Η ζήτηση για ορυκτά και μεταλλεύματα θα αυξηθεί καθώς η παγκόσμια οικονομία μετατοπίζεται προς καθαρότερες μορφές ενέργειας, σημειώνει σε έκθεσή της η Παγκόσμια Τράπεζα. Στην έκθεσή της με τίτλο ‘The Growing Role of Minerals and Metals for a Low-Carbon Future’, η Παγκόσμια Τράπεζα προχωρά σε προβλέψεις για το ποια ορυκτά και μέταλλα αναμένεται να εμφανίζουν την υψηλότερη ζήτηση από τώρα και ως το 2050.

Η ζήτηση για ορυκτά και μεταλλεύματα θα αυξηθεί καθώς η παγκόσμια οικονομία μετατοπίζεται προς καθαρότερες μορφές ενέργειας, σημειώνει σε έκθεσή της η Παγκόσμια Τράπεζα.

Στην έκθεσή της με τίτλο The Growing Role of Minerals and Metals for a Low- Carbon Future’, η Παγκόσμια Τράπεζα προχωρά σε προβλέψεις για το ποια ορυκτά και μέταλλα αναμένεται να εμφανίζουν την υψηλότερη ζήτηση από τώρα και ως το 2050. Υπογραμμίζει επίσης ότι αυτό θα αποτελέσει ευκαιρία για τις χώρες με μεγάλο ορυκτό πλούτο, αν και θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι η εξορυκτική και μεταλλευτική δραστηριότητα αναπτύσσεται με βιώσιμο τρόπο.

Η Παγκόσμια Τράπεζα αναμένει ότι θα αυξηθεί η ζήτηση αρκετών ορυκτών και μετάλλων όπως το αλουμίνιο, ο χαλκός, ο μόλυβδος, το λίθιο, το μαγγάνιο, το νικέλιο, ο άργυρος, ο χάλυβας, ο ψευδάργυρος, αλλά και σπάνιων γαιών όπως το ίνδιο, το μολυβδένιο και το νεοδύμιο.

Η ζήτηση αλουμινίου, κοβαλτίου, σιδήρου, μολύβδου, λιθίου, μαγγανίου και νικελίου αναμένεται να αυξηθεί στα ύψη, λόγω της αυξημένης ζήτησης για μπαταρίες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας που αυξάνεται κατά περισσότερο από 1.000%, ανέφερε η έκθεση.

Η πρόβλεψη αυτή βασίζεται σε δεδομένα που αφορούν στις χώρες που λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για να διατηρηθεί η θέρμανση του πλανήτη στους δύο βαθμούς Κελσίου ή να μειωθεί κάτω από αυτό το όριο.