Απέσυραν το Ενδιαφέρον τους για Συμμετοχή στο Πρότζεκτ του Πυρηνικού Σταθμού στο Akkuyu Δύο Τουρκικές Εταιρείες

Απέσυραν το Ενδιαφέρον τους για Συμμετοχή στο Πρότζεκτ του Πυρηνικού Σταθμού στο Akkuyu Δύο Τουρκικές Εταιρείες
energia.gr
Τρι, 6 Φεβρουαρίου 2018 - 17:11
Οι τουρκικές εταιρείες Kolin και Kalyon (μέλη της κοινοπραξίας Cengiz-Kolin-Kalyon, CKK) ανέστειλαν τις διαπραγματεύσεις για την συμμετοχή τους στον πυρηνικό σταθμό Akkuyu, τον πρώτο πυρηνικό σταθμό στην Τουρκία), δήλωσε ο Roman Dyukarev, διευθυντής επικοινωνιών της Rusatom Energo International. Η Rusatom Energo International διαχειρίζεται τα διεθνή πρότζεκτ της Rosatom για την κατασκευή και λειτουργία πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής

Οι τουρκικές εταιρείες Kolin και Kalyon (μέλη της κοινοπραξίας Cengiz-Kolin-Kalyon, CKK) ανέστειλαν τις διαπραγματεύσεις για την συμμετοχή τους στον πυρηνικό σταθμό Akkuyu, τον πρώτο πυρηνικό σταθμό στην Τουρκία), δήλωσε ο Roman Dyukarev, διευθυντής επικοινωνιών της Rusatom Energo International.

Η Rusatom Energo International διαχειρίζεται τα διεθνή πρότζεκτ της Rosatom για την κατασκευή και λειτουργία πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής.

Η Rosatom βρίσκεται σε συνομιλίες με άλλους πιθανούς επενδυτές, συμπεριλαμβανομένης της τουρκικής κρατικής ενεργειακής εταιρείας Euas, πρόσθεσε ο Dyukarev:

«Κατά την λεπτομερή επεξεργασία των όρων της συμφωνίας, οι Kolin Insaat και Kalyon Insaat δεν συνέχισαν τη συμμετοχή τους στις διαπραγματεύσεις. Μία από τις εταιρείες με τις οποίες συζητά τώρα η Rosatom για πιθανή συμμετοχή στο έργο είναι η Euas».

Το καλοκαίρι του 2017 η Rosatom κατοχύρωσε μία συμφωνία για την πώληση του 49% της εταιρείας, η οποία εκμεταλλεύεται την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού Akkuyu στην κοινοπραξία Cengiz-Kolin-Kalyon. Το ποσό της συναλλαγής δεν δημοσιοποιήθηκε.

Προεβλέπετο ότι η συμφωνία για τη συμμετοχή αυτών των εταιρειών στο έργο επρόκειτο να υπογραφεί πριν από το τέλος του 2017, αλλά ο επικεφαλής της Rosatom, Alexei Likhachev, δήλωσε ότι η κρατική εταιρεία διαπραγματεύεται με άλλους πιθανούς επενδυτές.

Οι διαπραγματεύσεις με την Cengiz σχετικά με την είσοδο στο έργο της κατασκευής του πυρηνικού σταθμού στο Akkuyu συνεχίζονται, σημείωσε ο Dyukarev.

«Η Cengiz συμμετέχει στο έργο ως εργολάβος για μια σειρά κατασκευαστικών έργων, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με την εταιρεία για άλλες ευκαιρίες συνεργασίας στο πλαίσιο του έργου», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον Dyukarev, η Rosatom ενδιαφέρεται για τη συμμετοχή της Euas στο έργο.

«Αυτή η εταιρεία έχει εμπειρία στην υλοποίηση πυρηνικών έργων μέσα από τη συμμετοχή της στο πρότζεκτ του πυρηνικού σταθμού στη Σινώπη και θα είμαστε ευτυχείς αν, ως αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, η Euas ενταχθεί στους επενδυτές και τους μετόχους του πρότζεκτ του πυρηνικού σταθμού στο Akkuyu», πρόσθεσε.

«Αναμένουμε από τους επενδυτές να ενταχθούν στο πρότζεκτ εντός του 2018. Τώρα, στο στάδιο της αδειοδότησης, η στιγμή για τους επενδυτές να εισέλθουν είναι πολύ καλή. Φέτος αναμένουμε να λάβουμε μια βασική άδεια κατασκευής που θα μας επιτρέψει να αρχίσουμε αμέσως την κατασκευή μίας πυρηνικής ‘νησίδας’. Αργότερα, το κόστος συμμετοχής στο πρότζεκτ για νέους μετόχους θα αυξηθεί», τόνισε ο Dyukarev.

Υπενθυμίζεται ότι το 2010 η Ρωσία και η Τουρκία υπέγραψαν διακυβερνητική συμφωνία συνεργασίας για την κατασκευή και λειτουργία του πρώτου πυρηνικού σταθμού της Τουρκίας στο Akkuyu. Το έργο, που υπολογίζεται σε 20 δις δολάρια, προβλέπει την κατασκευή τεσσάρων μονάδων ισχύος με αντιδραστήρες VVER-1200 συνολικής ισχύος 4800 MW. Ο ρωσικός πυρηνικός οργανισμός Rosatom αναμένει να ξεκινήσει τη λειτουργία του πρώτου αντιδραστήρα του Akkuyu το 2023.