Κύπρος: Αναβάλλεται η Γεώτρηση της ΕΝΙ στον Στόχο «Σουπιά» - Παρ' Ολίγον Σύγκρουση Τουρκικού Πολεμικού Πλοίου με το Γεωτρύπανο της ΕΝΙ

Κύπρος: Αναβάλλεται η Γεώτρηση της ΕΝΙ στον Στόχο «Σουπιά» - Παρ Ολίγον Σύγκρουση Τουρκικού Πολεμικού Πλοίου με το Γεωτρύπανο της ΕΝΙ
energia.gr
Παρ, 23 Φεβρουαρίου 2018 - 14:46
Νέα ενημέρωση (15:50): Νέα απρόβλεπτη εμπλοκή υπήρξε σήμερα στην κυπριακή ΑΟΖ, καθώς τουρκικό σκάφος ανέκοψε, με κίνδυνο σύγκρουσης, το γεωτρύπανο της ΕΝΙ, το οποίο επιχειρούσε εκ νέου να προσεγγίσει τον στόχο «Σουπιά» στο τεμάχιο 3
Νέα ενημέρωση (15:50):
Νέα απρόβλεπτη εμπλοκή υπήρξε σήμερα στην κυπριακή ΑΟΖ, καθώς τουρκικό σκάφος ανέκοψε, με κίνδυνο σύγκρουσης, το γεωτρύπανο της ΕΝΙ, το οποίο επιχειρούσε εκ νέου να προσεγγίσει τον στόχο «Σουπιά» στο τεμάχιο 3.

Το γεωτρύπανο κινήθηκε με ελιγμούς πολύ κοντά στον στόχο «Σουπιά» και ακριβώς στα όρια της περιοχής, που δέσμευσε η Τουρκία. Το τουρκικό πολεμικό ναυτικό ενέτεινε τις απειλητικές κινήσεις και μία τουρκική φρεγάτα προσπάθησε να εμβολίσει το γεωτρύπανο.

Ο καπετάνιος του γεωτρύπανου κατάφερε να αποφύγει την σύγκρουση και τερμάτισε την προσπάθεια, κατευθυνόμενος δυτικά. Πιθανότατα κατευθύνεται προς το Μαρόκο, όπου θα διενεργήσει έρευνες εντός του Μαρτίου.

Για τις εξελίξεις ενημερώθηκε τόσο ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος ενημερώνει με τη σειρά τους Ευρωπαίους ηγέτες, που βρίσκονται στη Βρυξέλλες για την άτυπη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, επιβεβαίωσε ότι αναβάλλεται η γεώτρηση της ΕΝΙ στον στόχο «Σουπιά», αλλά, δήλωσε, «δεν ακυρώνονται οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Μιλώντας από τις Βρυξέλλες στο ΡΙΚ, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως ήδη το γεωτρύπανο αναχώρησε για το Μαρόκο, ενώ για το επεισόδιο ενημερώθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Πρόσθεσε ότι ο κ. Αναστασιάδης είχε συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, τον Πρόεδρο της Γαλλίας, την καγκελάριο της Γερμανίας και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, στους οποίους έθεσε το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε πως θα πρέπει να υπάρξει αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό αναμένει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή στις Βρυξέλλες της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος», Παύλο Ξανθούλη, μετά τις σημερινές εξελίξεις η Λευκωσία επιδιώκει πλέον ξεκάθαρη διασύνδεση της ευρωτουρκικής συνάντησης κορυφής, που προγραμματίστηκε για τις 26 Μαρτίου, στη Βάρνα, με τον τερματισμό των τουρκικών προκλήσεων στην ΑΟΖ.

