Μια ασυνήθιστη σπαζοκεφαλιά αντιμετωπίζει ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγών Κρατών: οι τιμές πετρελαίου ανεβαίνουν υψηλότερα από το επιθυμητό. Μία αύξηση στα 65 δολάρια το βαρέλι θα μπορούσε να υπονομεύσει τον εύθραυστο συνασπισμό των 24 πετρελαιοπαραγωγών κρατών, με επικεφαλής τον OPEC, που λέει ότι έχει περιορίσει κατά σχεδόν 2% την παγκόσμια προσφορά πετρελαίου

Μια ασυνήθιστη σπαζοκεφαλιά αντιμετωπίζει ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγών Κρατών: οι τιμές πετρελαίου ανεβαίνουν υψηλότερα από το επιθυμητό.

Μία αύξηση στα 65 δολάρια το βαρέλι θα μπορούσε να υπονομεύσει τον εύθραυστο συνασπισμό των 24 πετρελαιοπαραγωγών κρατών, με επικεφαλής τον OPEC, που λέει ότι έχει περιορίσει κατά σχεδόν 2% την παγκόσμια προσφορά πετρελαίου. Οι περικοπές είχαν στόχο να μειώσουν την υπερπροσφορά αργού -και με την παράταση να δώσουν ώθηση στις τιμές- ωστόσο οι τιμές κατευθύνονται τόσο υψηλά που θα μπορούσαν να ωθήσουν ορισμένους να εγκαταλείψουν την προσπάθεια και να ρευστοποιήσουν, λένε αναλυτές και μέλη του OPEC.

Περαιτέρω αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου "θα ήταν ανοιχτή πρόσκληση για ζαβολιές" στις συμφωνηθείσες περικοπές της παραγωγής, λέει ο Ole Hansen, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων της Saxo Bank Δανίας. "Αυτό θα οδηγούσε σε κατάρρευση της συμφωνίας".

Ορισμένα κράτη-μέλη του OPEC ανησυχούν για τη Ρωσία, η οποία δεν είναι μέλος αλλά ηγείται μιας ομάδας χωρών που βοηθούν να μειωθεί η παραγωγή. Οι ρωσικές επιχειρήσεις ανυπομονούν να επωφεληθούν από τις αυξανόμενες τιμές και έχουν διαμαρτυρηθεί στη Μόσχα ζητώντας να βρει μια στρατηγική εξόδου από τη συμφωνία της με τον OPEC. 

Οι αυξανόμενες τιμές θα μπορούσαν επίσης να ενθαρρύνουν τις αμερικανικές εταιρείες παραγωγής πετρελαίου από σχιστόλιθο, που είδαν την παραγωγή τους να συρρικνώνεται αυτή την τριετία πτώσης των τιμών. Τώρα αξιοποιούν τις σημερινές τιμές για την παραγωγή του 2018, με την αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας να προβλέπει ότι η αμερικανική παραγωγή θα φτάσει στο επίπεδο-ρεκόρ των 10 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα το επόμενο έτος.

"Θέλουμε οι τιμές να συνεχίσουν να αυξάνονται επ αόριστον; Όχι, ιδιαίτερα", δήλωσε στην WSJ, ο υπουργός Πετρελαίου της Νιγηρίας.

(από www.capital.gr)