Συρρίκνωση, για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, σημείωσε η οικονομία της Σαουδικής Αραβίας εξαιτίας των χαμηλών πετρελαϊκών τιμών και των σκληρών οικονομικών μεταρρυθμίσεων που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση του βασιλείου

Συρρίκνωση, για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, σημείωσε η οικονομία της Σαουδικής Αραβίας εξαιτίας των χαμηλών πετρελαϊκών τιμών και των σκληρών οικονομικών μεταρρυθμίσεων που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση του βασιλείου.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το Bloomberg, τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν το προηγούμενο Σάββατο δείχνουν ότι το ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε κατά 1% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, οπότε κατέγραφε αύξηση 0,9%. Η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,5% το πρώτο τρίμηνο του 2017.

Ο πρίγκιπας Σάλμαν έχει αναλάβει το δύσκολο έργο της μεταρρύθμισης της μεγαλύτερης οικονομίας της Μέσης Ανατολής σε μία συγκυρία κατά την οποία οι τιμές πετρελαίου έχουν μειωθεί στο μισό σε σχέση με το 2014.

Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας επιχειρούν να μειώσουν την εξάρτηση της χώρας από το πετρέλαιο και παράλληλα να κλείσουν συμφωνία με τα υπόλοιπα μέλη του OPEC για τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου.

«Βλέπουμε στασιμότητα στην οικονομική δραστηριότητα που δεν σχετίζεται με το πετρέλαιο», σχολιάζει, από την πλευρά της, η Μόνικα Μάλικ, επικεφαλής οικονομολόγος στην Abu Dhabi Commercial Bank.