Η Kazatomprom, η εθνική εταιρεία παραγωγής ουρανίου του Καζακστάν, ανακοίνωσε ότι θα μειώσει την παραγωγή ουρανίου κατά 20% τα επόμενα τρία χρόνια λόγω της υπερπροσφοράς και της μείωσης της ζήτησης. Η προγραμματισμένη τριετής περικοπή της παραγωγής θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2018, σύμφωνα με την εταιρεία, η οποία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ουρανίου στον κόσμο.

Η Kazatomprom, η εθνική εταιρεία παραγωγής ουρανίου του Καζακστάν, ανακοίνωσε ότι θα μειώσει την παραγωγή ουρανίου κατά 20% τα επόμενα τρία χρόνια λόγω της υπερπροσφοράς και της μείωσης της ζήτησης.

Η προγραμματισμένη τριετής περικοπή της παραγωγής θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2018, σύμφωνα με την εταιρεία, η οποία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ουρανίου στον κόσμο.

Η συνολική περικοπή της παραγωγής θα ανέλθει σε 11.000 τόνους κατά τα τρία αυτά έτη, εκ των οποίων οι περίπου 4.000 τόνοι που αναμένεται να περικοπούν μόνο το 2018 αντιπροσωπεύουν περίπου το 7,5% της παγκόσμιας παραγωγής ουρανίου για το έτος, ανέφερε η εταιρεία.

«Λαμβάνοντας υπόψη τις δύσκολες συνθήκες της αγοράς και τη συνεχιζόμενη υπερπροσφορά στην αγορά ουρανίου, λάβαμε τη στρατηγική απόφαση για μείωση της παραγωγής, προκειμένου να ευθυγραμμιστούν καλύτερα τα επίπεδα παραγωγής μας με τη ζήτηση της αγοράς», δήλωσε ο Galymzhan Pirmatov, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Kazatomprom.

«Πιστεύουμε ότι αυτά τα μέτρα υπογραμμίζουν έντονα τη δέσμευσή μας στην εξασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας της εξόρυξης ουρανίου, η οποία αποτελεί κρίσιμη συνιστώσα για την παραγωγή καθαρής, χωρίς διοξείδιο του άνθρακα ηλεκτρικής ενέργειας σε όλο τον κόσμο», ανέφερε ο Pirmatov.

Το Καζακστάν παρήγαγε το 2016 το 39% της παγκόσμιας ποσότητας ουρανίου για το έτος και ήταν ο κορυφαίος παγκόσμια παραγωγός, ενώ ακολούθησαν ο Καναδάς με 22% και η Αυστραλία με 10%.