Γ. Αληγιζάκης: Ο ΣΕΕΠΕ έχει τη Δύναμη και τη Θέληση να Βάζει την Ελλάδα Μπροστά

Γ. Αληγιζάκης: Ο ΣΕΕΠΕ έχει τη Δύναμη και τη Θέληση να Βάζει την Ελλάδα Μπροστά
της Χρ. Μήτση
Τετ, 4 Οκτωβρίου 2017 - 11:30
Η παραβατικότητα και το λαθρεμπόριο αποτελούν σήμερα το σημαντικότερο ίσως πρόβλημα του κλάδου εμπορίας πετρελαιοειδών στη χώρα, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδας (ΣΕΕΠΕ), κ. Γιάννης Αληγιζάκης. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΕΕΠΕ δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει σε χορήγηση στη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας ενός ειδικά διαμορφωμένου οχήματος για τη διενέργεια μυστικών ελέγχων στα πρατήρια της χώρας.

Η παραβατικότητα και το λαθρεμπόριο αποτελούν σήμερα το σημαντικότερο ίσως πρόβλημα του κλάδου εμπορίας πετρελαιοειδών στη χώρα, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδας (ΣΕΕΠΕ) και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΙΝΟΙΛ, κ. Γιάννης Αληγιζάκης, στη διάρκεια της χθεσινής εκδήλωσης για τα 40 χρόνια από την ίδρυση του Συνδέσμου.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΕΕΠΕ δεσμεύτηκε ότι -με συμμετοχή όλων των εταιρειών μελών του- θα προχωρήσει σε χορήγηση στη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας ενός ειδικά διαμορφωμένου οχήματος για τη διενέργεια μυστικών ελέγχων στα πρατήρια της χώρας.

Ο κ. Αληγιζάκης τόνισε στην ομιλία του τη σημασία του κλάδου των πετρελαιοειδών για την ελληνική οικονομία, αλλά και το ρόλο του ΣΕΕΠΕ, από την ίδρυσή του, το 1977, έως σήμερα, σε μία συγκυρία έντονων αλλαγών στο ελληνικό ενεργειακό τοπίο.

«Στη διαδρομή των σαράντα ετών παραμείναμε συνεπείς στους αρχικούς μας σκοπούς. Δεν κάναμε πίσω, ακόμη και αν κάποιες φορές χρειάστηκε να βρεθούμε απέναντι σε διαφορετικές λογικές του κράτους, είτε να συγκρουστούμε με φορείς και συντεχνίες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αληγιζάκης.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος του ΣΕΕΠΕ τόνισε δύο παραδείγματα των δυσκολιών που αντιμετωπίζει ο Σύνδεσμος στις προσπάθειες για την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων. Ο κ. Αληγιζάκης ανέφερε αρχικά ότι όταν ο ΣΕΕΠΕ επιχείρησε να ανοίξει το ζήτημα της παραβατικότητας μέσω παρεμβάσεων στις αντλίες, βρέθηκε απέναντι «σε μια μικρή μειονότητα επαγγελματιών (…) που έχει εισέλθει στην αγορά. Οι ενέργειές τους δυσφημούν τον κλάδο και κυρίως αποτελούσαν και αποτελούν απειλή για τη βιωσιμότητα της μεγάλης πλειοψηφίας των έντιμων πρατηριούχων, εκείνης της πλειοψηφίας που έχουμε υποχρέωση να υπερασπιζόμαστε και να προστατεύουμε».

Το δεύτερο παράδειγμα που υπογράμμισε ο κ. Αληγιζάκης αφορούσε στο συντονισμό της δράσης του ΣΕΕΠΕ με την Πολιτεία για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στο πετρέλαιο θέρμανσης. «Δε διστάσαμε να κινηθούμε κόντρα στα στενά εταιρικά μας συμφέροντα προκειμένου να ελεγχθεί το λαθρεμπόριο. Το 2012 υποστηρίξαμε την εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τον έλεγχο του λαθρεμπορίου στον τομέα αυτό, αλλά και την απώλεια τεράστιων εσόδων για τις εταιρείες του Συνδέσμου, εξαιτίας της κατακόρυφης πτώσης των πωλήσεων πετρελαίου θέρμανσης. Ωστόσο, στόχος μας ήταν και είναι να παταχθεί το λαθρεμπόριο και όχι να επιβαρυνθούν οι πολίτες με πρόσθετους φόρους. (…) Δυστυχώς, η Πολιτεία το είδε ως μια φοροεισπρακτική ευκαιρία, θεσπίζοντας απαγορευτικά κριτήρια και εισάγοντας μια γραφειοκρατική και ασαφή διαδικασία που ταλαιπωρεί εξαιρετικά τους δικαιούχους πολίτες μέχρι να εισπράξουν από το κράτος τη διαφορά φόρου. Το αποτέλεσμα για τις εταιρείες ήταν η σημαντική μείωση των πωλήσεων πετρελαίου θέρμανσης από το 2012 ως σήμερα. Σε ότι αφορά στου πολίτες, το επίδομα θέρμανσης που είναι σήμερα μικρότερο, μοιράζεται σε περισσότερους δικαιούχους με δυσάρεστες συνέπειες στην κατανάλωση, αλλά κυρίως στη θέρμανση των φτωχών νοικοκυριών».

