Η έλευση του φυσικού αερίου στην Πάτρα καθώς και σε άλλες δύο πόλεις της Δυτικής Ελλάδας θα βρεθεί στο επίκεντρο του ενεργειακού ενδιαφέροντος, στο πλαίσιο του Περιφερειακού Συνεδρίου για την Περιφερειακή Ανασυγκρότηση στη Δυτική Ελλάδα που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στην Πάτρα

Η έλευση του φυσικού αερίου στην Πάτρα καθώς και σε άλλες δύο πόλεις της Δυτικής Ελλάδας θα βρεθεί στο επίκεντρο του ενεργειακού ενδιαφέροντος, στο πλαίσιο του Περιφερειακού Συνεδρίου για την Περιφερειακή Ανασυγκρότηση στη Δυτική Ελλάδα που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στην Πάτρα.

Στον σχεδιασμό είναι η ανάπτυξη εγκαταστάσεων μικρής κλίμακας συμπιεσμένου (CNG) ή/και υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), ώστε να επιτευχθεί η διείσδυση του αερίου σε περιοχές εκτός δικτύων μεταφοράς ή διανομής. Η αρχή θα γίνει από τις πόλεις της Πάτρας, του Πύργου και του Αγρινίου με την κατασκευή δικτύων άνω των 450 χιλιομέτρων.

Στην κατεύθυνση αυτή ιδιαίτερα σημαντική είναι η συνεργασία της Περιφέρειας Δ. Ελλάδας της ΔΕΠΑ και του ΤΕΕ που ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2016, με την υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης για το έργο «Δημιουργία Αποκεντρωμένων Συστημάτων Τροφοδοσίας Φυσικού Αερίου στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας». Η συνεργασία αυτή οδήγησε σε μια ολοκληρωμένη μελέτη που τεκμηριώνει το έργο, το σκοπό του και τη βιωσιμότητά του (το φυσικό αντικείμενο της Προγραμματικής Σύμβασης παραλήφθηκε το Νοέμβριο του 2017), ενώ για πρώτη φορά η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας βρίσκεται στο επίσημο πρόγραμμα της Εταιρείας Διανομής Αερίου Λοιπής Ελλάδας Α.Ε. (ΔΕΔΑ), θυγατρικής εταιρείας της ΔΕΠΑ, για την πενταετία από το 2017 έως και το 2021.

Με βάση την μελέτη τεκμηριώνεται η βιωσιμότητα κατασκευής δικτύων φυσικού αερίου συνολικά άνω των 450 χιλιομέτρων στα τρία μεγάλα αστικά κέντρα της Περιφέρειας- Αγρίνιο, Πάτρα και Πύργο – καλύπτοντας περίπου 120.000 νοικοκυριά της Περιφέρειας, καθώς και πλήθος επιχειρήσεων. Το επόμενο μεγάλο βήμα, για το οποίο η Περιφέρεια δηλώνει έτοιμη είναι η χρηματοδότηση του έργου αυτή την προγραμματική περίοδο από το ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας 2014-2020, αλλά και από το υπουργείο, με συνολικό ποσό γύρω στα 25 εκ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η δημιουργία δικτύου φυσικού αερίου στις τρεις πόλεις της Δ. Ελλάδας, εντάσσεται στην δεύτερη φάση ανάπτυξης του σχεδιασμού της ΔΕΔΑ για την επέκταση των δικτύων σε πολλές περιοχές της χώρας, με χρονικό ορίζονται την περίοδο 2019-2023.

Παράλληλα ο Οργανισμός Λιμένος Πατρών (ΟΛΠΑ) μετέχει σε πρόγραμμα υποδοχής φυσικού αερίου για την τροφοδοσία πλοίων, αν και υπάρχουν εκκρεμότητες σε θέμα χωροθετήσεων για τα οποία, πάντως, αναμένεται να υπάρξουν οι σχετικές τεχνικές απαντήσεις. Όταν ολοκληρωθούν οι αδειοδοτήσεις υποβάλλεται ο κατασκευαστικός φάκελος και στη συνέχεια θα εξεταστεί η ένταξη του έργου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Το λιμάνι της Πάτρας θα δέχεται αέριο που θα μεταφέρεται σε υγροποιημένη μορφή με εγκαταστάσεις που θα δημιουργηθούν στη νότια πλευρά του. Η παροχή θα αφορά σε πρώτη φάση ναυτιλιακή χρήση, όμως θα ανοίξει ο δρόμος για την εξυπηρέτηση βιομηχανικής και οικιακής χρήσης, εφόσον παράλληλα δημιουργηθούν και τα αντίστοιχα δίκτυα για την διοχέτευση του καυσίμου.

Σημειώνεται ότι ο ΟΛΠΑ (όπως και τα λιμάνια του Πειραιά, του Ηρακλείου, της Ηγουμενίτσας, της Βενετίας και της Λεμεσού καθώς και ο τερματικός σταθμός LNG της Ρεβυθούσας) συμμετέχει στο διακρατικό πρόγραμμα Poseidon Med II, που συντονίζει η ΔΕΠΑ, το οποίο αποτελεί τον οδικό χάρτη για την ευρεία υιοθέτηση του υγροποιημένου φυσικού αερίου ως πιο «πράσινου», εναλλακτικού καυσίμου στη ναυτιλία στην περιοχή της Α. Μεσογείου.

(από bigbusiness.gr)