Οι Περικοπές στην Παραγωγή Πετρελαίου και η Επέκταση της Συμφωνίας του ΟΠΕΚ στο Επίκεντρο της Ρωσικής Εβδομάδας Ενέργειας

Οι Περικοπές στην Παραγωγή Πετρελαίου και η Επέκταση της Συμφωνίας του ΟΠΕΚ στο Επίκεντρο της Ρωσικής Εβδομάδας Ενέργειας
energia.gr
Πεμ, 5 Οκτωβρίου 2017 - 09:23
Όλες οι χώρες που συμμετέχουν στην παγκόσμια συμφωνία του ΟΠΕΚ για περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου ευθυγραμμίζονται πλήρως με τους όρους της, δήλωσε χθες ο Γενικός Γραμματέας του καρτέλ, Mohammad Barkindo. Στο πλαίσιο του φόρουμ της Ρωσικής Εβδομάδας Ενέργειας στη Μόσχα, ο Barkindo δήλωσε ότι η Ρωσία εφαρμόζει περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου μεγαλύτερες από αυτές που συμφωνήθηκαν.

Όλες οι χώρες που συμμετέχουν στην παγκόσμια συμφωνία του ΟΠΕΚ για περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου ευθυγραμμίζονται πλήρως με τους όρους της, δήλωσε χθες ο Γενικός Γραμματέας του καρτέλ, Mohammad Barkindo.

Στο πλαίσιο του φόρουμ της Ρωσικής Εβδομάδας Ενέργειας στη Μόσχα, ο Barkindo δήλωσε ότι η Ρωσία εφαρμόζει περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου μεγαλύτερες από αυτές που συμφωνήθηκαν.

Ο Γενικός Γραμματέας δήλωσε ότι οι ηγέτες της αγοράς θα αποφασίσουν εάν η συμφωνία περικοπής της παραγωγής πετρελαίου θα πρέπει να παραταθεί μετά το Μάρτιο του 2018.

Η Ρωσία, διαδραματίζοντας ηγετικό ρόλο μεταξύ των χωρών εντός και εκτός του ΟΠΕΚ, «συμμορφώθηκε περισσότερο από 100% τους τελευταίους δύο μήνες», σημείωσε.

Ο Barkindo εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η αγορά πετρελαίου φαίνεται πιο ευνοϊκή από πριν, προσθέτοντας ότι ο ΟΠΕΚ ελπίζει να συνεχίσει τη συνεργασία του με τη Ρωσία.

Στις 25 Μαΐου, οι χώρες μέλη του ΟΠΕΚ συμφώνησαν να μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου και να παρατείνουν την προηγούμενη συμφωνία τους για εννέα ακόμη μήνες, έως τον Μάρτιο του 2018.

Το ποσοστό συμμόρφωσης των μελών του ΟΠΕΚ με τη συμφωνία παραγωγής αυξήθηκε σε 82% τον Αύγουστο, από 75% τον Ιούλιο, σύμφωνα με την έκθεση του Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA).

Με τους συμμετέχοντες εκτός του ΟΠΕΚ, η περικοπή της παραγωγής πετρελαίου θα φθάσει τα 1,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ποσότητα που ισούται με το 2% της παγκόσμιας παραγωγής.

Αυτή είναι η δεύτερη περικοπή παραγωγής που αποφασίζει ο Οργανισμός τα τελευταία δύο χρόνια και η δεύτερη παρέμβασή του στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου από τα μέσα του 2014, οπότε οι τιμές του πετρελαίου άρχισαν να πέφτουν.

 

Πούτιν: Οι περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου θα πρέπει να παραταθούν τουλάχιστον ως το τέλος του 2018

Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε χθες ότι εάν αποφασιστεί η παράταση της συμφωνίας για περικοπή της παραγωγής πετρελαίου μεταξύ των χωρών εντός και εκτός ΟΠΕΚ μετά την προθεσμία του Μαρτίου του 2018, η παράταση αυτή θα πρέπει να αφορά τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2018.

Η Ρωσία είναι αποφασισμένη να εργαστεί στην κατεύθυνση του αμοιβαίου οφέλους με τις χώρες του ΟΠΕΚ, ενώ, παράλληλα, θα τηρεί τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο της συμφωνίας για περικοπή της παραγωγής πετρελαίου, δήλωσε ο Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε ότι η αγορά πετρελαίου εξισορροπείται εκ νέου, αλλά υποστήριξε ότι η ενεργειακή ζήτηση θα μετατοπιστεί προς την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, εν μέσω της ανάπτυξης νέων αγορών κατά την επόμενη δεκαετία.

«Οι υδρογονάνθρακες θα εξακολουθήσουν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο παγκόσμιο ενεργειακό μίγμα. Θα υπάρξει αύξηση του ανταγωνισμού στα καύσιμα μεταξύ των νέων παραγωγών και των παραδοσιακών πηγών ενέργειας», σημείωσε.

Ο Πούτιν συμπλήρωσες ότι οι νέες τεχνολογίες θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο μεταβαλλόμενο ενεργειακό τοπίο στο μέλλον που χαρακτηρίζεται από την αναπτυσσόμενη παγκόσμια οικονομία και τα συνεχώς αυξανόμενα επίπεδα κατανάλωσης.

Επεσήμανε ότι η ενεργειακή στρατηγική της Ρωσίας είναι προσανατολισμένη προς το μέλλον, αλλά υπογράμμισε ότι δεν είναι όλες οι χώρες ισότιμες ως προς τις τεχνολογικές εξελίξεις όπως τα έξυπνα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας.

«Βλέπουμε την ψηφιοποίηση της ενεργειακής τεχνολογίας, αλλά υπάρχει μια τεχνολογική ανισότητα μεταξύ των εταίρων, η οποία αποτελεί κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία», τόνισε.

Τέλος, ο Ρώσος πρόεδρος προέτρεχε για αύξηση της συνεργασίας στη βιομηχανία πετρελαίου. «Καλούμε τις ηγέτιδες χώρες στον τομέα του πετρελαίου να εστιάσουμε τις προσπάθειές μας στην αύξηση της ενεργειακής βιωσιμότητας και στην υλοποίηση κοινών έργων», ανέφερε.