ΙΕΑ: Πιθανή η Πτώση της Ζήτησης Αργού το ’18 Λόγω του Πρόσφατου «Ράλλυ» στις Τιμές

ΙΕΑ: Πιθανή η Πτώση της Ζήτησης Αργού το ’18 Λόγω του Πρόσφατου «Ράλλυ» στις Τιμές
energia.gr
Τρι, 14 Νοεμβρίου 2017 - 16:05
«Χαμήλωσε» την πρόβλεψή του για την ζήτηση πετρελαίου αναφορικά τόσο με το τρέχον όσο και με το 2018, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) στη νέα μηνιαία του έκθεση για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου. Σύμφωνα με τον ΙΕΑ, το «ράλλυ» που σημειώνεται, από τον Ιούνιο, στις τιμές του αργού είναι πιθανό να περιορίσει την κατανάλωση

«Χαμήλωσε» την πρόβλεψή του για την ζήτηση πετρελαίου αναφορικά τόσο με το τρέχον όσο και με το 2018, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) στη νέα μηνιαία του έκθεση για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου.

Σύμφωνα με τον ΙΕΑ, το «ράλλυ» που σημειώνεται, από τον Ιούνιο, στις τιμές του αργού είναι πιθανό να περιορίσει την κατανάλωση.

Ειδικότερα, στην μηνιαία έκθεσή του για τον μήνα Νοεμβρίου, ο ΙΕΑ μείωσε την εκτίμησή της για την ανάπτυξη της ζήτησης για το 2018 κατά σχεδόν 200.000 βαρέλια ημερησίως και προειδοποίησε πως οι προμήθειες εκτός ΟΠΕΚ αναμένεται να αυξηθούν ταχύτατα τον επόμενο χρόνο, ενδεχομένως αντιστρέφοντας την κίνηση του αργού πάνω από τα 60 δολάρια το βαρέλι.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό, αν ισχύσει το σενάριο κατά το οποίο η παραγωγή του ΟΠΕΚ διατηρείται στα τρέχοντα επίπεδα, η αγορά πετρελαίου προβλέπεται να αντιμετωπίσει μια δύσκολη πρόκληση το α’ τρίμηνο του 2018 με την προσφορά να αναμένεται να ξεπεράσει την ζήτηση κατά 600.000 βαρέλια ημερησίως, την οποία θα ακολουθήσει ένα μικρότερο πλεόνασμα 200.000 βαρελιών ημερησίως το β’ τρίμηνο του 2018.

Ωστόσο, ας σημειωθεί ότι ο ΟΠΕΚ, στη δική του μηνιαία έκθεση, που δημοσιοποιήθηκε χθες, προβλέπει πως η ζήτηση για το αργό πετρέλαιο που παράγει το καρτέλ θα αυξηθεί περισσότερο απ’ όσο αναμένονταν του χρόνου.