Γιατί οι Goldman Sachs, BofA, Morgan Stanley, Δηλώνουν ‘Ταύροι’ για το Πετρέλαιο

Γιατί οι Goldman Sachs, BofA, Morgan Stanley, Δηλώνουν ‘Ταύροι’ για το Πετρέλαιο
της Ελευθερίας Κούρταλη
Τετ, 17 Ιανουαρίου 2018 - 14:41
Οι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες αυξάνουν τις προβλέψεις τους για τις τιμές του πετρελαίου - ή προειδοποιούν ότι σύντομα θα χρειαστεί να το κάνουν - καθώς τα futures του αργού αγγίζουν πλέον τα υψηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο του 2014.

Οι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες αυξάνουν τις προβλέψεις τους για τις τιμές του πετρελαίου - ή προειδοποιούν ότι σύντομα θα χρειαστεί να το κάνουν - καθώς τα futures του αργού αγγίζουν πλέον τα υψηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο του 2014.

Η Bank of America Merrill Lynch και η Morgan Stanley αύξησαν τις εκτιμήσεις τους για τις τιμές του αργού αυτή την εβδομάδα, ενώ η Goldman Sachs αναφέρει σε νέο της note ότι υπάρχει κίνδυνος οι τιμές του πετρελαίου να ξεπεράσουν τους σημερινούς στόχους της.

Το αργό πετρέλαιο Brent ξεπέρασε τα 70 δολάρια αυτήν την εβδομάδα, ενώ το αμερικάνικο αργό βρέθηκε μία ανάσα από τα 65 δολάρια, χτυπώντας (και τα δύο) το υψηλότερο επίπεδο εδώ και περισσότερο από τρία χρόνια.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η αγορά πετρελαίου η οποία εδώ και χρόνια βρίσκεται σε υπερπροσφορά, σημειώνει σύσφιξη πιο γρήγορα από ό, τι αναμενόταν καθώς η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη τροφοδοτεί τη μείωση της ζήτησης και της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ, τη Ρωσία και πολλούς άλλους παραγωγούς.

Η Bank of America Merrill Lynch αναμένει ότι η αγορά πετρελαίου θα έχει έλλειμμα προσφοράς της τάξης των 430.000 βαρελιών την ημέρα το 2018, έναντι της προηγούμενη πρόβλεψή της για έλλειμμα 100.000 βαρελιών ανά ημέρα.

Η τράπεζα βλέπει τώρα τον Brent σε μέσο όρο στα 64 δολάρια το βαρέλι το 2018, σε σύγκριση με μια προηγούμενη εκτίμηση για 56 δολάρια το βαρέλι. Η BofA αύξησε επίσης τις εκτιμήσεις της για το αργό πετρέλαιο στις ΗΠΑ σε $ 60 το βαρέλι από $ 52.

"Εν ολίγοις, τα αποθέματα πέφτουν γρηγορότερα από ό, τι περιμέναμε και ο ΟΠΕΚ καταφέρνει να εξισορροπήσει την αγορά πετρελαίου", τονίζει ο Francisco Blanch, επικεφαλής της παγκόσμιας έρευνας εμπορευμάτων στην Bank of America Merrill Lynch.

Η Goldman Sachs σημειώνει σε νέα έκθεσή της ότι οι τιμές του αργού πετρελαίου είναι πιθανό να υπερβούν τις προβλέψεις της στους προσεχείς μήνες λόγω της αυξανόμενης ζήτησης και της ισχυρής συμμόρφωσης στις περικοπές παραγωγής.

"Το ράλι αυτό οδηγήθηκε πρώτα από τα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη, με έντονη αύξηση της ζήτησης και επιτάχυνση της υψηλής συμμόρφωσης του ΟΠΕΚ", ανέφερε σε σημείωμά της η τράπεζα.

Η επενδυτική τράπεζα βλέπει το Brent και το West Texas Intermediate των ΗΠΑ, σε μέσο όρο, στα $ 62 και τα $ 57,5 το βαρέλι για το 2018, αντίστοιχα.

Οπως αναφέρει, οι τιμές του πετρελαίου έχουν αυξηθεί δραματικά από τις αρχές Δεκεμβρίου, ενώ οι τιμές του Brent βρίσκονται κοντά στα $ 70 και οι τιμές του WTI στα $ 65, το υψηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο του 2014. Αυτό το ράλι έχει οδηγηθεί από τα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη καθώς και την αύξηση των αναβαλλόμενων τιμών.

Στο σημερινό επίπεδο τιμών πετρελαίου, η καμπύλη (forward) είναι πολύ πάνω από το οριακό κόστος (marginal costs), γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σταδιακή αύξηση της δραστηριότητας hedging και γεώτρησης των παραγωγών, αναφέρει η Goldman.

Η Morgan Stanley σημειώνει ότι οι ισχυρές ροές κεφαλαίων στην αγορά πετρελαίου θα ωθήσουν τις τιμές του Brent στο εύρος των $70- $75. Για το τρίτο τρίμηνο του 2018, αύξησε τις εκτιμήσεις της για τις τιμές του Brent στα 75 δολάρια το βαρέλι, από 63 δολάρια το βαρέλι.

Η τράπεζα πιστεύει ότι η αγορά πετρελαίου είναι πιθανό να παραμείνει σε έλλειμμα το 2018, το οποίο θα διατηρήσει τις τιμές σε backwardation. Να σημειώσουμε πως το backwardation συμβαίνει όταν η τιμή spot ενός εμπορεύματος και τα συμβόλαια μικρής διάρκειας τιμολογούνται υψηλότερα από τα συμβόλαια μεγαλύτερης διάρκειας. Όταν, με λίγα λόγια, οι τιμές είναι φθηνότερες στο μέλλον από τις σημερινές τιμές.

Αυτό ενθαρρύνει τους traders να αγοράσουν futures πετρελαίου, διότι τους δίνει την ευκαιρία να παίξουν τo αποκαλούμενo roll yield, όπως σημειώνει η M.S. Το roll yield είναι το κέρδος που μπορούν να κερδίσουν οι έμποροι όταν μεταφέρουν τις επενδύσεις τους σε futures αργού πετρελαίου, τα οποία λήγουν κάθε μήνα, σε συμβόλαια που λήγουν σε μεταγενέστερη ημερομηνία.

"Εάν αυτό επιμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα, αναμένουμε ότι θα συνεχίσει να προσελκύει εισροές στην αγορά futures,. Καθώς αυτές οι ροές μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερες από τις φυσικές ροές, οι τιμές των futures του πετρελαίου θα κινηθούν υψηλότερα κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους", όπως τονίζει η Morgan Stanley.

 

(Πηγή: capital.gr)