Η Τεχεράνη Καλεί τον Τραμπ να Μην Έρθει σε Αντιπαράθεση «με Ολόκληρο τον Κόσμο»

Η Τεχεράνη Καλεί τον Τραμπ να Μην Έρθει σε Αντιπαράθεση «με Ολόκληρο τον Κόσμο»
energia.gr
Τετ, 11 Οκτωβρίου 2017 - 17:36
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αντιταχθούν σε «ολόκληρο τον κόσμο» και όχι μόνο στο Ιράν, αν αποχωρήσουν από τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, δήλωσε σήμερα ο ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί, την ώρα που ο αμερικανός ομόλογός του Ντόναλντ Τραμπ ετοιμάζεται να αποκηρύξει τη συμφωνία αυτή που υπογράφτηκε το 2015

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αντιταχθούν σε «ολόκληρο τον κόσμο» και όχι μόνο στο Ιράν, αν αποχωρήσουν από τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, δήλωσε σήμερα ο ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί, την ώρα που ο αμερικανός ομόλογός του Ντόναλντ Τραμπ ετοιμάζεται να αποκηρύξει τη συμφωνία αυτή που υπογράφτηκε το 2015.

«Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες λάβουν μια εχθρική θέση όσον αφορά μια διεθνή συμφωνία, που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, δεν θα αντιταχθούν μόνο στο Ιράν αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο», δήλωσε ο Ροχανί σε παρέμβασή του στο υπουργικό συμβούλιο που μεταδόθηκε απευθείας από την κρατική τηλεόραση.

«Αν κάνουν το λάθος να αποχωρήσουν από τη συμφωνία για τα πυρηνικά, αυτό θα είναι σε βάρος μόνο των Αμερικανών. Θα έχουμε τότε διαφορετικές δυνατότητες και θα επιλέξουμε τον δρόμο που θα είναι προς όφελος του έθνους», πρόσθεσε.

«Σήμερα, οι 28 χώρες [της Ευρωπαϊκής Ένωσης] και οι υπόλοιπες χώρες του κόσμου βρίσκονται στο πλευρό του Ιράν», είπε ακόμη ο ιρανός πρόεδρος, «αν οι Αμερικανοί κάνουν αυτό το λάθος, θα έχουν ενεργήσει εναντίον της υπόληψης και των εθνικών συμφερόντων των Ηνωμένων Πολιτειών [...] Τότε θα ξέρουμε με σαφήνεια ποιο κράτος είναι εκτός νόμου».

Ο Ροχανί κατήγγειλε επίσης την αμερικανική πολιτική στα σύνορα του Ιράν, κατηγορώντας την Ουάσινγκτον ότι προκάλεσε κατάσταση ανασφάλειας στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ.

Η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν που υπογράφηκε τον Ιούλιο του 2015 από το Ιράν και την Ομάδα των Έξι (Γερμανία, Κίνα, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία και Ρωσία) προβλέπει τη σταδιακή άρση των διεθνών οικονομικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν στο Ιράν και σε αντάλλαγμα η Τεχεράνη παρέχει διαβεβαιώσεις ότι το πυρηνικό πρόγραμμά της έχει αποκλειστικά ειρηνικούς σκοπούς.