Ο Δήμος της Νέας Υόρκης Μηνύει 5 Ενεργειακούς Κολοσσούς για την Κλιματική Αλλαγή

Ο Δήμος της Νέας Υόρκης Μηνύει 5 Ενεργειακούς Κολοσσούς για την Κλιματική Αλλαγή
energia.gr
Παρ, 12 Ιανουαρίου 2018 - 10:03
Η Νέα Υόρκη κατέθεσε αγωγή εναντίον των πέντε μεγαλύτερων στον κόσμο εταιρειών ορυκτών καυσίμων, ζητώντας αποζημίωση για τη συμβολή τους στην υπερθέρμανση του πλανήτη, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του δημάρχου της πόλης.

Η Νέα Υόρκη κατέθεσε αγωγή εναντίον των πέντε μεγαλύτερων στον κόσμο εταιρειών ορυκτών καυσίμων, ζητώντας αποζημίωση για τη συμβολή τους στην υπερθέρμανση του πλανήτη, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του δημάρχου της πόλης.

Ο δήμος της Νέας Υόρκης ανέφερε στην ανακοίνωσή τους ότι ζητά αποζημιώσεις από τις British Petroleum (BP), Chevron, ConocoPhillips, Exxon Mobil και Royal Dutch Shell έναντι των δισεκατομμυρίων δολαρίων που αναγκάζεται να δαπανήσει για να προστατέψει τους Νεοϋορκέζους από τις διάφορες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

«Στο ποσό που αξιώνουμε περιλαμβάνονται αποζημιώσεις για ζημιές που έχουμε ήδη βιώσει, αλλά και αποζημιώσεις που είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων που αναμένουμε να παρατηρηθούν κατά τη διάρκεια αυτού του αιώνα», ανέφερε σε δήλωσή του το γραφείο του δήμαρχου της Νέας Υόρκης, Bill de Blasio.

«Καθώς η κλιματική αλλαγή εξακολουθεί να επιδεινώνεται, εναπόκειται στις εταιρείες ορυκτών καυσίμων -των οποίων η απληστία μας έφερε σε αυτή τη θέση- να επωμιστούν το κόστος για να καταστεί η Νέα Υόρκη ασφαλέστερη και πιο ανθεκτική (σ.σ. στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής)», δήλωσε ο De Blasio.

Ο δήμος δεν ανέφερε το χρηματικό ποσό που διεκδικεί σε περίπτωση δικαστικής του νίκης, αλλά τόνισε ότι τα δισεκατομμύρια δολάρια που απαιτούνται θα χρηματοδοτήσουν «μέτρα ανθεκτικότητας» κατά της κλιματικής αλλαγής.

Τα μέτρα αυτά θα περιλαμβάνουν την αναβάθμιση των υποδομών ύδρευσης και αποχέτευσης, εκστρατείες δημόσιας υγείας, μέτρα προστασίας των κατοίκων από τις επιπτώσεις των ακραία υψηλών θερμοκρασιών, σχέδια έκτακτης ανάγκης για μελλοντικά γεγονότα και μέτρα για το μετριασμό της ανόδου της θερμοκρασίας.

Ο δήμος δήλωσε ότι εκτελεί σήμερα ένα πρόγραμμα ύψους $ 20 δισ. για την προστασία των Νεοϋορκέζων και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της πόλης έναντι της ανόδου της στάθμης των θαλασσών, των ισχυρών καταιγίδων και των υψηλότερων θερμοκρασιών.

«Η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων γνώριζε καλά τις συνέπειες που θα είχε η καύση ορυκτών καυσίμων στην ατμόσφαιρα του πλανήτη και τις αναμενόμενες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής ήδη από τη δεκαετία του 1980», ανέφερε η δήλωση.

«Ωστόσο, (σ.σ. οι βιομηχανίες ορυκτών καυσίμων) συμμετείχαν συνειδητά σε μια εκστρατεία εξαπάτησης και άρνησης σχετικά με την υπερθέρμανση του πλανήτη και τις επιπτώσεις της, ακόμη και ενώ επωφελούνταν από την πώληση ορυκτών καυσίμων και προστάτευαν τα δικά τους περιουσιακά στοιχεία από τις επιπτώσεις της ανόδου της στάθμης των θαλασσών και από το μεταβαλλόμενο κλίμα», υποστήριξε η ανακοίνωση του δήμου.

Ο δήμος της Νέας Υόρκης έχει εκπονήσει σχέδιο σύμφωνα με το οποίο θα προχωρήσει σε αποεπένδυση των κεφαλαίων του από τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Τα συνταξιοδοτικά ταμεία ύψους $ 189 δισ. του δήμου της Νέας Υόρκης κατέχουν περίπου $ 5 δισ. σε τίτλους 190 εταιρειών ορυκτών καυσίμων, σύμφωνα με την ανακοίνωση.