Τουρκία, Γαλλία και Ιταλία Ενισχύουν τη Συνεργασία τους στην Πυραυλική Άμυνα

Τουρκία, Γαλλία και Ιταλία Ενισχύουν τη Συνεργασία τους στην Πυραυλική Άμυνα
energia.gr
Πεμ, 9 Νοεμβρίου 2017 - 08:46
Η Τουρκία υπέγραψε χθες επιστολή προθέσεων με την Γαλλία και την Ιταλία για την ενίσχυση της συνεργασίας σε κοινά αµυντικά προγράμματα, όπως συστήµατα αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας, σύμφωνα με πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας

Η Τουρκία υπέγραψε χθες επιστολή προθέσεων με την Γαλλία και την Ιταλία για την ενίσχυση της συνεργασίας σε κοινά αµυντικά προγράμματα, όπως συστήµατα αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας, σύμφωνα με πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ως πρώτο βήμα της συνεργασίας αυτής, ο γαλλο-ιταλικός όμιλος Eurosam και τουρκικές εταιρείες θα διερευνήσουν ένα σύστημα που βασίζεται στο πυραυλικό σύστημα SAMP-T, το οποίο κατασκευάζεται από την Eurosam και θα καθορίσουν τις κοινές ανάγκες των τριών χωρών, πρόσθεσαν οι πηγές.

Η Τουρκία προχώρησε στην αγορά του ρωσικού ανεπτυγμένου αντιπυραυλικού συστήματος S-400, όπως δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο επικεφαλής της ρωσικής κρατικής εταιρείας Rostec, Σεργκέι Σεμέζοφ. Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα επισκεφθεί το Σότσι της Ρωσίας στις 13 Νοεμβρίου, εν μέσω πληροφοριών για ενδεχόμενα προβληματικά σημεία στην αγορά αυτή.

Η συμφωνία μεταξύ Τουρκίας, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, και Ρωσίας έχει προκαλέσει ανησυχία στις ΗΠΑ, εγείροντας επίσης ανησυχίες, καθώς το οπλικό σύστημα δε μπορεί να ενταχθεί στο αμυντικό σύστημα του ΝΑΤΟ.

Η Άγκυρα, ωστόσο, βρίσκεται την ίδια ώρα σε συνομιλίες με τον όμιλο Eurosam και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι ο Ερντογάν του τόνισε ότι η Άγκυρα συζητά την αγορά συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας από τη Γαλλία και την Ιταλία, επιπλέον των S-400.

Οι πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας τόνισαν ότι Τουρκία, Γαλλία και Ιταλία θα ενισχύσουν τη συνεργασία τους στην κοινή παραγωγή στρατιωτικών ηλεκτρονικών συστημάτων, λογισμικού, συστημάτων προσοµοίωσης και πολεμικού εξοπλισμού, καθώς και σε συστήµατα αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας.

Η επιστολή προθέσεων υπεγράφη στις Βρυξέλες από τον υπουργό Άμυνας της Τουρκίας, Νουρετίν Τσανικλί, ο οποίος είχε παρευρεθεί σε συνάντηση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ.