Η Rolls-Royce και η κρατική Ιορδανική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (JAEC) θα εκπονήσουν μελέτη τεχνικής σκοπιμότητας για την κατασκευή από την Rolls-Royce ενός μικρού δομοστοιχειωτού αντιδραστήρα (Small Modular Reactor - SMR) στην Ιορδανία.

Η Rolls-Royce και η κρατική Ιορδανική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (JAEC) θα εκπονήσουν μελέτη τεχνικής σκοπιμότητας για την κατασκευή από την Rolls-Royce ενός μικρού δομοστοιχειωτού αντιδραστήρα ( Small Modular Reactor - SMR) στην Ιορδανία.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου της Rolls-Royce, το μνημόνιο συνεργασίας υπογράφηκε στη βρετανική Πρεσβεία στο Παρίσι μεταξύ του Διευθυντή Στρατηγικής και Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της Rolls-Royce, Alan Woods και του Αντιπροέδρου της JAEC, δρ. Kamal Araj. Οι δύο εταίροι θα συνεργαστούν τώρα για να καθορίσουν τις τεχνικές, οικονομικές και χρηματοδοτικές απαιτήσεις, αλλά και τα πρότυπα ασφαλείας που απαιτούνται για την κατασκευή ενός σταθμού SMR από τη Rolls-Royce στην Ιορδανία με σκοπό την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και την αφαλάτωση νερού, σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου.

Το αποτέλεσμα της μελέτης σκοπιμότητας θα χρησιμοποιηθεί για να επικαιροποιηθεί η επενδυτική απόφαση της JAEC ώστε να προχωρήσει στη φάση παράδοσης του έργου, ανέφερε το δελτίο τύπου.

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να συνεργαστούμε με την JAEC για να εξετάσουμε τα οφέλη που θα μπορούσαν να αποδώσουν οι SMR στην Ιορδανία», δήλωσε ο Harry Holt, Πρόεδρος για την Πυρηνική Ενέργεια της Rolls-Royce.

«Με την παγκόσμια ζήτηση για ενέργεια να αναμένεται να αυξηθεί λόγω των νέων τεχνολογιών, όπως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, και λόγω των αυξανόμενων απαιτήσεων για την αφαλάτωση του νερού και τα συστήματα ψύξης, το διεθνές ενδιαφέρον για την τεχνολογία SMR που διαθέτει η Rolls-Royce αυξάνεται. Πρόκειται για μια σημαντική ευκαιρία εξαγωγής για τη Βρετανία» πρόσθεσε ο Holt.

Ο πρόεδρος της JAEC, Khaled Toukan, δήλωσε ότι «οι SMR προσφέρουν μοναδικές ευκαιρίες στην αντιμετώπιση πολλών από τις προκλήσεις που ταλανίζουν την Ιορδανία -με κύριες την έλλειψη νερού και το μικρό μέγεθος του δικτύου- μέσω της εισαγωγής της πυρηνικής ενέργειας στη χώρα ως μέρος του ενεργειακού μίγματος".

Η Rolls- Royce είναι επίσης επικεφαλής μιας κοινοπραξίας βρετανικών εταιρειών για το σχεδιασμό ενός σταθμού ηλεκτροπαραγωγής με SMR για την παροχή ενέργειας χαμηλού κόστους και χαμηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα, ο οποίος θα βοηθήσει το Ηνωμένο Βασίλειο να επιτύχει τις δεσμεύσεις του για τις εκπομπές άνθρακα.

Η κοινοπραξία U. K., της οποίας ηγείται η Rolls- Royce, στοχεύει να παράγει αξιόπιστη ενέργεια χαμηλού κόστους -της τάξης των £ 60 / μργαβατώρα, η οποία θα είναι σε θέση να ανταγωνιστεί την αιολική και ηλιακή ενέργειας. Η εταιρεία επεσήμανε ότι, μέσω της καινοτόμου προσέγγισής της στην κατασκευή του SMR, είναι σε θέση να αποφύγει τις πολυπλοκότητες, τις καθυστερήσεις και τις υπερβάσεις του προϋπολογισμού που συχνά συνδέονται με μεγάλα έργα υποδομής.