Νωρίτερα το energia.gr, σε αποκλειστικό του ρεπορτάζ, μετέδιδε:

Προς οριστική ματαίωση οδηγείται η ερευνητική γεώτρηση της εταιρείας ΕΝΙ στο «οικόπεδο 3» της κυπριακής ΑΟΖ, μετά την έκδοση νέας NAVTEX (0258/18) από την Τουρκία για συνέχιση των ναυτικών ασκήσεών της στην περιοχή μέχρι τις 18 Μαρτίου. Μπορεί η νέα NAVTEX να είναι παράνομη, όπως και η προηγούμενη, δεν παύει όμως να δημιουργεί μια de facto κατάσταση, αφού τα τουρκικά πολεμικά απαγορεύουν την προσέγγιση του γεωτρύπανου Saipem 1200 στην θέση «Σουπιά», όπου επρόκειτο να πραγματοποιήσει την γεώτρηση. Να σημειωθεί ότι το γεωτρύπανο θα πρέπει να αποχωρήσει στις αρχές Μαρτίου και οπωσδήποτε πριν από τις 8 του μηνός, οπότε πρέπει να έχει μετακινηθεί για άλλες προγραμματισμένες εργασίες στη θαλάσσια περιοχή του Μαρόκου.

Ήδη, άλλωστε, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΝΙ κ. Claudio Descalzi έχει προειδοποιήσει ότι η εταιρεία του θα αποσυρθεί, αν δεν διευθετηθούν τα προβλήματα με την Τουρκία. Όπως παρατηρούν κυβερνητικές πηγές στην Λευκωσία, μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελούσε ένα πολύ κακό προηγούμενο που θα επεθάρρυνε άλλες εταιρείες από ενδεχόμενη πρόθεση να επενδύσουν στα κυπριακά κοιτάσματα. Η κατάσταση όμως, συμφώνως προς τους ανωτέρω παρατηρητές, δημιουργεί γενικότερο ζήτημα αξιοπιστίας για την Κύπρο, η οποία μέχρι στιγμής αντιδρά στα τουρκικά τετελεσμένα με δηλώσεις και την επίκληση του διεθνούς δικαίου.

Την περασμένη Τρίτη (20/2) πραγματοποιήθη σύσκεψις υπουργών και υπηρεσιακών παραγόντων στην Λευκωσία, ενώ την Τετάρτη (21/2) συνεδρίασε το Εθνικό Συμβούλιο στο οποίο συμμετείχαν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, υπό την προεδρία του Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος εχθές επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να γίνει συντονισμός των επόμενων βημάτων των Αθηνών και Λευκωσίας. Εν τω μεταξύ σήμερα (23/2) ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης συμμετέχει, στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες όπου θα θέσει το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας μέσα στην ΑΟΖ της Κύπρου, ιδιαίτερα μετά την ανανέωση της NAVTEX, η οποία πρακτικά επεκτείνει μέχρι και τις 10 Μαρτίου την απαγόρευση ερευνών στο «οικόπεδο 3». Δεδομένου ότι το ζήτημα αφορά ευθέως την Κυπριακή Δημοκρατία και, εμμέσως, την Ιταλία, η Ε.Ε. έχει- θεωρητικά τουλάχιστον- συμφέροντά της να διακυβεύονται στο «οικόπεδο 3» της ΑΟΖ της Κύπρου.

Μέχρι στιγμής, πάντως δεν έχει υπάρξει κάποια στρατιωτική ενέργεια, όπως κίνηση σκαφών της κυπριακής ακτοφυλακής για έστω συμβολική προστασία του γεωτρύπανου, ούτε ενέργειες συντονισμού με το Ισραήλ και την Αίγυπτο με τις οποίες υπάρχουν τριμερείς αμυντικές συμφωνίες εν ισχύ. Επισημαίνεται ότι αυτή τη στιγμή στην περιοχή του «τεμαχίου 3» κινούνται τρεις τουρκικές φρεγάτες, μια κορβέτα και ένα πλοίο γενικής υποστηρίξεως. Τα πλοία αυτά ή όποια άλλα τα αντικαταστήσουν, θα συνεχίσουν, συμφώνως προς τη νέα NAVTEX, τη διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων με χρήση πυρών ναυτικού πυροβολικού.

