Στις αρχές του 2019 αναμένει η ισραηλινή κυβέρνηση ότι θα δοθεί η οριστική έγκριση για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου East Med, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο Reuters ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας, Γιουβάλ Στάινιτς.

Στις αρχές του 2019 αναμένει η ισραηλινή κυβέρνηση ότι θα δοθεί η οριστική έγκριση για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου East Med, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο Reuters ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας, Γιουβάλ Στάινιτς.

Υπενθυμίζεται ότι ο αγωγός θα είναι μήκους 2.000 χιλιομέτρων και θα μεταφέρει στην Ευρώπη φυσικό αέριο από τα μεγάλα κοιτάσματα που έχουν βρεθεί στη Μεσόγειο.

Ο East Med, ο οποίος θα περνάει από το Ισραήλ και την Κύπρο, σε Ελλάδα και Ιταλία, σε νερά με μεγάλο βάθος, θεωρείται πως θα αποτελέσει μείζον ορόσημο για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη Λεκάνη της Λεβαντίνης, στην ανατολική Μεσόγειο, καθώς θα προσφέρει πρόσβαση σε όλη την ευρωπαϊκή αγορά.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί τον αγωγό -το κόστος κατασκευής του οποίου υπολογίζεται ότι θα ανέλθει σε $ 7 δισ.- «εξαιρετικά ανταγωνιστικό», καθώς οι τέσσερις χώρες - εταίροι συνεχίζουν τους σχεδιασμούς για το, από τεχνική άποψη, ιδιαίτερα περίπλοκο έργο, διαβεβαίωσε ο Στάινιτς στη συνέντευξη που παραχώρησε το Reuters, στο περιθώριο εκδήλωσης στο Χιούστον, στην αμερικανική Πολιτεία του Τέξας.

«Αυτό το καλοκαίρι, θα καταλήξουμε σε μια λεπτομερή συμφωνία ανάμεσα στις τέσσερις χώρες που θα συμμετάσχουν στο έργο του αγωγού East Med και στις αρχές του 2019 ελπίζουμε να δούμε να λαμβάνεται οριστική απόφαση για την επένδυση» ανέφερε ο Στάινιτς.

Ο αγωγός East Med θα είναι σε θέση να μεταφέρει 9 ως 12 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, σύμφωνα με τον Στάινιτς. Το έργο πρόκειται να υλοποιήσει η ΥΑΦΑ Ποσειδών, μια κοινοπραξία της ΔΕΠΑ και του ιταλικού ενεργειακού ομίλου Edison.

Στα ανοικτά του Ισραήλ έχουν ανακαλυφθεί κοιτάσματα 900 δισ. κυβικών μέτρων, ενώ το κυπριακό κοίτασμα Αφροδίτη υπολογίζεται ότι διαθέτει άλλα τουλάχιστον 128 δισ. κυβικά μέτρα.

Σύμφωνα με τον κ. Στάινιτς, το Ισραήλ, παρότι η εγχώρια κατανάλωση φυσικού αερίου έχει αυξηθεί σημαντικά την τελευταία δεκαετία, θα είναι σε θέση να εξαγάγει 400 ως 500 δισ. κυβικά μέτρα.

Το Ισραήλ εξετάζει, επίσης, το ενδεχόμενο να κατασκευάσει έναν αγωγό προς την Τουρκία, όπου η ζήτηση αυξάνεται ταχύτατα, αλλά το έργο μοιάζει να βρίσκεται σε τέλμα τα τελευταία χρόνια εξαιτίας των εντάσεων μεταξύ των δύο κρατών.

«Μπορούμε να κάνουμε εξαγωγές στην Αίγυπτο, στην Ιορδανία και στην Τουρκία και παρόλα αυτά να έχουμε αρκετό επιπλέον αέριο για τον αγωγό» διαβεβαίωσε.

Ο Στάινιτς συμπλήρωσε ότι το Ισραήλ θα προκηρύξει το καλοκαίρι νέο διαγωνισμό για 20 ως 30 οικόπεδα, ώστε να αρχίσει η εκμετάλλευση επιπρόσθετων κοιτασμάτων.