Κρίσιμες είναι οι επόμενες ώρες για τη Βενεζουέλα μετά τη μη επίτευξη συμφωνίας με τους διεθνείς πιστωτές, ενώ ήδη ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s ανακοίνωσε ότι κηρύσσει τη Βενεζουέλα σε κατάσταση «μερικής χρεοκοπίας». Η χθεσινή συνάντηση στο Καράκας μεταξύ της κυβέρνησης της Βενεζουέλας και εκπροσώπων των διεθνών πιστωτών της απέβη -όπως ήταν αναμενόμενο- άκαρπη.

Κρίσιμες είναι οι επόμενες ώρες για τη Βενεζουέλα μετά τη μη επίτευξη συμφωνίας με τους διεθνείς πιστωτές, ενώ ήδη ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s ανακοίνωσε ότι κηρύσσει τη Βενεζουέλα σε κατάσταση «μερικής χρεοκοπίας».

Η χθεσινή συνάντηση στο Καράκας μεταξύ της κυβέρνησης της Βενεζουέλας και εκπροσώπων των διεθνών πιστωτών της απέβη -όπως ήταν αναμενόμενο- άκαρπη. Σκοπός της κυβέρνησης της χώρας ήταν, μέσω αυτής της συνάντησης, η εκκίνηση μιας διαδικασίας επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους, προκειμένου να αποκλειστεί το ενδεχόμενο κήρυξης στάσης πληρωμών.

Ωστόσο, η συνάντηση διήρκησε λιγότερο από μισή ώρα και απέφερε μόνο μία αόριστη δέσμευση για νέες συνομιλίες στο άμεσο μέλλον.

Ο αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας, Τάρεκ Ελ Αϊσάμι, ο οποίος προέδρευσε στη συνάντηση, κατήγγειλε, μέσω γραπτής ανακοίνωσης εκ μέρους της κυβέρνησης, ότι οι κυρώσεις τις οποίες επέβαλαν οι ΗΠΑ προκαλούν τις καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι, επιπλέον των αμερικανικών κυρώσεων, η πίεση έναντι της Βενεζουέλας οξύνθηκε και εξαιτίας της προ ημερών απόφασης της ΕΕ να επιβάλλει νέες κυρώσεις κατά της χώρας.

Σύμφωνα με τις αρχές, 414 πιστωτές, ή το 91% εξ όσων διακρατούν δημόσιο χρέος της Βενεζουέλας, ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του προέδρου της χώρας Νικολάς Μαδούρο. Όμως το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg ανέφερε ότι κανένας από τους ξένους ομολογιούχους με τους οποίους ήλθε σε επαφή την περασμένη εβδομάδα δεν σκόπευε να πάει στο Καράκας.

Η Βενεζουέλα θέλει να αναδιαρθρωθεί ένα μέρος τουλάχιστον του εξωτερικού της χρέους, που υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε $ 150 δισ., καθώς το αποθεματικό της σε συνάλλαγμα έχει συρρικνωθεί σε μόλις $ 9,7 δισ. ενώ πρέπει να αποπληρώσει τοκοχρεολύσια ύψους $ 1,47 δισ. ως τα τέλη της χρονιάς και κατόπιν $ 8 δισ. το 2018.

Την Κυριακή ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, εμφανίστηκε ανυποχώρητος, δηλώντονας χαρακτηριστικά: «Υπολογίζουν στο ότι η Βενεζουέλα θα κηρύξει στάση (πληρωμών). Ποτέ! Στάση πληρωμών δεν θα γίνει ποτέ στη Βενεζουέλα», είπε σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση. «Τώρα η στρατηγική μας είναι να επαναδιαπραγματευτούμε και να αναχρηματοδοτήσουμε όλο το χρέος», πρόσθεσε.

Ωστόσο, σήμερα ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s (S&P) κήρυξη τη χώρα σε κατάσταση «μερικής χρεοκοπίας», ενώ το σύνολο των μεγάλων οίκων αξιολόγησης θεωρούν δεδομένη την κήρυξη στάσης πληρωμών, υποστηρίζοντας ότι τα αποθέματά της σε συνάλλαγμα δεν επαρκούν.

Η κήρυξη στάσης πληρωμών θα επιδείνωνε ακόμα περισσότερο την ύφεση που έχει μειώσει κατά 36% το ΑΕΠ της Βενεζουέλας μέσα σε τέσσερα χρόνια και θα απέκλειε την δημόσια επιχείρηση πετρελαίου PDVSA από τις αγορές, ενώ θα την εξέθετε σε προσφυγές στα δικαστήρια εναντίον της και κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων και θυγατρικών της στο εξωτερικό.

Άλλοτε μια από τις πλουσιότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής, η Βενεζουέλα υπέστη τεράστιο πλήγμα από την πτώση της τιμής του αργού.

Ο Νικολάς Μαδούρο διαβεβαιώνει ότι διαπραγματεύεται με τη Ρωσία και την Κίνα, δύο συμμάχους στους οποίους η Βενεζουέλα οφείλει αντίστοιχα 8 και 28 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με τον πρόεδρο κλείστηκε μια συμφωνία με τη Μόσχα για την αναδιάρθρωση πιστώσεων ύψους τριών δισ. δολαρίων.

Στο μεταξύ, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στη Νέα Υόρκη, μια ειδική επιτροπή της ISDA (της Διεθνούς Ένωσης Συμφωνιών Ανταλλαγής και Παραγώγων, στην οποία συμμετέχουν 15 σημαντικές εταιρείες του χρηματοπιστωτικού τομέα), η οποία αναμενόταν να πάρει αποφάσεις για τις συνέπειες μετά την καθυστέρηση μιας πληρωμής ύψους $ 1,16 δισ. από το Καράκας, ανακοίνωσε ότι θα «συνεχίσει τις συζητήσεις» σήμερα στις 11:00 (18:00 ώρα Ελλάδας). Μια αρνητική απόφαση από μέρους της ISDA θα μπορούσε να σημάνει την κήρυξη επιλεκτικής χρεοκοπίας, με απρόβλεπτες συνέπειες για το Καράκας.

Μια επιλεκτική χρεοκοπία ή μια πλήρης στάση πληρωμών ενός κράτους μπορεί να κηρυχθεί από την κυβέρνησή του, από κάποιον οίκο αξιολόγησης, από έναν ιδιώτη ομολογιούχο ή από την ISDA.