ΟΠΕΚ: Το Πετρέλαιο και το Φυσικό Αέριο Εξακολουθούν να Διαδραματίζουν Σημαντικό Ρόλο

ΟΠΕΚ: Το Πετρέλαιο και το Φυσικό Αέριο Εξακολουθούν να Διαδραματίζουν Σημαντικό Ρόλο
energia.gr
Πεμ, 23 Νοεμβρίου 2017 - 15:21
Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο παγκόσμιο ενεργειακό μίγμα στο άμεσο μέλλον, συμβάλλοντας περίπου κατά 52% στο παγκόσμιο ενεργειακό μίγμα μέχρι το 2040, δήλωσε χθες ο επικεφαλής του ΟΠΕΚ.

Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο παγκόσμιο ενεργειακό μίγμα στο άμεσο μέλλον, συμβάλλοντας περίπου κατά 52% στο παγκόσμιο ενεργειακό μίγμα μέχρι το 2040, δήλωσε χθες ο επικεφαλής του ΟΠΕΚ.

Ο Mohammad Barkindo, Γενικός Γραμματέας του ΟΠΕΚ δήλωσε ότι η συνολική πρωτογενής ζήτηση ενέργειας αυξάνεται κατά 35% την περίοδο έως το 2040.

«Η μακροπρόθεσμη ζήτηση πετρελαίου προβλέπεται το 2020 να ξεπεράσει τα 100 εκατ. βαρέλια την ημέρα, αγγίζοντας τα 111 εκατ. βαρέλια την ημέρα έως το 2040», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η πλειονότητα αυτής της αυξανόμενης ζήτησης θα προκύψει από τις αναπτυσσόμενες χώρες, των οποίων η ζήτηση θα αυξηθεί κατά σχεδόν 24 εκατ. βαρέλια την ημέρα, φθάνοντας τα 67 εκατ. βαρέλια την ημέρα μέχρι το 2040.

Ο κ. Barkindo εξήγησε ότι δε διαφαίνεται έκρηξη της ζήτησης πετρελαίου κατά τη διάρκεια της περιόδου πρόβλεψης, ωστόσο η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει να βασίζεται μακροπρόθεσμα στο πετρέλαιο για να επιτύχει την κάλυψη των ταχέως αυξανόμενων ενεργειακών αναγκών.

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι δεν πρόκειται για ήσσονος σημασία πρόκληση, δεδομένου ότι περίπου 1.1 δισ. άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δεν έχουν ακόμα πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια.

 

Προβλέψεις ανάπτυξης στους τομείς της βιομηχανίας

Η βιομηχανία θα ηγηθεί αυτής της αύξησης της ζήτησης, ανέφερε, σημειώνοντας ότι οι τρεις βασικοί τομείς θα είναι οι οδικές μεταφορές (5,4 εκατ. βαρέλια /ημέρα), τα πετροχημικά (3,9 εκατ. βαρέλια /ημέρα) και οι αερομεταφορές (2,9 εκατ. βαρέλια /ημέρα).

«Σε ότι αφορά στην προσφορά, η παραγωγή υγρών καυσίμων από τον ΟΠΕΚ θα αυξηθεί από 57 εκατ. βαρέλια /ημέρα το 2016 σε 62 εκατ. βαρέλια /ημέρα το 2022» κυρίως λόγω της ανάκαμψης και των βελτιωμένων προοπτικών για την αμερικανική παραγωγή πετρελαίου, δήλωσε ο κ. Barkindo, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι η πρόβλεψη ως το 2040 αναδεικνύει ότι η προσφορά θα μειωθεί στα 60,4 εκατ. βαρέλια /ημέρα.

«Η δυναμική αυτή είναι ωφέλιμη για το αργό του ΟΠΕΚ, το οποίο θα ωφεληθεί από την αύξηση της ζήτησης, η οποία εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 41,4 εκατ. βαρέλια /ημέρα μέχρι το 2040. Το μερίδιο των υγρών προϊόντων του ΟΠΕΚ στη συνολική παγκόσμια προσφορά υγρών προβλέπεται να αυξηθεί στο 46% ως το 2040, έναντι το 40% που ήταν το 2016», εξήγησε.

