IEA: Η Αύξηση της Παραγωγής Πετρελαίου Ενδέχεται να Ξεπεράσει την Ζήτηση το 2018

IEA: Η Αύξηση της Παραγωγής Πετρελαίου Ενδέχεται να Ξεπεράσει την Ζήτηση το 2018
energia.gr
Τρι, 13 Φεβρουαρίου 2018 - 12:18
Η αύξηση στην παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου, κυρίως στις ΗΠΑ, είναι πιθανόν να ξεπεράσει την αύξηση της ζήτησης φέτος, όπως προέβλεψε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας ( IEA). Ο Οργανισμός αναθεώρησε ανοδικά την πρόβλεψή του για την αύξηση της ζήτησης για πετρέλαιο το 2018 στα 1,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα από την προηγούμενη πρόβλεψη για 1,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα

Η αύξηση στην παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου, κυρίως στις ΗΠΑ, είναι πιθανόν να ξεπεράσει την αύξηση της ζήτησης φέτος, όπως προέβλεψε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας ( IEA).

Ο Οργανισμός αναθεώρησε ανοδικά την πρόβλεψή του για την αύξηση της ζήτησης για πετρέλαιο το 2018 στα 1,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα από την προηγούμενη πρόβλεψη για 1,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα, αφού το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναβάθμισε τον Ιανουάριο την εκτίμησή του για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη φέτος και την επόμενη χρονιά.

Ωστόσο, η ταχεία αύξηση της παραγωγής, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, θα μπορούσε να ξεπεράσει την όποια ενίσχυση της ζήτησης και να οδηγήσει στην αύξηση των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου, τα οποία τώρα βρίσκονται κοντά στο μέσο όρο της πενταετίας.

«Σήμερα, έχοντας μειώσει παρά πολύ το κόστος, οι Αμερικανοί παραγωγοί απολαμβάνουν ένα δεύτερο κύμα αύξησης, τόσο ασυνήθιστο που το 2018 η αύξηση στην παραγωγής τους θα μπορούσε να ισοδυναμεί με την παγκόσμια αύξηση της ζήτησης», ανέφερε ο IEA.

«Σε μόλις τρεις μήνες έως τον Νοέμβριο, η (αμερικανική) παραγωγή αργού αυξήθηκε κατά 846.000 βαρέλια την ημέρα και σύντομα θα ξεπεράσει αυτή της Σαουδικής Αραβίας. Έως τα τέλη της χρονιάς, ίσως ακόμα και να ξεπεράσει τη Ρωσία και να γίνει παγκόσμιος ηγέτης», ανέφερε ο Οργανισμός.

Η αμερικανική παραγωγή αργού θα μπορούσε να φθάσει τα 11 εκατ. βαρέλια την ημέρα έως τα τέλη του έτους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αμερικανικής Διεύθυνσης Ενεργειακής Πληροφόρησης (ΕΙΑ).

Αναλυτικότερα, στη μηνιαία του έκθεση του Φεβρουαρίου για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου, ο Οργανισμός αναφέρει ότι, τον Ιανουάριο, η παγκόσμια παραγωγή υπέστη μικρή μείωση, ανερχόμενη συνολικά σε 97,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Ωστόσο, παρέμεινε κατά 1,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως πάνω από τα αντίστοιχα περυσινά επίπεδα καθώς η αύξηση στην παραγωγή των χωρών εκτός ΟΠΕΚ υποστηρίχθηκε κυρίως από την ανάκαμψη στην παραγωγή των ΗΠΑ.

 

Στις χώρες του ΟΠΕΚ, η παραγωγή αργού παρέμεινε σταθερή σε μηνιαίο επίπεδο, στα 32,16 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Η αυξημένη παραγωγή της Νιγηρίας ισοφάρισε τις απώλειες στην παραγωγή άλλων χωρών-μελών του καρτέλ, ενώ η συμμόρφωση στην συμφωνία περικοπών στην άντληση έφτασε στο 137%, που αποτελεί νέο επίπεδο-ρεκόρ.

Όσον αφορά τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες εκτός ΟΠΕΚ, η παραγωγή τους μειώθηκε κατά 175 χιλ. βαρέλια την ημέρα τον Ιανουάριο, φτάνοντας τα 58,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα συνολικά, ωστόσο ανήλθε σε επίπεδα αυξημένα κατά 1,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα σε σχέση με έναν χρόνο πριν. Η παραγωγή αργού στις ΗΠΑ, η οποία σημείωσε αύξηση κατά 1,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα σε ετήσιο επίπεδο, αναμένεται, σύμφωνα με τον ΙΕΑ, να ξεπεράσει σύντομα αυτήν της Σαουδικής Αραβίας και πιθανόν να φτάσει τα επίπεδα παραγωγής της Ρωσίας ως το τέλος του 2018. Η συμμόρφωση των πετρελαιοπαραγωγών χωρών εκτός ΟΠΕΚ στη συμφωνία της 30ης Νοεμβρίου 2016 για περιορισμό της παραγωγής ανήλθε στο 85%.

 

Η αύξηση στη ζήτηση πετρελαίου εφέτος σημείωσε, σύμφωνα με τον Οργανισμό, ελαφρά αύξηση κατά 1,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα, εν μέρει λόγω των αισιόδοξων προβλέψεων του ΔΝΤ για το παγκόσμιο ΑΕΠ. Ο ρυθμός αυτός είναι μειωμένος σε σχέση με την περυσινή αύξηση στη ζήτηση, που κυμάνθηκε στα 1,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα, λόγω ανόδου των τιμών του πετρελαίου, αλλαγής στα πρότυπα ζήτησης της Κίνας και αλλαγής στα καύσιμα που χρησιμοποιούν οι χώρες εκτός ΟΠΕΚ.

 

Τα εμπορικά αποθέματα στις χώρες εκτός ΟΟΣΑ σημείωσαν κάμψη κατά 55,6 εκατ. βαρέλια το Δεκέμβριο, η οποία είναι η μεγαλύτερη μείωση από τον Φεβρουάριο του 2011, για να φτάσουν συνολικά τα 2.851 εκατ. βαρέλια . Τα αποθέματα μειώθηκαν κατά 154 εκατ. βαρέλια (420 χιλ. βαρέλια την ημέρα) στη διάρκεια του 2017 και στο τέλος του έτους ανήλθαν σε 52 εκατ. βαρέλια πάνω από τον μέσο όρο της πενταετίας. Το τελευταίο τρίμηνο του 2017, τα αποθέματα έπεσαν απότομα κατά 1,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα στις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ.

 

Τέλος, σύμφωνα με τον ο Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, η παγκόσμια διυλιστική παραγωγή, αφού σημείωσε επίδοση-ρεκόρ το τέταρτο τρίμηνο του 2017, αναμένεται, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018, να επιβραδυνθεί κατά 0,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα και να ανέλθει συνολικά στα 81,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα λόγω εποχικών εργασιών συντήρησης, κυρίως στις ΗΠΑ και τη Μέση Ανατολή. Τον Απρίλιο-Μάιο, ο ΙΕΑ αναμένει σημαντική ανάκαμψη της διυλιστικής παραγωγής λόγω των αυξημένων εποχικών αναγκών και της ανάγκης αναπλήρωσης των αποθεμάτων.