Σε πέντε νέες αγορές της ΝΑ Ευρώπης ανοίγονται από κοινού η Coral Energy του ομίλου της Motor Oil Hellas με την Shell International, μετά την επιτυχία της συνεργασίας των δύο εταιρειών στην Ελλάδα. Η αρχή έγινε με την επίσημη έναρξη της δραστηριοποίησης της Coral με το σήμα Shell στην Κύπρο, την περασμένη εβδομάδα.

Σε πέντε νέες αγορές της ΝΑ Ευρώπης ανοίγονται από κοινού η Coral Energy του ομίλου της Motor Oil Hellas με την Shell International, μετά την επιτυχία της συνεργασίας των δύο εταιρειών στην Ελλάδα. Η αρχή έγινε με την επίσημη έναρξη της δραστηριοποίησης της Coral με το σήμα Shell στην Κύπρο, την περασμένη εβδομάδα. Το αμέσως επόμενο διάστημα ακολουθούν Σερβία (ήδη λειτουργεί το πρώτο πρατήριο), FYROM, Αλβανία και Μαυροβούνιο, όπου η Coral έχει αναλάβει να αναπτύξει δίκτυο, κυρίως στους αυτοκινητόδρομους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι, σε περίπτωση που εμφανιστεί στον ορίζοντα κάποια ευκαιρία, δεν θα υπάρξουν ανάλογες κινήσεις όπως η εξαγορά του δικτύου της Lukoil στην Κύπρο.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του έτους ανακοινώθηκε, έναντι περίπου 10 εκατ. ευρώ η εξαγορά του δικτύου των 31 πρατηρίων της Lukoil στην Κύπρο, εξαγορά που γίνεται για πρώτη φορά για το σήμα Shell μέσω συνεργαζόμενου εταίρου. Από το 2009, άλλωστε η ΜΟΗ εξαγόρασε το δίκτυο της Shell, συμφωνία που ανανεώθηκε για ακόμη 10 χρόνια το 2014.

Η ανανέωση του δικαιώματος χρήσης του σήματος Shell, ωστόσο, φαίνεται ότι ήταν μόνο η αρχή για την συνεργασία της πολυεθνικής με τη Motor Oil, η οποία πλέον βγαίνει έξω από τα σύνορα και επεκτείνεται στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.

 

Καλή δουλειά

Ενδεικτικές του κλίματος είναι οι δηλώσεις που έκανε στο «Κ» ο General Manager Licensed Markets του Retail της Shell, Martin Lustenberger, ο οποίος βρέθηκε σε Αθήνα και Κύπρο με αφορμή την τελετή επίσημης έναρξης της δραστηριότητας της Coral και του σήματος Shell στην Κύπρο.

«Έπειτα από 7 χρόνια συνεργασίας είδαμε ότι η Coral και το νέο σύστημα συνεργασίας είχαν πολύ καλά αποτελέσματα, έγινε πάρα πολύ καλή δουλειά, όχι μόνο για τη φήμη του σήματος, αλλά στην πραγματικότητα για την περαιτέρω σημαντική ανάπτυξη της δραστηριότητας και της ενίσχυσης της αξίας της εταιρείας» σημειώνει ο κ. Lustenberger.

Μάλιστα, η απόφαση για κοινά ventures στο εξωτερικό ήρθε ως αποτέλεσμα ακριβώς της θετικής πορείας της Coral στην Ελλάδα. «Υποστηρίξαμε τους εταίρους μας και βεβαίως μετρήσαμε πως εξελίχθηκε η δραστηριότητα. Αυτό ήταν και το κριτήριο «κλειδί» που μέτρησε για την απόφασή μας να επεκτείνουμε τη συνεργασία και να κάνουμε το άνοιγμα σε νέες χώρες και αγορές. Με αυτό τον τρόπο είχαμε την βεβαιότητα ότι θα έχουμε επιτυχία στην επέκτασή μας με την Coral όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και σε άλλες χώρες των Βαλκανίων» προσθέτει ο ίδιος.

Στρατηγική

Αν και στις αρχές της δεκαετίας η έμφαση του πολυεθνικού ομίλου είχε δοθεί στην έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων, τα τελευταία χρόνια η εταιρεία έχει στραφεί περισσότερο στο retail, επεκτείνοντας περαιτέρω τις δραστηριότητές της σε νέες αγορές, στην Ανατολή, την Αμερικανική ήπειρο αλλά και σε άλλες περιοχές.

«Αναγνωρίζουμε τον ρόλο του downstream και δίνουμε αυξημένη έμφαση στο κλάδο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, περιλαμβανομένων και των επενδύσεων σε νέες αγορές αλλά και σε διαφορετικά τμήματα του retail, όπως τα λιπαντικά, για τα οποία βλέπουμε μεγάλη ανάπτυξη. Πλέον ακολουθούμε ευκαιρίες στην αγορά που ίσως πριν από 10 χρόνια να μην κυνηγούσαμε στο retail», αναμένει ο κ. Lustenberger. Στο πλαίσιο αυτό, έχει σημασία το γεγονός ότι η Shell ως επί το πλείστον επιλέγει για την επέκτασή της είτε την αυτόνομη είσοδό της σε αγορές είτε τη συνεργασία με τοπικούς εταίρους. Και στα Βαλκάνια και στην Κύπρο αποτελεί πρωτοτυπία το γεγονός ότι η «εκστρατεία» γίνεται με «εξαγωγή» του πετυχημένου συνεταιρισμού με τη θυγατρική της Motor Oil Hellas, Coral, η οποία άλλωστε στελεχώνεται σε μεγάλο βαθμό από ανθρώπους προερχόμενους από τη Shell.

 

(Πηγή: «ΚΕΦΑΛΑΙΟ»)