Ωστόσο, ο Barkindo προειδοποίησε ότι απαιτείται αναζωογόνηση των επενδύσεων για την κάλυψη αυτής της αυξανόμενης ζήτησης, δεδομένου ότι έχουν ‘παγώσει’ ή διακοπεί επενδύσεις σχεδόν ενός τρισ. δολαρίων, οδηγώντας, παράλληλα, στην απώλεια πολλών χιλιάδων θέσεων εργασίας στον κλάδο.

«Λαμβάνοντας υπόψη το πώς επηρεάζει η κρίση που μόλις περιέγραψα την ανάγκη να ανταποκριθούμε στη ραγδαία αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου τις επόμενες δεκαετίες, είναι απολύτως απαραίτητο οι επενδύσεις της βιομηχανίας να αποκατασταθούν άμεσα σε επίπεδα που θα καλύπτουν τις ενεργειακές απαιτήσεις των μελλοντικών γενεών. Για να επιτευχθεί αυτό, υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν περίπου $ 10,5 τρισ. για επενδύσεις στη βιομηχανία από τώρα μέχρι το 2040», ανέφερε.

Αύξηση των επενδύσεων σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Εκφράζοντας την αισιοδοξία του, ο Barkindo ανέφερε ότι οι επενδύσεις αυξάνονται ελαφρά φέτος και το 2018, ωστόσο πρόσθεσε ότι «αυτό απέχει πολύ από τα επίπεδα που έχουμε δει στο παρελθόν».

Ο Barkindo υπογράμμισε ότι δεν είναι μόνο ζήτημα αύξησης της νέας παραγωγής, αλλά η αύξηση των επενδύσεων καλείται να αντισταθμίσει τις απώλειες από τη φυσική μείωση της απόδοσης των κοιτασμάτων, οι οποίες μπορεί να ανέλθουν σε 5% ετησίως.

Συνεπώς, για να διατηρηθούν τα σημερινά επίπεδα παραγωγής, η βιομηχανία ενδέχεται να αναγκαστεί να προσθέτει περισσότερα από 4 εκατ. βαρέλια /ημέρα κάθε χρόνο, ανέφερε.

«Οι χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ συνέχισαν να επενδύουν στις βιομηχανίες τους σε όλη αυτή την ευμετάβλητη περίοδο μείωσης των τιμών του πετρελαίου».

Ο Barkindo ανέφερε ότι σημειώνεται πρόοδος, καθώς τα παγκόσμια αποθέματα μειώνονται, ενώ η παγκόσμια οικονομική προοπτική είναι θετική χάρη στην επικείμενη αύξηση της ζήτησης.

«Κινούμαστε στην κατεύθυνση της σταθερότητας», υπογράμμισε.

 

Απαιτείται διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο

Για να εξασφαλιστούν επαρκή επίπεδα ενεργειακού εφοδιασμού, ο Barkindo δήλωσε ότι θα χρειαστούν όλες οι πηγές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των ορυκτών καυσίμων, τα οποία απαντώνται ακόμη σε αφθονία.

Επί του παρόντος, μόνο τα αποδεδειγμένα αποθέματα αργού υπερβαίνουν παγκοσμίως τα 1,2 τρισ. βαρέλια.

«Είναι επίσης σημαντικό να αναγνωρίσουμε τα πλεονεκτήματα αυτών των πόρων και τον τρόπο με τον οποίο έχουν επηρεάσει τις ζωές δισεκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο για εκατοντάδες χρόνια», είπε, προσθέτοντας ότι «αυτοί οι φυσικοί πόροι είναι απαραίτητοι για την καθημερινότητά μας και θα συνεχίσουν να είναι και στο μέλλον».

Ωστόσο, αναγνώρισε τα περιβαλλοντικά ζητήματα που εγείρουν οι εκπομπές που προκαλούνται από τα ορυκτά καύσιμα.

«Ο ΟΠΕΚ θα συνεχίσει να δίνει προτεραιότητα στη βελτίωση των περιβαλλοντικών χαρακτηριστικών του πετρελαίου, τόσο κατά την παραγωγή, όσο και στη χρήση», ανέφερε.

Η ενεργειακή μετάβαση δεν σημαίνει απαραίτητα τη μετάβαση από μια πηγή ενέργειας σε άλλη, υπογράμμισε.

«Όλες οι πηγές ενέργειας θα χρειαστούν τα επόμενα χρόνια ώστε να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση. Κάθε πηγή καλείται να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο στο συνολικό ενεργειακό μίγμα», κατέληξε.