Η νορβηγική Statoil κάνει τα πρώτα της δειλά βήματα στον τομέα της ηλιακής ενέργειας μέσω της συνεργασίας της με άλλη νορβηγική εταιρεία για την ανάπτυξη ηλιακού έργου στη Βραζιλία. Η Statoil ανακοίνωσε ότι υπέγραψε συμφωνία με την οποία αποκτά από τη Scatec Solar, ανεξάρτητο παραγωγό ηλιακής ενέργειας της Νορβηγίας, το 40% του ηλιακού έργου 162 ΜW Apodi στη Βραζιλία.

Η νορβηγική Statoil κάνει τα πρώτα της δειλά βήματα στον τομέα της ηλιακής ενέργειας μέσω της συνεργασίας της με άλλη νορβηγική εταιρεία για την ανάπτυξη ηλιακού έργου στη Βραζιλία.

Η Statoil ανακοίνωσε ότι υπέγραψε συμφωνία με την οποία αποκτά από τη Scatec Solar, ανεξάρτητο παραγωγό ηλιακής ενέργειας της Νορβηγίας, το 40% του ηλιακού έργου 162 Μ W Apodi στη Βραζιλία.

Η εταιρεία επεσήμανε ότι το έργο, το κόστος του οποίου υπολογίζεται στα $ 215 εκατ., θα τροφοδοτεί περίπου 160.000 νοικοκυριά με ηλεκτρική ενέργεια.

Η Statoil και η Scatec Solar συμφώνησαν επίσης για την αποκλειστική συνεργασία στην από κοινού ανάπτυξη δυνητικών μελλοντικών ηλιακών έργων στη Βραζιλία.

Η εταιρεία πρόσθεσε ότι θα αποκτήσει επίσης μερίδιο 50% στην εταιρεία εκτέλεσης του έργου, γεγονός που θα επιτρέψει στη Statoil να συμμετέχει στην κατασκευή και διαχείριση ηλιακών έργων στο μέλλον.

«Η Βραζιλία είναι περιοχή - κλειδί για τη Statoil. Φιλοδοξία μας είναι να προσφέρουμε ασφαλή και βιώσιμη ανάπτυξη σε μια σημαντική αγορά ενέργειας. Η είσοδος στην αγορά ηλιακής ενέργειας της Βραζιλίας αποτελεί προσθήκη στις θέσεις που έχουμε ήδη στο πετρελαϊκό πεδίο Peregrino και σε άλλα υπεράκτια έργα», δήλωσε η Irene Rummelhoff, εκτελεστική αντιπρόεδρος νέων ενεργειακών λύσεων στη Statoil.

Όπως πρόσθεσε, η Statoil είναι ενθουσιασμένη για την είσοδό της στο πρώτο της ηλιακό έργο με έναν έμπειρο συνεργάτη όπως η Scatec Solar.

Η κατασκευή της ηλιακής μονάδας θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2017 και έχει ως στόχο να παράγει ηλεκτρική ενέργεια από τα τέλη του 2018.

Η Statoil έχει εμπειρία δεκαετιών στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, ενώ είναι επίσης πρωτοπόρος στα υπεράκτια αιολικά πάρκα και παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα της δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Statoil, φιλοδοξία της εταιρείας είναι να επεκταθεί και σε άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και «να αναπτύξει αξιόπιστες νέες ενεργειακές λύσεις που να είναι πράσινες, αλλά και αποδοτικές από πλευράς κόστους».