Οι τιμές αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ έκλεισαν χθες, Τετάρτη, στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών ετών και πλέον. Στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, το αργό πετρέλαιο Brent, το διεθνές benchmark, διαπραγματευόταν στα $ 68,82 /βαρέλι κατά το κλείσιμο των αγορών, ενώ το αργό West Texas Texas Intermediate (WTI) έφτασε τα $ 62,96 /βαρέλι.

Οι τιμές αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ έκλεισαν χθες, Τετάρτη, στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών ετών και πλέον.

Στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, το αργό πετρέλαιο Brent, το διεθνές benchmark, διαπραγματευόταν στα $ 68,82 /βαρέλι κατά το κλείσιμο των αγορών, ενώ το αργό West Texas Texas Intermediate (WTI) έφτασε τα $ 62,96 /βαρέλι.

Η ανάκαμψη των τιμών ξεκίνησε τον περασμένο Ιούνιο και πλέον οι τιμές πλησιάζουν στα επίπεδα που είχαν στα τέλη του 2014. Την 28η Νοεμβρίου 2014, το αργό Brent διαπραγματευόταν στα $ 70,15 /βαρέλι και το WTI έκλεισε στα $ 66,15.

Οι τιμές ακολούθησαν, στη συνέχεια, πτωτική πορεία για τρία χρόνια εξαιτίας μιας συνάντησης μεταξύ των χωρών παραγωγής πετρελαίου την επομένη, 29η Νοεμβρίου 2014, όπου η Σαουδική Αραβία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου, δήλωσε ότι δε θα περιορίσει την παραγωγή της για να εξισορροπηθούν οι διεθνείς αγορές.

Η σημερινή αύξηση των τιμών συνδέεται με την απόφαση, το Νοέμβριο του 2016, της Σαουδικής Αραβίας και των υπολοίπων 13 μελών του OPEC, αλλά και τρίτων χωρών να περιορίσουν τελικά την παραγωγή τους.

Η Goldman Sachs δήλωσε χθες, Τετάρτη, ότι πιστεύει ότι ο OPEC θα προσπαθήσει να μειώσει τις τιμές του αργού αν το Brent ξεπεράσει τα $ 70 /βαρέλι.

«Τα μέλη του OPEC δε θέλουν να δουν μια τέτοια άυξηση», δήλωσε ο Jeff Currie, επικεφαλής της έρευνας για τα βασικά προϊόντα της Goldman Sachs, σε τηλεοπτική συνέντευξή του στο Bloomberg.

«Σε γενικές γραμμές, πιθανότατα θα υπάρξει μεγαλύτερη κινητικότητα και αυξημένη ρητορική αν τις επόμενες ημέρες οι τιμές διαπραγματεύονται πάνω από $ 70 δολάρια ανά βαρέλι, προκειμένου να ωθηθεί η αγορά σε χαμηλότερα επίπεδα», πρόσθεσε ο Currie.