Πεπεισμένη ότι θα αυξήσει το μερίδιό της στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης πάνω από το 40% δηλώνει η Gazprom, παρά τις επίσημες διακηρύξεις των Βρυξελλών ότι επιδιώκεται ενεργειακή απεξάρτηση της κοινότητας από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Πεπεισμένη ότι θα αυξήσει το μερίδιό της στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης πάνω από το 40% δηλώνει η Gazprom, παρά τις επίσημες διακηρύξεις των Βρυξελλών ότι επιδιώκεται ενεργειακή απεξάρτηση της κοινότητας από το ρωσικό φυσικό αέριο. Σε δηλώσεις του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ο αναπληρωτής επικεφαλής του κρατικά ελεγχόμενου ενεργειακού κολοσσού Αλεξάντερ Μεντβέντεφ κάλεσε την Ευρώπη να «αποφασίσει άμεσα» να αυξήσει τις εισαγωγές της από τη Ρωσία, διατεινόμενος μάλιστα ότι εάν δεν το πράξει θα έρθει αντιμέτωπη με έλλειμμα φυσικού αερίου και εκτίναξη των τιμών μέσα στην επόμενη δεκαετία.

«Η Ευρώπη έπεσε έξω στους υπολογισμούς της. Πίστευε ότι δεν θα χρειαστεί ακόμη πολύ φυσικό αέριο ή ότι εάν το χρειαστεί θα μπορεί να το προμηθευτεί από παραγωγούς εκτός Ρωσίας» είπε ο Μεντβέντεφ, ενώ υπενθύμισε ότι οι εξαγωγές της Gazprom στη γηραιά ήπειρο αυξήθηκαν πέρυσι 8% στα επίπεδα-ρεκόρ των 194 δισ. κυβικών μέτρων, χαρίζοντάς της έτσι μερίδιο 35% στην ευρωπαϊκή αγορά, το οποίο είναι και το υψηλότερο που είχε ποτέ. «Το μερίδιο αυτό θα αυξηθεί πάνω από το 40%» εκτίμησε, επικαλούμενος τις ενδείξεις για πτώση της παραγωγής της Ολλανδίας και της Βρετανίας, αλλά και προβλέψεις για επιβράδυνση της παραγωγής της Νορβηγίας από το 2025.

Η αλήθεια είναι ότι παρά τα φιλόδοξα σχέδια αγωγών και τις ευρύτερες προσπάθειες να περιορίσει την εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια, η Ε.Ε. δεν έχει πετύχει κάτι ουσιαστικό σε αυτό το μέτωπο. Το πρώτο ουσιαστικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση μπορεί να γίνει όταν τεθούν σε λειτουργία νέοι αγωγοί, όπως ο TAP, στον οποίο έχει καθοριστική συμμετοχή και η Ελλάδα και ο οποίος θα μεταφέρει αζέρικο φυσικό αέριο μέσω της χώρας μας, της Αλβανίας και της Αδριατικής Θάλασσας στις ακτές της νότιας Ιταλίας. Ειδικοί εκτιμούν επίσης ότι μεσοπρόθεσμα η ανάπτυξη σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG θα μπορούσε πράγματι να απειλήσει την κυριαρχία της Ρωσίας στην ευρωπαϊκή αγορά.

 

(Πηγή: «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ»)