Η ιδέα για τη δημιουργία ενός υπολογιστή που θα βασίζεται στις αρχές της κβαντομηχανικής διατυπώθηκε στις αρχές της δεκαετίας του '80, όταν κορυφαίοι φυσικοί όπως ο Ρίτσαρντ Φάινμαν διαπίστωσαν ότι οι συμβατικοί υπολογιστές είχαν βασικούς περιορισμούς στον χρόνο και στη μνήμη για την εκπόνηση βασικών λειτουργιών
Η ιδέα για τη δημιουργία ενός υπολογιστή που θα βασίζεται στις αρχές της κβαντομηχανικής διατυπώθηκε στις αρχές της δεκαετίας του '80, όταν κορυφαίοι φυσικοί όπως ο Ρίτσαρντ Φάινμαν διαπίστωσαν ότι οι συμβατικοί υπολογιστές είχαν βασικούς περιορισμούς στον χρόνο και στη μνήμη για την εκπόνηση βασικών λειτουργιών. Από τη δεκαετία του 1990 ξεκίνησαν δειλά κάποιες πρώτες έρευνες στην κατεύθυνση της ανάπτυξης ενός κβαντικού υπολογιστή, αλλά η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας επέτρεψε δύο δεκαετίες μετά να κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα κβαντικά υπολογιστικά συστήματα.

Οι κβαντικοί υπολογιστές θα μπορούν να εκτελούν σε χρόνο dt εργασίες που χρειάζονται πολύ χρόνο για να εκτελέσουν όχι μόνο τα συμβατικά PC που έχουμε στα σπίτια και στα γραφεία μας αλλά και οι πιο σύγχρονοι υπερυπολογιστές που υπάρχουν σήμερα. Πριν από λίγους μήνες ερευνητές του Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας στη Σανγκάη ανακοίνωσαν ότι κατασκεύασαν έναν κβαντικό υπολογιστή με ισχύ 24.000 φορές μεγαλύτερη από ενός PC. Ωστόσο αίσθηση προκάλεσε η ανακοίνωση της Google και της NASA που συνεργάζονται για την κατασκευή ενός κβαντικού υπολογιστή. Τα στελέχη τους ανακοίνωσαν ότι η πρώτη εκδοχή αυτού του υπολογιστή παρουσιάζει εκπληκτικές επιδόσεις. Είναι 100 εκατομμύρια φορές πιο γρήγορος από έναν συμβατικό υπολογιστή και 3.600 φορές πιο γρήγορος από ό,τι ένας υπερυπολογιστής!

Από την κούρσα των κβαντικών υπολογιστών δεν θα μπορούσε φυσικά να λείπει η πρωτοπόρος των υπολογιστών IBM, η οποία ανακοίνωσε πριν από λίγες εβδομάδες ότι κατασκεύασε έναν κβαντικό υπολογιστή που διαθέτει τον ισχυρότερο επεξεργαστή που έχει κατασκευαστεί ως σήμερα (50 qubits), κάτι που σημαίνει ότι οι δυνατότητές του θα είναι πραγματικά εκπληκτικές. Η ανακάλυψη νέων «θαυματουργών» υλικών και η ανακάλυψη θεραπειών/φαρμάκων ακόμα και για ανίατες σήμερα ασθένειες είναι ορισμένες από τις εφαρμογές των κβαντικών υπολογιστών, ενώ επίσης θα βοηθήσουν τα μέγιστα στην εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης. Επίσης οι κβαντικοί υπολογιστές θα είναι θεωρητικώς τουλάχιστον απρόσβλητοι από τους χάκερ.

Θ.Λ.

(από www.tovima.gr)