Οι προσπάθειες OPEC και Ρωσίας για περιορισμό της παραγωγής πετρελαίου, σε συνδυασμό με τις προβλέψεις για ισχυρή αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης, αναμένεται να διατηρήσουν τις τιμές του αργού κοντά στα $ 60 /βαρέλι το 2018, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών.

Οι προσπάθειες OPEC και Ρωσίας για περιορισμό της παραγωγής πετρελαίου, σε συνδυασμό με τις προβλέψεις για ισχυρή αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης, αναμένεται να διατηρήσουν τις τιμές του αργού κοντά στα $ 60 /βαρέλι το 2018, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών.

Τα συμπεράσματα της έρευνας γνώμης του Reuters μεταξύ 32 οικονομολόγων και αναλυτών συγκλίνουν ότι η τιμή του αργού Brent αναμένεται να κυμανθεί κατά μέσο όρο στα $ 59,88 /βαρέλι το 2018, αυξημένη έναντι των προβλέψεων για $ 58,84 που προέκυψαν από την προηγούμενη μηνιαία έρευνα του πρακτορείου.

Οι τιμές του πετρελαίου, οι οποίες κατέγραψαν αυτή την εβδομάδα υψηλό 2,5 ετών, έχουν σημειώσει αύξηση μεγαλύτερη του 30% από τότε που οι χώρες εντός και εκτός OPEC συμφώνησαν να περιορίσουν την παραγωγή τους, τον Ιανουάριο του 2017.

Οι παραγωγοί τον περασμένο μήνα επέκτειναν τη χρονική διάρκεια της συμφωνίας τους, θέτοντας πλαφόν στην παραγωγή τους και για το 2018.

«Η ζήτηση του πετρελαίου θα είναι υψηλή το 2018, λόγω της σταθερής οικονομικής ανάπτυξης σε παγκόσμια κλίμακα... Η προσφορά θα είναι σχετικά περιορισμένη λόγω της υψηλής συμμόρφωσης των παραγωγών με τη συμφωνία του OPEC», δήλωσε ο Frank Schallenberger, επικεφαλής αναλυτής επί των βασικών προϊόντων της LBBW.

Μεγάλες παραδόσεις αργού θα κατευθυνθούν προς την Ασία για να ικανοποιήσουν την ισχυρή ζήτηση στην περιοχή, ανέφεραν οι αναλυτές.

Οι εξαγωγές των ΗΠΑ προς την Ασία έχουν ήδη αυξηθεί, με υψηλότερες τιμές του πετρελαίου στη Μέση Ανατολή εξαιτίας των περικοπών της παραγωγής από τον OPEC και της ευρείας διάδοσης του αργού West Texas Intermediate.

Οι συνολικές εισαγωγές αργού στην Κίνα, έναν από τους μεγαλύτερους καταναλωτές πετρελαίου παγκοσμίως, ανέκαμψαν το Νοέμβριο, φθάνοντας στη δεύτερη υψηλότερη ιστορικά καταγεγραμμένη τιμή των 9,01 εκατ. βαρελιών την ημέρα.

Ο δείκτης CLc1 του αμερικανικού αργού χαμηλής πυκνότητας (light crude) αναμένεται να διαμορφωθεί το επόμενο έτος στα $ 55,78 /βαρέλι κατά μέσο όρο, έναντι των προβλέψεων του περασμένου μήνα για $ 54,78.

Η ισχυρή συμμόρφωση με τη συμφωνία του OPEC αναμένεται να στηρίξει τις τιμές, ανέφεραν οι αναλυτές. Ωστόσο, η άνοδος των τιμών θα περιοριστεί από την αύξηση της παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου από τις Ηνωμένες Πολιτείες, που δεν συμμετέχουν στην παγκόσμια συμφωνία για περιορισμό της παραγωγής.

Η παραγωγή πετρελαίου των ΗΠΑ, η οποία έχει αυξηθεί περισσότερο από 16% από τα μέσα του 2016, αναμένεται να ξεπεράσει τα 10 εκατ. βαρέλια ημερησίως το επόμενο έτος, αναφέρουν ορισμένοι αναλυτές.

«Εκτιμούμε ότι η προσφορά των ΗΠΑ θα συνεχίσει να αυξάνεται το επόμενο έτος, αλλά ανησυχούμε λιγότερο για μία έκρηξη στην προσφορά πετρελαίου, καθώς η αύξηση των δαπανών γεωτρήσεων και ολοκλήρωσης των πετρελαϊκών εκμεταλλεύσεων κατά πάσα πιθανότητα θα επιβραδύνει την αύξηση της παραγωγής», δήλωσε η Ashley Petersen της Stratas Advisors.

Τα προβλήματα της παραγωγής στη Λιβύη και τη Νιγηρία και η ενδεχόμενη ανανέωση των κυρώσεων των ΗΠΑ έναντι του Ιράν ενδέχεται επίσης να διατηρήσουν σε υψηλά επιπεδα τις τιμές το 2018, συμπεραίνουν οι αναλυτές.