Πώς θα Εξοικονομήσουν Ενέργεια και Πόρους οι Δήμοι τα Επόμενα Χρόνια

Πώς θα Εξοικονομήσουν Ενέργεια και Πόρους οι Δήμοι τα Επόμενα Χρόνια
του Δημήτρη Αβαρλή
Πεμ, 15 Φεβρουαρίου 2018 - 08:08
Μέσα στα επόμενα χρόνια στους δήμους της χώρα μας θα πραγματοποιηθούν δράσεις που θα συμβάλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας. Η διευθύντρια της μελετητικής εταιρείας «ΕΥΔΙΤΗ» κα Εύα Αθανασάκου, μιλώντας στο Energia.gr, ανέφερε πως είναι ευρωπαϊκή υποχρέωση οι δήμοι να προχωρήσουν σε δράσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας στα δημόσια κτίρια, στις μεταφορές, αλλά και στον οδοφωτισμό.

Μέσα στα επόμενα χρόνια στους δήμους της χώρα μας θα πραγματοποιηθούν δράσεις που θα συμβάλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας. Η διευθύντρια της μελετητικής εταιρείας «ΕΥΔΙΤΗ» κα Εύα Αθανασάκου, μιλώντας στο Energia.gr, ανέφερε πως είναι ευρωπαϊκή υποχρέωση οι δήμοι να προχωρήσουν σε δράσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας στα δημόσια κτίρια, στις μεταφορές, αλλά και στον οδοφωτισμό. Υπενθύμισε μάλιστα, πως «τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια πρωτοβουλία των ευρωπαίων δημάρχων, που συγκροτήθηκε στην βάση των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για τη μείωση των εκπομπών ρύπων στην ατμόσφαιρα».

Στην Ελλάδα, από τους συνολικά 325 δήμους τουλάχιστον 200 έχουν υπογράψει την πρωτοβουλία. Στο σχέδιο της συμφωνίας των δημάρχων περιγράφονται δράσεις για την μείωση της ενέργειας στα δημόσια κτίρια, στις μεταφορές και στον οδοφωτισμό. Όπως εξηγεί η κα Αθανασάκου, «οι δράσεις σχετίζονται με την τηλεπαρακολούθηση του οδοφωτισμού και με την καλύτερη διαχείριση και συντήρησή του. Στα κτίρια οι δράσεις σχετίζονται με παρεμβάσεις, όπως μονώσεις, αλλαγή των συστημάτων θέρμανσης/ψύξης, ή η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις οροφές. Στις μεταφορές μπορεί να γίνει ο εκσυγχρονισμός του δημοτικού στόλου οχημάτων, είτε η αντικατάστασή τους με οχήματα που κινούνται με ηλεκτρική ενέργεια».

Βέβαια, ένας κρίσιμος παράγοντας για την υλοποίηση αυτών των δράσεων είναι η εξασφάλιση της χρηματοδότησης. Σε εθνική κλίμακα υπάρχει το πρόγραμμα « ELENA» (European Local Energy Assistance), μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, το οποίο εφαρμόζει η περιφέρεια Ηπείρου και το πρόγραμμα «Υποστήριξη για την Ανάπτυξη Έργων», στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος HORIZON 2020, που υποστηρίζει, σε τοπικό επίπεδο, τις παρεμβάσεις στον οδοφωτισμό. Συνολικά στο δεύτερο συμμετέχουν επτά δήμοι της Αττικής (Αλίμου, Αγίων Αναργύρων-Καματερού, Αγίου Δημητρίου, Αμαρουσίου, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Γλυφάδας και Παλαιού Φαλήρου).

Αξίζει να σημειωθεί, πως την περασμένη εβδομάδα, στο επενδυτικό φόρουμ με θέμα «Επενδύοντας στον υπαίθριο φωτισμό, διαγνωστικές διαδικασίες, χρηματοδότηση και ωρίμανση έργων», παρουσιάστηκαν δεδομένα του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σύμφωνα με τα οποία, τα επόμενα 30 χρόνια προβλέπονται στη χώρα μας δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας ποσοστού που θα κυμαίνεται από 50% έως 60%, με προϋπολογισμό 150 εκατ. ευρώ. Αυτή τη στιγμή, στους δήμους η ετήσια κατανάλωση ενέργειας στον οδοφωτισμό είναι της τάξης του 1.345.000 MW, με το συνολικό κόστος να αγγίζει τα 222 εκατ. ευρώ, δηλαδή 20 ευρώ ανά κάτοικο. Μέσω των παραπάνω δράσεων προβλέπεται να εξοικονομηθούν σε ετήσια βάση 133 εκατ. ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, ξεχωριστής σημασίας στον ενεργειακό σχεδιασμό που υλοποιεί το υπουργείο Ενέργειας, είναι η προώθηση της εξοικονόμησης ενέργειας και στις κατοικίες. Σε αυτό το πλαίσιο το νέο πρόγραμμα "Εξοικονομώ κατ' οίκον" θα ξεκινήσει στις 28 Φεβρουαρίου, με το συνολικό προϋπολογισμός του προγράμματος, να εκτιμάται πως θα αγγίξει τα 500 εκατ. ευρώ.