Εννέα Εκατομμύρια Θάνατοι Από την Περιβαλλοντική Ρύπανση Σύμφωνα με Μελέτη

Εννέα Εκατομμύρια Θάνατοι Από την Περιβαλλοντική Ρύπανση Σύμφωνα με Μελέτη
EurActiv.gr
Παρ, 20 Οκτωβρίου 2017 - 18:40
Συνολικά 9 εκατομμύρια θανάτους ετησίως προκαλεί η περιβαλλοντική ρύπανση, σύμφωνα με νέα μελέτη του κορυφαίου ιατρικού περιοδικού The Lancet, διαπιστώνοντας ότι ένας στους έξι συνδέεται με τον μολυσμένο αέρα, το νερό και το έδαφος

Συνολικά 9 εκατομμύρια θανάτους ετησίως προκαλεί η περιβαλλοντική ρύπανση, σύμφωνα με νέα μελέτη του κορυφαίου ιατρικού περιοδικού The Lancet, διαπιστώνοντας ότι ένας στους έξι συνδέεται με τον μολυσμένο αέρα, το νερό και το έδαφος.

Η μελέτη αποτελεί την πρώτη του είδους της που λαμβάνει υπόψη όλες τις μορφές ρύπανσης, καθώς και τις επιπτώσεις τους στην υγεία, την κοινωνία και την οικονομία.

Συγκεκριμένα, διαπίστωσε ότι η μόλυνση είναι υπεύθυνη για περισσότερους από 400.000 θανάτους που μπορούν να προληφθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καταδεικνύοντας ως βασικό αυτουργό την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Οι θάνατοι αυτοί σχετίζονται κυρίως με μη μεταδοτικές ασθένειες, όπως καρδιακά προβλήματα, εγκεφαλικά επεισόδια, καρκίνο του πνεύμονα και πνευμονικές νόσους.

Ο διευθυντής της Health and Environment Alliance (HEAL), Genon K. Jensen, χαιρέτισε την έκθεση, δηλώνοντας ότι «φαίνεται ότι έχουμε τα απαραίτητα στοιχεία για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος και, το σημαντικότερο είναι ότι μπορούμε να το κερδίσουμε».

Πάντως, οι προσπάθειες καταπολέμησης της ρύπανσης έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Η νομοθεσία της ΕΕ για τις χημικές ουσίες και την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα, όπως ο νόμος REACH, έχει ως στόχο να περιορίσει όσο το δυνατόν περισσότερο τα επίπεδα μόλυνσης.

Επιπλέον, ο πρώην Επίτροπος Περιβάλλοντος, Janez Potocnik, επέμεινε ότι «η αλλαγή του τρόπου παραγωγής και κατανάλωσης θα μειώσει τη ρύπανση», προσθέτοντας ότι η κυκλική οικονομία πρόκειται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο.

Το Environmental Action Programme (EAP) επαναλαμβάνεται για έβδομη συνεχή χρονιά, ενώ ο κ. Jensen κάλεσε τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να δρομολογήσει τις εργασίες για την όγδοη.

Οι προσπάθειες της ΕΕ θα αξιολογηθούν το προσεχές έτος από το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο θα ξεκινήσει μια εις βάθος εξέταση του τρόπου με τον οποίο οι Βρυξέλλες αντιμετώπισαν τις ανησυχίες σχετικά με την ποιότητα του αέρα.

Επιπροσθέτως, το συγκεκριμένο ζήτημα αναμένεται να διαδραματίσει εξέχοντα ρόλο στην επικείμενη συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στο Ναϊρόμπι. Έχοντας ως τίτλο «Towards a pollution free planet», η συνέλευση θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στη ρύπανση του αέρα και των υδάτων, καθώς και σε ειδικά θέματα, όπως ρύπανση από πλαστικά και φυτοφάρμακα.