«Ο αγροτικός τομέας και το περιβάλλον πρέπει να συμβαδίζουν, λαμβάνοντας υπόψη το ρόλο που διαδραματίζει ο καθένας εξ αυτών», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος της Ιταλίας, Gian Luca Galletti

«Ο αγροτικός τομέας και το περιβάλλον πρέπει να συμβαδίζουν, λαμβάνοντας υπόψη το ρόλο που διαδραματίζει ο καθένας εξ αυτών», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος της Ιταλίας, Gian Luca Galletti, στη EURACTIV.

Ο κ. Galletti τόνισε ότι η γεωργία είναι απαραίτητη για το περιβάλλον, όχι μόνο επειδή ένα καλό περιβάλλον ευνοεί την καλή γεωργία, αλλά και επειδή η καλή γεωργία αντιστοιχεί σε ένα καλό περιβάλλον.

Ο Ιταλός πολιτικός συνέδεσε το ρόλο της γεωργίας με τις δεσμεύσεις της ΕΕ στη Συμφωνία του Παρισιού. «Οι συνεισφορές του αγροτικού κόσμου πρέπει να είναι αποφασιστικές».

Σύμφωνα με τον υπουργό, η γεωργία ακριβείας και η εισαγωγή νέων τεχνολογιών στον αγροτικό τομέα θα μπορούσαν να συμβάλουν στην επίτευξη ακόμη και αυτών των φιλόδοξων στόχων που έχει υπογράψει η Ευρώπη, μειώνοντας τις εκπομπές CO2 κατά 40% μέχρι το 2030.

«Το γεγονός αυτό πρέπει να συμβαίνει εναρμονισμένα, αναγνωρίζοντας ότι η γεωργία είναι ένα σημαντικό κομμάτι της οικονομίας και έχει ισχυρή προοπτική ανάπτυξης, απασχολώντας πολλούς ανθρώπους», εξήγησε.

 

Ενίσχυση των άμεσων πληρωμών

Μιλώντας στο Global Foo d Forum που διοργανώθηκε από το think tank Farm Europe στο Τρεβίζο τον Οκτώβριο, ο πρόεδρος της Confagricoltura, Massimiliano Giansanti,δήλωσε ότι η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) μετά το 2020 θα πρέπει να ενισχύσει τον πρώτο πυλώνα, δηλαδή τις άμεσες πληρωμές.

«Πρόκειται για ζωτικής σημασίας στοιχείο στη διάρθρωση της ΚΑΠ», τόνισε ο Giansanti, προσθέτοντας ότι, από την άλλη πλευρά, πρέπει να βοηθήσει τους αγρότες από την κλιματική αλλαγή, η οποία επηρεάζει ολοένα και περισσότερο τη δραστηριότητά τους μέσω μείωσης των κινδύνων και σταθεροποίησης των τιμών.

«Για εμάς, η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να υπάρξει απλούστευση της ΚΑΠ. Με την πάροδο των χρόνων, γνωρίσαμε μια ΚΑΠ που ήταν μεν γενναιόδωρη για τους αγρότες, αλλά ήταν εξαιρετικά δύσκολο για αυτούς να αποκτήσουν πρόσβαση στα οφέλη της», σημείωσε.

«Είναι μια γραφειοκρατική διαδικασία. Χρειαζόμαστε μια ΚΑΠ που είναι ευκολότερη στην πρόσβαση και επιτρέπει στον αγρότη να μην μετατρέπεται σε διοικητικό υπάλληλο», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο κ. Giansanti.

 

Εμπορικές συμφωνίες και γεωγραφικές ενδείξεις

Επιπλέον ο κ. Giansanti έκανε λόγο για την εμπορική συμφωνία που η ΕΕ διαπραγματεύεται με τρίτες χώρες.

Ανέφερε ότι το πρόβλημα προέκυψε από την αποτυχία των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του ΠΟΕ.

«Από τις διμερείς συμφωνίες, υπάρχουν μερικές ευκαιρίες. Η CETA αποτελεί μεγάλη επιτυχία για εμάς, επειδή αναγνώρισε στην καναδική αγορά περίπου 41 ιταλικές γεωγραφικές ενδείξεις, οι οποίες δεν έχουν αναγνωριστεί μέχρι σήμερα», κατέληξε.

 

(Πηγή: euractiv.gr)