Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι για τον πετρελαϊκό εφοδιασμό των ΗΠΑ βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές της δεκαετίας του 1970, σύμφωνα με νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή.

Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι για τον πετρελαϊκό εφοδιασμό των ΗΠΑ βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές της δεκαετίας του 1970, σύμφωνα με νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή.

Ερευνητές του πανεπιστημίου Rice δήλωσαν ότι η εξαγωγή φυσικού αερίου μέσω fracking, οι διεθνείς πολιτικές που αποσκοπούν στη μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και η διαφοροποίηση της παγκόσμιας προσφοράς ενέργειας συνέβαλαν στη σταθεροποίηση του εφοδιασμού πετρελαίου στις ΗΠΑ.

Οι συντάκτες ανέφεραν ότι η στρατιωτική υποστήριξη των ΗΠΑ προς τους συμμάχους τους στον Περσικό Κόλπο παραμένει ουσιαστική για τη σταθερότητα του εφοδιασμού με πετρέλαιο, αλλά ενδέχεται να μην είναι τόσο σημαντική όσο ήταν στο παρελθόν. Δεδομένου ότι πολλές χώρες που εξάγουν πετρέλαιο προσπαθούν να επεκτείνουν τις αγορές σε περισσότερο αναπτυσσόμενες χώρες, η διάχυτη ζήτηση πετρελαίου θα ωθήσει τους προμηθευτές να επικεντρωθούν στη σταθερότητα.

«Οι συνεχιζόμενες τάσεις στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου φαίνεται να κατευθύνονται προς τη συνεχή βελτίωση της ασφάλειας του εφοδιασμού των ΗΠΑ με πετρέλαιο», ανέφεραν οι ερευνητές Jim Krane και Kenneth Medlock. «Η εγχώρια παραγωγή των ΗΠΑ αυξάνεται, όπως αυξάνεται και η γεωγραφική διαφοροποίηση της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου, ενώ οι περιβαλλοντικές πιέσεις ενθαρρύνουν την αύξηση της αποδοτικότητας και την υιοθέτηση τεχνολογιών υποκατάστασης του πετρελαίου. Όλοι αυτοί οι παράγοντες συμβάλλουν στην ασφάλεια (σ.σ. του πετρελαϊκού εφοδιασμού) των ΗΠΑ».

Παρόλο που ο Λευκός Οίκος ανέστειλε τις διεθνείς δεσμεύσεις των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, κυρίως με την απόσυρση από τη συμφωνία του Παρισιού το 2015 για το Κλίμα, η υιοθέτηση τεχνολογιών ενεργειακής απόδοσης από επιχειρήσεις και ιδιώτες θα μειώσει τη ζήτηση πετρελαίου στις ΗΠΑ.

«Ως εκ τούτου, όσο περισσότεροι Αμερικανοί υιοθετούν εναλλακτικές τεχνολογίες οχημάτων και καυσίμων, τόσο περισσότερο θωρακίζονται από τις διαταραχές της αγοράς πετρελαίου», εξηγούν οι συγγραφείς.

Έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη από την εταιρεία αναλυτών Rystad Energy ανέφερε ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν στην πραγματικότητα να καταστούν ο κορυφαίος παραγωγός αργού πετρελαίου στον κόσμο το 2018, υπερβαίνοντας τόσο τη Σαουδική Αραβία όσο και τη Ρωσία για πρώτη φορά από το 1975. Μέχρι το τέλος του έτους, οι αναλυτές προέβλεψαν ότι οι ΗΠΑ θα παράγουν 11 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ημερησίως, αύξηση κατά 10% από το 2017. Η Rystad επισήμανε ότι το fracking και η αυξανόμενη παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου είναι αιτίες για τις οποίες οι ΗΠΑ ενδέχεται να ξεπεράσουν άλλες χώρες.