EIA: Η Βραζιλία Τρίτος Μεγαλύτερος Παραγωγός Πετρελαίου στην Αμερική για το 2016

EIA: Η Βραζιλία Τρίτος Μεγαλύτερος Παραγωγός Πετρελαίου στην Αμερική για το 2016
energia.gr
Πεμ, 23 Νοεμβρίου 2017 - 09:25
Η παραγωγή της Βραζιλίας ανήλθε το 2016 σε 3,24 εκατ. βαρέλια πετρελαίου και άλλων υγρών ημερησίως, καθιστώντας τη χώρα τον ένατο μεγαλύτερο παραγωγό στον κόσμο και τον τρίτο μεγαλύτερο στην Αμερική, ακολουθώντας τις ΗΠΑ και τον Καναδά, σύμφωνα με έκθεση της Διεύθυνσης Ενεργειακής Πληροφόρησης (EIA) των ΗΠΑ.

Η παραγωγή της Βραζιλίας ανήλθε το 2016 σε 3,24 εκατ. βαρέλια πετρελαίου και άλλων υγρών ημερησίως, καθιστώντας τη χώρα τον ένατο μεγαλύτερο παραγωγό στον κόσμο και τον τρίτο μεγαλύτερο στην Αμερική, ακολουθώντας τις ΗΠΑ και τον Καναδά, σύμφωνα με έκθεση της Διεύθυνσης Ενεργειακής Πληροφόρησης ( EIA) των ΗΠΑ.

Η ανάλυση των δεδομένων για την παραγωγή της Βραζιλίας ανέδειξε ότι η αύξηση της εγχώριας παραγωγής πετρελαίου αποτελεί μακροπρόθεσμο στόχο της κυβέρνησης της Βραζιλίας, ενώ οι ανακαλύψεις μεγάλων, υπεράκτιων, προεβαποριτικών (pre-salt) κοιτασμάτων πετρελαίου έχουν μετατρέψει τη Βραζιλία σε έναν από τους δέκα κορυφαίους παραγωγούς υγρών καυσίμων.

Σύμφωνα με την έκθεση, η συνολική πρωτογενής κατανάλωση ενέργειας στη Βραζιλία έχει σχεδόν διπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία λόγω της οικονομικής ανάπτυξης.

Επιπλέον, η Βραζιλία αναδείχτηκε ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου και άλλων υγρών στη Νότια Αμερική το 2016, ξεπερνώντας τη Βενεζουέλα.

«Το πετρέλαιο και τα λοιπά υγρά αντιπροσωπεύουν περίπου το 47% της εγχώριας κατανάλωσης ενέργειας στη Βραζιλία το 2016», σύμφωνα με την έκθεση.

Η ΕΙΑ υπογράμμισε, επίσης, ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η υδροηλεκτρική ενέργεια και η πυρηνική ενέργεια αντιπροσώπευαν το 2016 το 37% της ενεργειακής κατανάλωσης της Βραζιλίας.

Το περιοδικό Oil & Gas Journal εκτιμά ότι από τον Ιανουάριο του 2017, η Βραζιλία διέθετε 13 δισ. βαρέλια αποδεδειγμένων αποθεμάτων πετρελαίου.

Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί στο δεύτερο μεγαλύτερο απόθεμα στη Νότια Αμερική -μετά από τη Βενεζουέλα- και σχεδόν στο 1% των συνολικών αποθεμάτων σε παγκόσμια κλίμακα. Περισσότερο από το 94% των πετρελαϊκών αποθεμάτων της Βραζιλίας βρίσκεται σε θαλάσσια κοιτάσματα, ενώ το 80% του συνόλου των υπεράκτιων αποθεμάτων βρίσκεται κοντά στην περιφέρεια του Ρίο ντε Τζανέιρο.

«Η δεύτερη μεγαλύτερη συγκέντρωση αποθεμάτων εντοπίζεται στα ανοικτά των ακτών της περιφέρειας Espirito Santo, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 10% των πετρελαϊκών αποθεμάτων της χώρας. Τα αποθέματα της Βραζιλίας αναμένεται να αυξηθούν καθώς εξελίσσεται η έρευνα και αξιοποίηση προεβαποριτικών κοιτασμάτων», ανέφερε η έκθεση της ΕΙΑ.

 

Παραγωγή και κατανάλωση

Πέρυσι, η παραγωγή πετρελαίου και άλλων υγρών καυσίμων της Βραζιλίας ανήλθε σε 3,24 εκατ. βαρέλια ημερησίως, έναντι 3,18 εκατ. βαρελιών/ ημέρα το 2015.

«Το αργό ανήλθε σε 2,5 εκατ. βαρέλια/ ημέρα, ενώ η υπόλοιπη ποσότητα αντιστοιχεί σε βιοκαύσιμα, φυσικό αέριο και άλλα υγρά», ανέφερε η έκθεση.

Επιπλέον, η Βραζιλία εξήγαγε περίπου το 798.000 βαρέλια αργού ημερησίως το 2016, σημειώνοντας αύξηση κατά 8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Η Κίνα, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας βραζιλιάνικου αργού, εισήγαγε περίπου 296.000 βαρέλια ημερησίως το 2016, ποσό που αντιστοιχεί σε αύξηση μεγαλύτερη του 17% σε σύγκριση με το 2015.

«Η Ουρουγουάη ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος εισαγωγέας αργού από τη Βραζιλίας το 2016, με 100.000 βαρέλια/ ημέρα», ανέφερε η έκθεση.