ΗΠΑ: Η Μοναδική Πλέον Χώρα που Δε Συμμετέχει στη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα Μετά την Επικύρωσή της από τη Συρία

ΗΠΑ: Η Μοναδική Πλέον Χώρα που Δε Συμμετέχει στη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα Μετά την Επικύρωσή της από τη Συρία
energia.gr
Τετ, 8 Νοεμβρίου 2017 - 07:37
Η συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα ήταν ένα δημοφιλές και αμφισβητούμενο θέμα τους τελευταίους μήνες -ή τουλάχιστον από τη στιγμή που η διοίκηση Trump αποφάσισε να αποσύρει τη χώρα από την ιστορική συμφωνία για το κλίμα. Μετά από μερικές εβδομάδες, ενώ οι ΗΠΑ έδειχναν ότι ενδεχομένως αλλάξουν την απόφασή τους αυτή, τα πράγματα φαίνεται να είναι περισσότερο οριστικά από ποτέ.

Η συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα ήταν ένα δημοφιλές και αμφισβητούμενο θέμα τους τελευταίους μήνες -ή τουλάχιστον από τη στιγμή που η διοίκηση Trump αποφάσισε να αποσύρει τη χώρα από την ιστορική συμφωνία για το κλίμα *. Μετά από μερικές εβδομάδες, ενώ οι ΗΠΑ έδειχναν ότι ενδεχομένως αλλάξουν την απόφασή τους αυτή, τα πράγματα φαίνεται να είναι περισσότερο οριστικά από ποτέ. Η Συρία αποφάσισε τελικά να υπογράψει τη συμφωνία, καθιστώντας τις ΗΠΑ τη μόνη χώρα που δε συνυπογράφει επίσημα το συμφωνηθέν πλαίσιο για την καταπολέμηση των παγκόσμιων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου.

Όταν η συμφωνία του Παρισιού υιοθετήθηκε από περισσότερες από 190 χώρες το Δεκέμβριο του 2015, μόνο η Νικαράγουα και η Συρία απείχαν από τη συμμετοχή στη συμφωνία. Η Νικαράγουα, η οποία αρχικά δεν είχε υπογράψει ζητώντας να υιοθετηθούν αυστηρότερα μέτρα και υψηλότεροι στόχοι, υπέγραψε τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους. Τώρα η Συρία αποφάσισε να επικυρώσει τη συμφωνία. Αυτό αφήνει τις ΗΠΑ ως τη μόνη χώρα που συμμετείχε στις αρχικές διαπραγματεύσεις και δεν έχει υπογράψει τη συμφωνία.

Η Συρία βρισκόταν μέσα στη δίνη του πολέμου κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης της συμφωνίας του Παρισιού. Μόνο τώρα η χώρα της Μέσης Ανατολής είχε τη δυνατότητα να εξετάσει τελικά τη συμφωνία και να στείλει στα Ηνωμένα Έθνη τα έγγραφα επικύρωσης, σύμφωνα με αξιωματούχους της Συρίας που παρίστανται στις συνομιλίες για το κλίμα στη Βόννη της Γερμανίας, σύμφωνα με το BBC.

Σύμφωνα με τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, τα υπογράφοντα κράτη υποχρεούνται να διατηρήσουν την άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας σε επίπεδα κάτω από 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα και τελικά να πιέσουν για αύξηση θερμοκρασίας όχι μεγαλύτερη από 1,5 βαθμούς Κελσίου. Οι προσπάθειες για την επίτευξη αυτών των στόχων περιλαμβάνουν, όπως σημειώνεται στη συμφωνία, την «αύξηση της ικανότητας προσαρμογής στις δυσμενείς επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, την ενίσχυση της κλιματικής ανθεκτικότητας και την προώθηση χαμηλών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, με τρόπο που δεν απειλεί την παραγωγή τροφίμων».

Παρά το γεγονός ότι δεν αποτελούν μέρος της συμφωνίας, οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να είναι ακόμη σε θέση να επιτύχουν αυτούς τους στόχους. Ορισμένες αμερικανικές Πολιτείες συμφώνησαν τώρα να υποστηρίξουν τις δεσμεύσεις της συμφωνίας του Παρισιού, παρά την απουσία ομοσπονδιακής στήριξης. Γνωστή ως Climate Alliance, η ένωση αυτών των 13 Πολιτειών των ΗΠΑ και το Πουέρτο Ρίκο αντιπροσωπεύουν πάνω από το 33% του αμερικανικού πληθυσμού και γι 'αυτό δεν αποτελεί έκπληξη ότι διαθέτουν περίπου 1,3 εκατ. θέσεις εργασίας σε τομείς που βασίζονται στην ανανεώσιμη και καθαρή ενέργεια. Μαζί με τις Πολιτείες αυτές, ορισμένες πόλεις των ΗΠΑ έχουν επίσης θέσει τοπικούς στόχους για την ελαχιστοποίηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ή ακόμη και την εξάλειψη της χρήσης ορυκτών καυσίμων συνολικά.

*ΣτΣ: Οι ΗΠΑ. ανέφεραν ότι θα αποσυρθούν από τη συμφωνία τον Ιούνιο. Ωστόσο, σύμφωνα με την αρχική συμφωνία, αυτό δε μπορεί να συμβεί νωρίτερα από το 2020.