Ιράκ και Ιράν συμφώνησαν επί της αρχής την Παρασκευή σε σχέση με την εξαγωγή πετρελαίου από το Κιρκούκ προς το Ιράν, σύμφωνα με το ιρακινό υπουργείο πετρελαίου. Ο ιρακινός υπουργός πετρελαίου, Jabbar al-Luaibi, ανέφερε σε δήλωσή του ότι 30.000-60.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως θα εξάγονται προς την επαρχία Kermanshah του Ιράν.

Ιράκ και Ιράν συμφώνησαν επί της αρχής την Παρασκευή σε σχέση με την εξαγωγή πετρελαίου από το Κιρκούκ προς το Ιράν, σύμφωνα με το ιρακινό υπουργείο πετρελαίου.

Ο ιρακινός υπουργός πετρελαίου, Jabbar al-Luaibi, ανέφερε σε δήλωσή του ότι 30.000-60.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως θα εξάγονται προς την επαρχία Kermanshah του Ιράν.

Η συμφωνία υπογράφηκε στη Βαγδάτη μεταξύ του κρατικού Οργανισμού Εμπορίας Πετρελαίου του Ιράκ (SOMO) και του Ιράν, δήλωσε ο al- Luaibi.

Η ποσότητα του εξαγόμενου πετρελαίου θα αυξηθεί μετά την εγκατάσταση αγωγών, πρόσθεσε.

Ο Al- Luaibi δήλωσε ότι το πετρέλαιο θα μεταφερθεί με βυτία μέσω των συνόρων των δύο χωρών ως την επαρχία Kermanshah.

«Η κυβέρνηση του Ιράκ σκοπεύει να υλοποιήσει πετρελαϊκά και στρατηγικά έργα με την Τουρκία, το Ιράν, το Κουβέιτ, τη Σαουδική Αραβία και τη Συρία», δήλωσε ο al- Luaibi, προσθέτοντας ότι η τελική συμφωνία με το Ιράν θα υπογραφεί αφού διευθετηθούν οι τεχνικές και διοικητικές πτυχές της.

Τον περασμένο μήνα, οι ιρακινές δυνάμεις απέκτησαν τον έλεγχο των πετρελαϊκών πεδίων στο Κιρκούκ από τις δυνάμεις των Κούρδων μαχητών πεσμεργκά, οι οποίοι είχαν τον έλεγχο της αμφισβητούμενης επαρχίας από το 2014, όταν είχαν εκδιώξει από εκεί τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

Η κίνηση έγινε εν μέσω εντάσεων μεταξύ της Βαγδάτης και της Κουρδικής Περιφερειακής Κυβέρνησης (KRG) για το αμφισβητούμενο δημοψήφισμα στις 25 Σεπτεμβρίου για την ανεξαρτησία των Κούρδων.

Το Ιράκ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός αργού στον OPEC μετά τη Σαουδική Αραβία και κατέχει την πέμπτη θέση παγκοσμίως σε ότι αφορά στα διαπιστωμένα κοιτάσματα αργού μετά τη Βενεζουέλα, τη Σαουδική Αραβία, τον Καναδά και το Ιράν, σύμφωνα με τη Διεύθυνση Ενεργειακής Πληροφόρησης (EIA) των ΗΠΑ.