 

Τα μεγέθη που εκπροσωπεί ο ΣΕΕΠΕ

Στην ομιλία του, ο κ. Αληγιζάκης έκανε ειδική μνεία στα μεγέθη που εκπροσωπεί ο ΣΕΕΠΕ, παρουσιάζοντας στοιχεία της περιόδου 2000-2016, μιας περιόδου της οποίας «τα οκτώ πρώτα χρόνια ήταν χρόνια ανάπτυξης, αλλά τα επόμενα οκτώ ήταν χρόνια μεγάλης συρρίκνωσης», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παρουσιάζοντας την προσφορά του Συνδέσμου στην ελληνική οικονομία, αλλά και την κοινωνία, ο κ. Αληγιζάκης τόνισε τρεις παραμέτρους:

  • Συμβολή του ΣΕΕΠΕ στην εθνική οικονομία την περίοδο 2000-2016

- € 52 δισ. από προκαταβολή φόρων και δασμών

- € 2 δισ. σε μισθούς και εργοδοτικές εισφορές

- 1700 θέσεις εργασίας άμεσα απασχολούμενων, περίπου 40.000 έμμεσα απασχολούμενων στον κλάδο

- € 1,2 δισ. σε επενδύσεις σε αναβάθμιση και επέκταση υποδομών, ασφάλεια, περιβαλλοντική προστασία, αλλά και σε συστήματα καταπολέμησης του λαθρεμπορίου

Χαρακτηριστικό της συμβολής του ΣΕΕΠΕ στην εθνική οικονομία την περίοδο της οικονομικής ύφεσης αποτελεί ότι περισσότερα από € 140 εκατ. έχουν επενδυθεί τα τελευταία τρία χρόνια.

Ο κ. Αληγιζάκης υπογράμμισε ότι, με αφορμή την πρόσφατη ρύπανση του Σαρωνικού, αναδεικνύεται η σημασία των επενδύσεων των εταιρειών του Συνδέσμου τόσο στην αποθήκευση, όσο και στη διακίνηση καυσίμων. Στο σημείο αυτό, υπογράμμισε επίσης «πόσο επικίνδυνες και λανθασμένες» είναι οι αντιλήψεις που απαξιώνουν τη διαδικασία αδειοδότησης για τη λειτουργία μίας εταιρείας πετρελαιοειδών στην Ελλάδα «στο όνομα μίας ελεύθερης αγοράς, με την οποία σαφώς δε διαφωνούμε, αρκεί να γίνει με σωστούς κανόνες και προϋποθέσεις».

  • Κοινωνική ευθύνη του ΣΕΕΠΕ

- € 100. σε επενδύσεις για το περιβάλλον και την ασφάλεια

- δωρεάν παροχή πετρελαίου θέρμανσης, με περισσότερα από 2 εκατ. λίτρα να έχουν διατεθεί σε δράσεις κοινωνικής ευθύνης μόνο την τελευταία πενταετία

  • Ρόλος ΣΕΕΠΕ στη διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου της αγοράς πετρελαιοειδών

Στη σαραντάχρονη πορεία του, ο ΣΕΕΠΕ συνέβαλε αποφασιστικά στη διαμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου που ρυθμίζει την αγορά πετρελαιοειδών της χώρας μέσω των συμβουλευτικών του παρεμβάσεων και της συνεργασίας του με τους αρμόδιους πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες, δήλωσε ο κ. Αληγιζάκης. «Επισημάναμε τα φαινόμενα παραβατικότητας και τις δυσμενείς επιπτώσεις στην αγορά, τα οποία έκαναν επιτακτική την ανάγκη για αστυνόμευση και νομοθετικές ρυθμίσεις».

Αναφερόμενος στις σημερινές συνθήκες, ο κ. Αληγιζάκης εκτίμησε ότι υπάρχει σωστός σχεδιασμός και πλήρες θεσμικό πλαίσιο. Ωστόσο, αυτό που χρειάζεται για την υλοποίηση του θεσμικού πλαισίου και την αποτελεσματική λειτουργία των συστημάτων εισροών - εκροών είναι σταθερή πολιτική βούληση, στελέχωση των αρμόδιων φορέων με ικανά στελέχη και κυρίως συντονισμός των συναρμόδιων υπουργείων.

Ο ρόλος του ΣΕΕΠΕ στο νέο ενεργειακό τοπίο

Κλείνοντας την ομιλία του, ο πρόεδρος του ΣΕΕΠΕ αναφέρθηκε στο ρόλο που καλείται να διαδραματίσει ο Σύνδεσμος στο νέο ενεργειακό τοπίο, με τις σημαντικές αλλαγές που παρατηρούνται σε όλους τους ενεργειακούς τομείς και τη «σταδιακή αλλαγή του ενεργειακού μίγματος της χώρας». Όπως επεσήμανε ο κ. Αληγιζάκης, οι προοπτικές του ενεργειακού κλάδου είναι ιδιαίτερα μεγάλες και στις νέες αυτές συνθήκες, οι εταιρείες του Συνδέσμου έχουν σημαντικό ρόλο γιατί «είναι εκείνες οι εταιρείες που έχουν επενδύσει διαχρονικά τεράστια κεφάλαια στην ελληνική αγορά, έχουν συσσωρεύσει πλούσια εμπειρία και, παρά τις ζημιές, εξακολουθούν να είναι παρούσες, μπορούν και θέλουν να προσφέρουν».