Καναδάς και Ηνωμένο Βασίλειο Συμμαχούν για τη Σταδιακή Κατάργηση του Ανθρακα

Καναδάς και Ηνωμένο Βασίλειο Συμμαχούν για τη Σταδιακή Κατάργηση του Ανθρακα
energia.gr
Παρ, 17 Νοεμβρίου 2017 - 07:49
Ο Καναδάς και το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαινίασαν μια παγκόσμια συμμαχία για τη σταδιακή κατάργηση της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από άνθρακα, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη ο δημόσιος φορέας του Καναδά για το Περιβάλλον και την Κλιματική Αλλαγή (Environment and Climate Change Canada - ECCC).

Ο Καναδάς και το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαινίασαν μια παγκόσμια συμμαχία για τη σταδιακή κατάργηση της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από άνθρακα, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη ο δημόσιος φορέας του Καναδά για το Περιβάλλον και την Κλιματική Αλλαγή ( Environment and Climate Change Canada - ECCC).

«Ο Καναδάς εξακολουθεί να αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, ξεκινώντας μια παγκόσμια συμμαχία για τη σταδιακή κατάργηση του ηλεκτρισμού από άνθρακα σε συνεργασία με το Ηνωμένο Βασίλειο», ανέφερε η δήλωση.

Η σταδιακή κατάργηση του άνθρακα είναι μία από τις πολλές ενέργειες για το κλίμα που θα επιτρέψουν τη μετάβαση του Καναδά σε μια οικονομία με ‘καθαρής’ ανάπτυξης, σημείωσε ο ECCC.

Η Powering Past Coal Alliance (Συμμαχία για την Ενέργεια Πέρα από τον Ανθρακα) περιλαμβάνει τον Καναδά μαζί με περισσότερους από 20 εταίρους, καθώς και τις επαρχίες της Αλμπέρτα, της Βρετανικής Κολομβίας, του Οντάριο και του Κεμπέκ, αλλά και την πολιτεία της Ουάσινγκτον και την πόλη του Βανκούβερ.

Με το 40% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας να παράγεται από τον άνθρακα, η σταδιακή κατάργηση της παραγωγής από άνθρακα είναι ένα από τα «πιο σημαντικά βήματα» που μπορούν να λάβουν οι χώρες για την εκπλήρωση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού, υπογραμμίζει ο ECCC.

Οι εταίροι της συμμαχίας Powering Past Coal Alliance συνεργάζονται για να επιταχύνουν την καθαρή ανάπτυξη και την προστασία του κλίματος μέσω της σταδιακής εξάλειψης -με γρήγορο ρυθμό- των παραδοσιακών συστημάτων παραγωγής ενέργειας από άνθρακα.

Η συμμαχία θα προβεί σε δέσμευση των εταίρων για την υποστήριξη της ‘καθαρής’ ενέργειας μέσω των πολιτικών και των επενδύσεών τους, αλλά και για τον περιορισμό της χρηματοδότησης της παραδοσιακής ενέργειας από άνθρακα εάν απουσιάζουν συστήματα δέσμευσης και αποθήκευσής του. Οι εταίροι συμφωνούν επίσης να καταστήσουν αυτή τη μετάβαση δίκαιη για τους εργαζόμενους και τις κοινότητες.

Μαζί με άλλους εταίρους, ο Καναδάς θα εργαστεί για την επέκταση της συμμαχίας σε τουλάχιστον 50 εταίρους έως τη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή το ερχόμενο φθινόπωρο, πρόσθεσε ο ECCC.

 

Ένα εκατομμύριο άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας της ρύπανση από τον άνθρακα

Η σταδιακή κατάργηση της ενέργειας από άνθρακα είναι καλή είδηση για το κλίμα, την υγεία και τα παιδιά, ανέφερε η Catherine McKenna, υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής του Καναδά.

«Ο άνθρακας προκαλεί κυριολεκτικά ασφυξία στις πόλεις μας, με σχεδόν ένα εκατομμύριο ανθρώπους να πεθαίνουν κάθε χρόνο από τη ρύπανση που προκαλείται από τον άνθρακα. Είμαι ενθουσιασμένη που βλέπω τόσο μεγάλη δυναμική σε παγκόσμιο επίπεδο για τη μετάβαση στην ‘καθαρή’ ενέργεια - και αυτό είναι μόνο η αρχή», συνέχισε η McKenna.

Ο Βρετανίδα ομόλογός της, Υπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Βιομηχανίας, Claire Perry, δήλωσε επίσης ότι η μείωση της παγκόσμιας κατανάλωσης άνθρακα πρέπει να αποτελεί ζωτική και επείγουσα προτεραιότητα για όλες τις χώρες.

«Η Συμμαχία Powering Past Coal Alliance θα περάσει το μήνυμα στον κόσμο ότι η εποχή του άνθρακα έχει περάσει. Το Ηνωμένο Βασίλειο δεσμεύεται να προχωρήσει σταδιακά στην πλήρη κατάργηση της παραγωγής ενέργειας από άνθρακα όχι αργότερα από το 2025 και ελπίζουμε να εμπνεύσουμε και άλλους να ακολουθήσουν αυτό το παράδειγμα».