Οι τιμές του πετρελαίου θεωρείται βέβαιο ότι θα παραμείνουν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα για τα επόμενα δύο χρόνια. Ωστόσο, δύο γεγονότα θα μπορούσαν να τις εκτοξεύσουν σε επίπεδα υψηλότερα από τα σημερινά ή να τις βυθίσουν σε τιμές της τάξης των $ 30: νέες κυρώσεις κατά του Ιράν εκ μέρους των Η.Π.Α. ή αποτυχία του ΟΠΕΚ να επεκτείνει τη συμφωνία για τη μείωση της παραγωγής μετά το Μάρτιο του 2018.

Οι τιμές του πετρελαίου θεωρείται βέβαιο ότι θα παραμείνουν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα για τα επόμενα δύο χρόνια. Ωστόσο, δύο γεγονότα θα μπορούσαν να τις εκτοξεύσουν σε επίπεδα υψηλότερα από τα σημερινά ή να τις βυθίσουν σε τιμές της τάξης των $ 30: νέες κυρώσεις κατά του Ιράν εκ μέρους των Η.Π.Α. ή αποτυχία του ΟΠΕΚ να επεκτείνει τη συμφωνία για τη μείωση της παραγωγής μετά το Μάρτιο του 2018. Αυτά δήλωσε χθες ο Jeff Brown, πρόεδρος της εταιρείας συμβούλων Facts Global Energy (FGE) στο πλαίσιο της διάσκεψης Global Commodities 2017 του Reuters.

Παρόλο που η αγορά πετρελαίου φαίνεται να κινείται σήμερα σε περισσότερο αυστηρά πλαίσια σε σύγκριση με πέρυσι και τους προηγούμενους μήνες του τρέχοντος έτους, τα αποθέματα είναι πιθανό να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα το 2018 και 2019, οπότε δε θα υπάρξουν ισχυρά κίνητρα για ουσιαστικές αυξήσεις στις πετρελαϊκές τιμές, σύμφωνα με τον Brown.

Ωστόσο, μία ανοδική τάση στην αγορά ενδέχεται να καταγραφεί στην περίπτωση που οι ΗΠΑ επιβάλλουν νέες κυρώσεις στο Ιράν.

«Ενώ οι ΗΠΑ δε φαίνεται να έχουν συμμάχους σε μία τέτοια ενέργεια, έχουμε δει στο παρελθόν ότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ είναι από μόνες τους ικανές να ασκήσουν σημαντική επίδραση», δήλωσε ο Brown στη διάσκεψη του Reuters.

«Οι αμερικανικές κυρώσεις θα μπορούσαν να περιορίσουν σημαντικά την οικονομική δραστηριότητα του Ιράν στην αγορά πετρελαίου. Την τελευταία φορά που συνέβη αυτό, η προσφορά πετρελαίου μειώθηκε κατά ένα εκατ. βαρέλια ημερησίως. Δε νομίζω ότι αυτή τη φορά θα έχει τόσο ισχυρό αντίκτυπο, ωστόσο θα παρέμενε σημαντική εξέλιξη», σημείωσε ο Brown.

Αναφερόμενος στις πιθανές αρνητικές εξελίξεις σχετικά με τις τιμές του πετρελαίου, ο πρόεδρος της FGE, όπως σχεδόν όλοι οι αναλυτές, πιστεύει ότι ο ΟΠΕΚ πρέπει να παρατείνει τη συμφωνεί για περικοπές στην παραγωγή ώστε να αποφευχθεί μία νέα υπερπροσφορά και η επακόλουθη μείωση στην τιμή του πετρελαίου.

Στην περίπτωση που ο ΟΠΕΚ αποφασίσει να μην επεκτείνει τις περικοπές, οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν εύκολα να μειωθούν ξανά στα $ 30, σύμφωνα με τον Brown.

Ο πρόεδρος της FGE ανήκει επίσης στην ομάδα των ειδικών της βιομηχανίας που πιστεύουν ότι οι τιμές του πετρελαίου ενδέχεται να μην επιστρέψουν ποτέ στα επίπεδα των $ 100, ενώ αναμένει ότι οι τιμές μακροπρόθεσμα θα σταθεροποιηθούν σε επίπεδα όχι πολύ υψηλότερα από $ 70 το βαρέλι.

«Δε μπορεί κανείς να έχει μια ισορροπημένη αγορά στα $ 100, όταν θα υλοποιηθεί το σύνολο των προβλέψεων. Θα πρέπει να συνηθίσουμε επομένως στο γεγονός ότι οι μακροπρόθεσμες τιμές δε θα είναι πολύ πάνω από τα $ 60 ή $ 70», ανέφερε ο Brown, ο οποίος βλέπει τη ζήτηση να σημειώνει την ανώτατη τιμή της περίπου το 2030 λόγω της αύξησης των ηλεκτρικών οχημάτων και της βελτίωσης της αποδοτικότητας των καυσίμων.