Ο ίδιος ο κ. Αναστασιάδης επισήμανε, με γραπτή δήλωσή του, ότι «το περιεχόμενο των δηλώσεων και η ρητορική που αναπτύσσεται από πλευράς Τουρκίας και Τουρκοκυπρίων ούτε δικαιολογείται ούτε στηρίζεται σε πραγματικά δεδομένα, και ούτε εξυπηρετεί τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του κυπριακού λαού». Πρόσθεσε ότι «οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας θα συνεχισθούν κανονικά» και ζήτησε από την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους να επανέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αφού πρώτα τερματισθεί η παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της. Παράλληλα, πριν δύο ημέρες καταγράφηκε αρχικά αμηχανία και έπειτα ένταση μεταξύ Λευκωσίας και ιταλικής ΕΝΙ, όταν το τουρκικό πρακτορείο Dogan μετέδωσε πληροφορίες ότι ο αποκαλούμενος «υπουργός Εξωτερικών» του ψευδοκράτους, Κουτρέτ Οζερσάι, συναντήθηκε με στελέχη της ΕΝΙ στην Ρώμη, την περασμένη Δευτέρα. Διπλωματικές πηγές από την Κύπρο μετέδιδαν ότι η ΕΝΙ αρνείται πως σημειώθηκαν μυστικές επαφές με τον αξιωματούχο του ψευδοκράτους.

Δεν αποσύρεται η ΕΝΙ

Σύμφωνα με τελευταία δήλωση του CEO της ΕΝΙ, η «ΕΝΙ δεν έχει πρόθεση να αποσυρθεί από τις ερευνητικές εργασίες στα ανοιχτά της Κύπρου, όπου τουρκικά πολεμικά πλοία έχουν μπλοκάρει το γεωτρύπανο. Το γεωτρύπανο θα μεταφερθεί σε άλλη περιοχή, πιθανότατα στο Μαρόκο». Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Descalzi, το «Saipem 12000» θα επιστρέψει όταν η διεθνής διπλωματία βρει λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί. Επίσης, διαβεβαίωσε ότι η ιταλική εταιρεία δεν προτίθεται να αποχωρήσει συνολικά από την περιοχή. «Όλα εξαρτώνται από τις δύο πλευρές. Έχουμε άδειες που διαρκούν πολλά χρόνια. Εάν υπάρχουν εμπόδια σταματάει ο χρόνος, ωστόσο δεν φύγαμε ούτε από τη Λιβύη, ούτε από άλλες χώρες όπου υπήρχαν περίπλοκες καταστάσεις», είπε ο κ. Descalzi. Το γεωτρύπανο παρέμενε αργά χθες το βράδυ στην κυπριακή ΑΟΖ και ο ακριβής χρόνος αποχώρησής του δεν έχει προσδιοριστεί.

Σχολιάζοντας τις ανωτέρω δηλώσεις και την όλη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετά τις απαράδεκτες τουρκικές ενέργειες, ενεργειακοί παράγοντες σε Αθήνα και Λονδίνο επισημαίνουν ότι προκειμένου να προχωρήσουν οι προγραμματισθείσες έρευνες στους άλλους τομείς της κυπριακής ΑΟΖ, ιδιαίτερα στα τεμάχια 6, 10 και 11, θα πρέπει να προηγηθεί συνεννόηση σε ανώτατο επίπεδο μεταξύ Κύπρου, ΗΠΑ, Γαλλίας και Ιταλίας, ώστε να υπάρξει η απαραίτητη αποτρεπτική ισχύς τόσο σε διπλωματικό, όσο σε και αμυντικό επίπεδο. «Χωρίς μια τέτοια ευρεία συμμαχία είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν οι εταιρείες (σ.σ. Exxon, Total, ENI) θα τολμήσουν να επιχειρήσουν στις υπό έρευνα περιοχές», παρατηρούν οι ανωτέρω παράγοντες.