Shell: Ηλεκτροπαραγωγή και Υδρογονάνθρακες Από Σχιστολιθικό Αέριο οι Άξονες για Περαιτέρω Ανάπτυξη

Shell: Ηλεκτροπαραγωγή και Υδρογονάνθρακες Από Σχιστολιθικό Αέριο οι Άξονες για Περαιτέρω Ανάπτυξη
energia.gr
Τετ, 10 Ιανουαρίου 2018 - 07:44
Η ανάπτυξη του πετρελαίου και φυσικού αερίου της Royal Dutch Shell στην επόμενη δεκαετία θα εξαρτηθεί από την αξιοποίηση σχιστολιθικών κοιτασμάτων, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της, σε μια ένδειξη ως προς το πού προσβλέπουν οι δυτικές πετρελαϊκές εταιρείες για επέκταση των δραστηριοτήτων τους από «μη συμβατικούς» πόρους

Η ανάπτυξη του πετρελαίου και φυσικού αερίου της Royal Dutch Shell στην επόμενη δεκαετία θα εξαρτηθεί από την αξιοποίηση σχιστολιθικών κοιτασμάτων, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της, σε μια ένδειξη ως προς το πού προσβλέπουν οι δυτικές πετρελαϊκές εταιρείες για επέκταση των δραστηριοτήτων τους από «μη συμβατικούς» πόρους.

Ο κ. Ben van Beurden δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του στους Financial Times ότι θεωρεί τα χημικά, την ηλεκτρική ενέργεια και τα βιοκαύσιμα ως τους βασικούς τομείς για το μακροπρόθεσμο μέλλον της Shell, καθώς εκτιμά ότι από εδώ και στο εξής η εταιρεία θα αντιμετωπίσει αυστηρότερους περιορισμούς στην καύση ορυκτών καυσίμων. Αλλά παρατηρεί επίσης ότι η ανάπτυξη της παραδοσιακής βάσης της εταιρείας από την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, θα επικεντρωθεί στα σχιστολιθικά αποθέματα στις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αργεντινή.

Επίσης υπογράμμισε ότι, ανάλογα με το πώς θα κινηθούν οι τιμές του πετρελαίου τα επόμενα χρόνια, η εταιρεία πιθανότατα θα ήθελε να συνεχίσει να επενδύει σε σχιστολιθικά κοιτάσματα "γιατί πραγματικά θέλουμε να αναπτύξουμε αυτήν την επιχείρηση αρκετά γρήγορα".

Η Shell έχει αντιμετωπίσει παρατεταμένες δυσκολίες στην αξιοποίηση αυτών των κοιτασμάτων στο παρελθόν, όπως το 2013 όπου κατέγραψε ζημιές $ 2.1bn στην αξιοποίηση αντισυμβατικών κοιτασμάτων πετρελαίου σε ΗΠΑ και τον Καναδά. Αλλά ο κ. Van Beurden πιστεύει ότι τώρα έχουν βελτιωθεί αρκετά οι επιδόσεις της επιχείρησης ώστε αυτή να μπορέσει να επεκτείνει με κέρδος τις δραστηριότητες της σε αυτόν τον τομέα.

Η στρατηγική αυτή ευθυγραμμίζει την Shell με αυτή των ανταγωνιστών της ExxonMobil και Chevron, που είναι οι δύο μεγαλύτεροι πετρελαϊκοί όμιλοι στις ΗΠΑ, και οι οποίοι προσβλέπουν στα αποθέματα σχιστόλιθων των ΗΠΑ ως την κύρια πηγή νέας παραγωγής τους κατά τα επόμενα χρόνια.

Σήμερα η Shell εντείνει τις επενδύσεις της στην λεκάνη Permian του Τέξας και του Νέου Μεξικού και στο τεράστιο σχιστολιθικό κοίτασμα Duvernay στην Αλμπέρτα του Καναδά και αναμένεται να διπλασιάσει τη συνολική παραγωγή της από μη συμβατικο πετρέλαιο και φυσικο αέριο από περίπου 250.000 βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου ημερησίως σε περίπου 500.000 boe / d μέχρι τα τέλη της τρέχουσας δεκαετίας.

Ο κ. Van Beurden δήλωσε ότι η Shell εργάστηκε σκληρά τα τελευταία χρόνια για να μειώσει το κόστος παραγωγής από σχιστόλιθο και με "λίγη βοήθεια από την αύξηση της τιμής του πετρελαίου, βλέπουμε τώρα ότι μπορούμε να επιταχύνουμε σημαντικά τις επενδύσεις μας σε αυτό τον χώρο".

Το ενδημικό πρόβλημα της ανάπτυξης των σχιστολιθικών κοιτασμάτων στις ΗΠΑ για όλους τους παραγωγούς είναι ότι μέχρι τώρα ήταν δύσκολο να δημιουργηθούν θετικές ταμειακές ροές. Επειδή η παραγωγή από κάθε φρεάτιο μειώνεται πολύ γρήγορα κατά τα πρώτα χρόνια λειτουργίας, οι εταιρείες πρέπει να συνεχίσουν τις γεωτρήσεις για να διατηρήσουν την παραγωγή τους σταθερή. Όμως, η Shell αναφέρει ότι κατάφερε να μειώσει το κόστος γεωτρήσεων κατά 35% στην λεκάνη Permian τα τελευταία δύο χρόνια και έτσι προσβλέπει στην δημιουργία ελεύθερων ταμειακών ροών ( free cash flow) από την παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου και φ. αερίου έως το 2019.

«Το χαμηλότερο κόστος σε συνδυασμό με μια ανάκαμψη των τιμών πετρελαίου σημαίνει ότι σύντομα θα δούμε μια τεράστια αύξηση στα έσοδά μας από την αξιοποίηση σχιστολιθικών κοιτασμάτων», δήλωσε ο κ. Van Beurden.

Εξ’ άλλου κατά τα επόμενα χρόνια, η Shell αναμένει να δει αύξηση της παραγωγής πετρελαίου από τα υπεράκτια κοιτάσματα της στη Βραζιλία και τον Κόλπο του Μεξικού ενώ παράλληλα εξετάζει την δυνατότητα να επενδύσει σε νέες μονάδες παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου στις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Εντούτοις, μέχρι το 2020, η εταιρεία σχεδιάζει να εστιάσει την προσοχή της στα έσοδα από δραστηριότητες που θα είναι λιγότερο εξαρτημένες από τις πολιτικές για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, συμπεριλαμβανομένων των πετροχημικών και της ηλεκτρικής ενέργειας. Ως εκ τούτου, η Shell έχει κάνει μια σειρά κινήσεων τους τελευταίους μήνες για να ενισχύσει τη θέση της στη βιομηχανία ηλεκτρικής ενέργειας, με συμφωνίες για να αγοράσει το Texas Electric Group MP2, την εταιρεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων NewMotion και τον βρετανικό φορέα λιανικής πώλησης ενέργειας First Utility.

"Εάν δούμε μακριά, τα επόμενα είκοσι, τριάντα, σαράντα, πενήντα χρόνια, ο τομέας της ηλεκτροπαραγωγής θα αποτελέσει ένα πολύ βασικό μέρος του συνολικού ενεργειακού συστήματος", δήλωσε ο κ. Van Beurden. "Αυτή τη στιγμή αυτό αντιστοιχεί μόνο στο 18 %, αλλά εκτιμούμε ότι αυτό θα φθάσει πάνω από 50 % μέχρι τα τέλη του αιώνα. Επομένως, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε αυτή την ευκαιρία. "