Εντός του 2018 θα ξεκινήσει η διαδικασία αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ, ανέφερε ο νέος διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Δημήτρης Τζώρτζης, μιλώντας στο Athens Energy Forum. Παράλληλα, όπως τόνισε ο κ. Τζώρτζης , η φετινή χρονιά σηματοδοτεί την είσοδο της ΔΕΠΑ στη λιανική αγορά ενέργειας μέσω της πλήρους απόκτησης της ΕΠΑ Αττικής

Εντός του 2018 θα ξεκινήσει η διαδικασία αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ, ανέφερε ο νέος διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Δημήτρης Τζώρτζης, μιλώντας στο Athens Energy Forum. Παράλληλα, όπως τόνισε ο κ. Τζώρτζης , η φετινή χρονιά σηματοδοτεί την είσοδο της ΔΕΠΑ στη λιανική αγορά ενέργειας μέσω της πλήρους απόκτησης της ΕΠΑ Αττικής.

Αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στον IGB, τον οποίο χαρακτήρισε το πιο ώριμο έργο της ΔΕΠΑ, προσθέτοντας ότι η κατασκευή του έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2018, ενώ η έναρξη λειτουργίας του αγωγού αναμένεται μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2020.

Η διαδικασία υποβολής προσφορών στους διαγωνισμούς σχετικά με τον Owners Engineer και την Προμήθεια των σωλήνων βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο διαγωνισμός της εργολαβίας κατασκευής ( EPC) θα προκηρυχτεί μέχρι τα τέλη του μήνα.

Εντός του Απριλίου αναμένεται η απόφαση των Ρυθμιστικών Αρχών σχετικά με τη χορήγηση εξαίρεσης από την πρόσβαση τρίτων μερών, απαραίτητη για την οριστικοποίηση του χρηματοδοτικού πλάνου του έργου.

Ο κ. Τζώρτζης σημείωσε, εξάλλου, ότι το ισχύον χρονοδιάγραμμα για τον IGB είναι απαιτητικό και πρόσθεσε ότι «βασιζόμαστε ιδιαίτερα στη συνέχιση της πλήρους υποστήριξης, τόσο της ελληνικής, όσο και της βουλγαρικής κυβέρνησης για την έγκαιρη ολοκλήρωση των σχετικών συμφωνιών φιλοξενίας».

Ακόμη, παρουσίασε τις εξελίξεις σε σχέση με τον υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου East Med που σχεδιάζεται να μεταφέρει φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας. Όπως υπογράμμισε:

- τον Ιανουάριο του 2018 ολοκληρώθηκε η Αναγνωριστική Υποθαλάσσια Έρευνα (RMS - Reconnaissance Marine Survey) τα ευρήματα της οποίας επιβεβαίωσαν την υποθαλάσσια όδευση του αγωγού

- Συνεχίζεται η αξιολόγηση των δεδομένων που συλλέχθηκαν, και παράλληλα επικαιροποιούνται οι οικονομικές μελέτες.

- Τον προηγούμενο μήνα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε χρηματοδότηση ύψους 34,5 εκατ. Ευρώ για τον αγωγό.

-‎ Τον Δεκέμβριο του 2017 υπεγράφη Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ της Κύπρου, της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Ιταλίας, επιβεβαιώνοντας την υποστήριξη και τη δέσμευση για την υπογραφή Διακυβερνητικής Συμφωνίας εντός του 2018.

Στο άμεσο μέλλον, εξάλλου, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΠΑ, αναμένεται η υπογραφή της χρηματοδοτικής συμφωνίας του προγράμματος CEF (Connecting Europe Facility) εντός του μηνός Μαρτίου και η περαιτέρω προώθηση και εξειδίκευση των συνεργασιών με τους εμπλεκόμενους φορείς της αγοράς (παραγωγούς - αγοραστές), ανέφερε ο ίδιος.