, χαρακτηρίζοντας την απόφαση του Αμερικανού προέδρου να εξαιρέσει τον Καναδά και το Μεξικό από την επιβολή δασμών ως «ενδιαφέρον σημείο», επισημαίνει ότι το Μεξικό είναι ένας σημαντικός προμηθευτής των ΗΠΑ, ενώ ο Καναδάς στις εξαγωγές αλουμινίου και χάλυβα βρίσκεται στην πρώτη θέση. Ο ίδιος λέει ότι οι εξαγωγές αλουμινίου που έκανε ο Καναδάς στις ΗΠΑ έφθασαν σε αξία τα $ 8,3 δισ. το 2017, ενώ αυτές του χάλυβα ξεπέρασαν τα $ 6 δισ.

Ο Ρώσος εμπορικός ακόλουθος, αξιολογώντας την επιβολή των εν λόγω δασμών, λέει ότι ο Τραμπ «υλοποιεί τις προεκλογικές του υποσχέσεις, που συνίστανται στο να ενισχύσει με κάθε τίμημα την (αμερικανική) βιομηχανία και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας».

Ο Στάντνικ, θεωρεί επίσης ότι η επιβολή δασμών που θα αρχίσουν να ισχύουν σύντομα, θα επηρεάσουν τη διεθνή αγορά, τους παραγωγούς στην Ευρώπη και σε άλλες χώρες, ακόμη και σε χώρες που είναι σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών.

Παράλληλα, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο, με την εξαίρεση του Καναδά και του Μεξικού από την επιβολή δασμών, να υπάρξει μια νέα τροπή όσον αφορά στον εκσυγχρονισμό της NAFTA (Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου Βόρειας Αμερικής), ο οποίος μπορεί να γίνει σε σχέση με την προθυμία των δύο αυτών χωρών να αποδεχθούν τις ανισότητες που υπάρχουν προς όφελος των ΗΠΑ».

Για αυτόν ακριβώς τον λόγο -καταλήγει ο Στάντικ- δε μπορεί κανείς να αποκλείσει το ενδεχόμενο, το τείχος προστασίας στα σύνορα με τις ΗΠΑ, η ανέγερση του οποίου εντάσσεται στις προεκλογικές υποσχέσεις του Τραμπ, σε τελική ανάλυση «να χτιστεί με την συμβολή των εταιρειών αλουμινίου και χαλυβουργίας του Μεξικού».