Αν και χώρες της Νότιας και Κεντρικής Ευρώπης πλήττονται όλο και πιο συχνά από ακραία φαινόμενα -όπως έντονες βροχοπτώσεις, σαν αυτές που έπληξαν τη χώρα μας την περασμένη εβδομάδα με τραγικές συνέπειες, κύματα καύσωνα, δασικές πυρκαγιές και ξηρασίες-, τα κράτη μέλη που συμμετείχαν στη διάσκεψη για το κλίμα των Ηνωμένων Εθνών στη Βόννη, άφησαν τη λήψη σημαντικών αποφάσεων για τον επόμενο χρόνο.

Αν και χώρες της Νότιας και Κεντρικής Ευρώπης πλήττονται όλο και πιο συχνά από ακραία φαινόμενα -όπως έντονες βροχοπτώσεις, σαν αυτές που έπληξαν τη χώρα μας την περασμένη εβδομάδα με τραγικές συνέπειες, κύματα καύσωνα, δασικές πυρκαγιές και ξηρασίες-, τα κράτη μέλη που συμμετείχαν στη διάσκεψη για το κλίμα των Ηνωμένων Εθνών στη Βόννη, άφησαν τη λήψη σημαντικών αποφάσεων για τον επόμενο χρόνο. Η κρίσιμη σύνοδος για την υλοποίηση της Συμφωνίας του Παρισιού, σύμφωνα με τους διοργανωτές, θα είναι της Πολωνίας στις 3 με 14 Δεκεμβρίου 2018.

Πάντως, περιβαλλοντικές οργανώσεις όπως το WWF αναγνωρίζουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί όσον αφορά την προετοιμασία των κλιματικών στόχων έως το έτος 2020 και πέραν αυτού, αλλά επισημαίνουν ότι το 2018 θα είναι το έτος - κλειδί για τις χώρες, οι οποίες θα πρέπει να δηλώσουν σαφώς την πρόθεσή τους να προχωρήσουν και να βελτιώσουν τα σχέδια για το κλίμα. Έναν χρόνο μετά την έναρξη ισχύος της Συμφωνίας των Παρισίων, οι διαπραγματεύσεις τις περασμένες δύο εβδομάδες οδήγησαν τα κράτη μέλη σε συμφωνία όσον αφορά τα κρίσιμα ζητήματα της δράσης και της στήριξης πριν το 2020 και του ρόλου των τοπικών κοινοτήτων και των αυτοχθόνων πληθυσμών στην κλιματική δράση.

Ωστόσο, πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα για να διασφαλιστεί ότι οι κοινωνίες εκμεταλλεύονται το μικρό περιθώριο χρόνου που, σύμφωνα με τους επιστήμονες, απομένει για την επίτευξη των στόχων ανάσχεσης της υπερθέρμανσης του πλανήτη, πριν να είναι αργά. Οι κυβερνήσεις πρέπει να ενισχύσουν τις δράσεις τους, να οριστικοποιήσουν τους κανόνες βάσει της συμφωνίας του Παρισιού, να αποφασίσουν συλλογικά, να επανεξετάσουν τις δεσμεύσεις για την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής μετά το 2020.

«Από την αρχή, τα παράδοξα σε αυτήν την COP ήταν πολλά. Οι διαπραγματευτές συγκεντρώθηκαν στη Βόννη υπό την προεδρία των Φίτζι, με τα κράτη να κρίνουν ως σκόπιμη τη μελλοντική δράση, ενώ οι πόλεις, οι περιφέρειες, οι επιχειρήσεις και οι κοινότητες φαίνεται ότι εντείνουν τις προσπάθειές τους για την επίτευξη των στόχων της συμφωνίας του Παρισιού», δηλώνει ο επικεφαλής του παγκόσμιου προγράμματος για το κλίμα και την ενέργεια του WWF κ. Manuel Pulgar-Vidal, ο οποίος παρακολούθησε τις διαπραγματεύσεις στη Βόννη.

 

Σε έναν χρόνο που χαρακτηρίστηκε από ακραίες καιρικές καταστροφές και ενδεχομένως την πρώτη αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, κατά την τελευταία τετραετία _ οι επιστήμονες προβλέπουν ότι για το 2017 η αύξηση θα κυμανθεί από 0,8% έως 3% _ οι χώρες, σύμφωνα με τον κ. Pulgar-Vidal, πρέπει να ενεργήσουν με μεγαλύτερη φιλοδοξία για το κλίμα και σύντομα, ώστε να μπει σε μια ρότα η δέσμευση για συγκράτηση της ανόδου της θερμοκρασίας κατά 1.5 °C . Η Ελλάδα -με ετήσιες εκπομπές περίπου 71 εκατομμυρίων τόνων διοξειδίου του άνθρακα- καταλαμβάνει την 48η θέση στην κατάταξη των χωρών με τις υψηλότερες εκπομπές αερίων που ευθύνονται για την κλιματική αλλαγή.

 

Πάντως, στη λογική της δράσης πριν από το 2020 – στο πλαίσιο της Σύμβασης - Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για τις κλιματικές αλλαγές - η COP23 παρείχε σημαντικούς πυλώνες για να προωθήσει το πνεύμα της συμφωνίας του Παρισιού. Αλλά η επιτυχία δεν είναι εγγυημένη. Η πολωνική προεδρία πρέπει να επιδιώξει να ενισχύσει τις προσπάθειες των νησιών Φίτζι για την επιτάχυνση της οριστικοποίησης του Κανονισμού που θα οδηγήσει στην εφαρμογή της Συμφωνίας των Παρισίων και θα εξασφαλίσει κλιμακωτή χρηματοδότηση για τις αναπτυσσόμενες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των απωλειών και των ζημιών.

 

Πάντως, είναι αξιοσημείωτο ότι, στη διάσκεψη της Βόννης, το περίπτερο των ΗΠΑ συγκέντρωσε περισσότερες από 100 εξέχουσες προσωπικότητες από τον χώρο της πολιτικής, τον ιδιωτικό τομέα και τον ακαδημαϊκό κόσμο, επιδεικνύοντας τη αμερικανική δέσμευση να παραμείνουν παγκόσμιοι πρωτοπόροι στον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.