Στην Ιαπωνική Κυβέρνηση και την Εταιρεία Διαχείρισης η Υποχρέωση Καταβολής Αποζημιώσεων για τη Φουκουσίμα

Στην Ιαπωνική Κυβέρνηση και την Εταιρεία Διαχείρισης η Υποχρέωση Καταβολής Αποζημιώσεων για τη Φουκουσίμα
energia.gr
Τετ, 11 Οκτωβρίου 2017 - 10:48
Ιαπωνικό δικαστήριο αποφάνθηκε την Τρίτη ότι η κυβέρνηση και η εταιρεία διαχείρισης του πυρηνικού σταθμού υποχρεούνται να καταβάλλουν αποζημιώσεις στα θύματα από την τραγωδία της Φουκουσίμα το 2011. Το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo ανέφερε ότι ένα περιφερειακό δικαστήριο της επαρχίας της Φουκουσίμα κατέστησε υπεύθυνες τόσο την κυβέρνηση, όσο και την εταιρεία διαχείρισης του πυρηνικού σταθμού

Ιαπωνικό δικαστήριο αποφάνθηκε την Τρίτη ότι η κυβέρνηση και η εταιρεία διαχείρισης του πυρηνικού σταθμού υποχρεούνται να καταβάλλουν αποζημιώσεις στα θύματα από την τραγωδία της Φουκουσίμα το 2011.

Το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo ανέφερε ότι ένα περιφερειακό δικαστήριο της επαρχίας της Φουκουσίμα κατέστησε υπεύθυνες τόσο την κυβέρνηση, όσο και την εταιρεία διαχείρισης του πυρηνικού σταθμού, την Tokyo Electric Power Company ( Tepco), για το σύνολο των ζημιών που προκλήθηκαν από το ατύχημα.

Το δικαστήριο διέταξε τα δύο μέρη να πληρώσουν 500 εκατ. γεν (περίπου $ 4,4 εκατ.) σε περίπου 2.900 από τους 3.800 ενάγοντες στην Φουκουσίμα οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι υπέστησαν ζημία ως άμεσο αποτέλεσμα της καταστροφής.

Η τραγωδία της Φουκουσίμα το 2011 θεωρείται η χειρότερη ενεργειακή καταστροφή σε παγκόσμιο επίπεδο από το 1986 και το ατύχημα στο Τσερνομπίλ της Ουκρανίας. Στη Φουκουσίμα, ένας σεισμός 9,1 Ρίχτερ προκάλεσε τσουνάμι που έθεσε εκτός λειτουργίας τις γεννήτριες έκτακτης ανάγκης που είναι απαραίτητες για την ψύξη των πυρηνικών αντιδραστήρων του εργοστασίου.

Η διαρροή ακτινοβολίας που ακολούθησε οδήγησε αργότερα στο θάνατο χιλιάδες ανθρώπους.

Η απόφαση της Τρίτης ήταν η τρίτη φορά που ένα ιαπωνικό δικαστήριο αποφάνθηκε υπέρ των θυμάτων καταστροφών.

Σύμφωνα με το δικαστήριο, τόσο η κυβέρνηση όσο και η Tepco δεν έλαβαν επαρκείς προφυλάξεις έναντι ενός πιθανού τσουνάμι που θα προκαλούταν από κάποιο σεισμό.

«Η αδράνεια της κυβέρνησης στο πλαίσιο άσκησης του ρυθμιστικού της ρόλου [να διατάξει την Tepco να λάβει επαρκή μέτρα ασφάλειας] ήταν απόλυτα αδικαιολόγητη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο δικαστής σύμφωνα με το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων.