Ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ, Μοχάμεντ Μπαρκίντο, κάλεσε σήμερα τους παραγωγούς σχιστολιθικού πετρελαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες να στηρίξουν τα σχέδια για αναχαίτιση της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου, προειδοποιώντας πως μέτρα άνευ προηγούμενου ίσως είναι απαραίτητα την επόμενη χρονιά προκειμένου να εξισορροπηθεί η αγορά

Ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ, Μοχάμεντ Μπαρκίντο, κάλεσε σήμερα τους παραγωγούς σχιστολιθικού πετρελαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες να στηρίξουν τα σχέδια για αναχαίτιση της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου, προειδοποιώντας πως μέτρα άνευ προηγούμενου ίσως είναι απαραίτητα την επόμενη χρονιά προκειμένου να εξισορροπηθεί η αγορά.

«Ενθαρρύνουμε τους φίλους μας, στις δεξαμενές σχιστολιθικού πετρελαίου στη Βόρεια Αμερική να αναλάβουν αυτή την κοινή ευθύνη με όλη τη σοβαρότητα που της αξίζει», επεσήμανε ο επικεφαλής του καρτέλ σύμφωνα με το CNBC.

Η αμερικανική παραγωγή έχει σημειώσει άνοδο σχεδόν 10% φέτος, σύμφωνα με το Reuters.

Μιλώντας στο India Energy Forum στο Νέο Δελχί, ο Μπαρκίντο πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ και ο ΟΠΕΚ είχαν συμφωνήσει ότι έπρεπε να βρουν μια κοινή λύση για να διασφαλίσουν τη σταθερότητα στην αγορά πετρελαίου.

Στο μεταξύ η Σαουδική Αραβία, μεγαλύτερος παραγωγός του κόσμου και επικεφαλής του ΟΠΕΚ, ενημέρωσε τη Δευτέρα πως τον Νοέμβριο έκανε περικοπές κατά 560.000 βαρέλια την ημέρα. Η ανακοίνωση δείχνει ότι συνάδει με τη δέσμευση του βασιλείου για συμμόρφωση στη συμφωνία μείωσης παραγωγής.

Την Κυριακή, ο Μπαρκίντο είχε δηλώσει πως ο ΟΠΕΚ, καθώς και άλλοι παραγωγοί πετρελαίου, μπορεί να αναγκαστούν να υιοθετήσουν «πιο ακραία μέτρα» το 2018 για να εξισορροπήσουν την αγορά.