Η ρωσική Gazprom κατέλαβε την πρώτη θέση στη λίστα των 250 κορυφαίων εταιρειών ενέργειας στον κόσμο για το 2017 που δημοσιεύει η S&P Global Platts, ‘εκθρονίζοντας’ την ExxonMobil και βάζοντας τέλος στην επί δώδεκα χρόνια κατάληψη της κορυφαίας θέσης της λίστας από τον αμερικανικό κολοσσό.

Η ρωσική Gazprom κατέλαβε την πρώτη θέση στη λίστα των 250 κορυφαίων εταιρειών ενέργειας στον κόσμο για το 2017 που δημοσιεύει η S& P Global Platts, ‘εκθρονίζοντας’ την ExxonMobil και βάζοντας τέλος στην επί δώδεκα χρόνια κατάληψη της κορυφαίας θέσης της λίστας από τον αμερικανικό κολοσσό. Η εξέλιξη αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία αν ληφθούν υπόψη οι κυρώσεις που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ στη Ρωσία τα δύο τελευταία χρόνια, πολλές από τις οποίες αφορούν στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου. Όπως δηκτικά αναφέρει η Wall Street Journal σε χθεσινό της άρθρο «η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται καλύτερα κρύο».

Η S& P Global Platts χαρακτήρισε αυτή την «αλλαγή σκυτάλης» στην πρώτη θέση ως τη βαθύτερη αλλαγή στην πορεία των 16 ετών που υπάρχει η λίστα. Η δεύτερη πιο ριζική αλλαγή ήταν ότι οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου δεν ήταν αυτές που σημείωσαν την εντυπωσιακότερη άνοδο στην κορυφή της κατάταξης, αφήνοντας το ρόλο αυτό στις επιχειρήσεις αγωγών και υπηρεσιών κοινής ωφέλειας. Ωστόσο, οι εταιρείες πετρελαίου και αερίου εξακολουθούν να έχουν ισχυρή παρουσία στη λίστα, όπως συμβαίνει από το 2002, οπότε και ξεκίνησε η δημοσίευση των καταλόγων από την S& P Global Platts.

Στην ετήσια λίστα της S& P Global Platts, οι επιχειρήσεις κατατάσσονται βάσει τεσσάρων κριτηρίων οικονομικής απόδοσης: αξία των στοιχείων του ενεργητικού, έσοδα, κέρδη και απόδοση του επενδεδυμένου κεφαλαίου.

Η Exxon όχι μόνο έχασε την πρώτη θέση που κατείχε στη λίστα, αλλά έπεσε στην 9η θέση. Στο top 10 του τρέχοντος έτους, η Αμερική αντιπροσωπεύεται από μόνο δύο εταιρείες, ενώ η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού και αθροιστικά η περιοχή Ευρώπης - Μέσης Ανατολής - Αφρικής ισοβαθμούν, έχοντας η κάθε μία τέσσερις εταιρείες στην πρώτη δεκάδα.

Πέρα από την Exxon, η άλλη αμερικανική εταιρεία στην πρώτη δεκάδα είναι Valero Energy Corp. Ακολουθώντας τη ρωσική Gazprom, η γερμανική E. ON κατέλαβε τη δεύτερη θέση και η ινδική Reliance Industries την τρίτη. Ακολουθούν, κατά σειρά, η Korea Electric Power Corp, η China Petroleum & Chemical Corp, η ρωσική LUKOIL, η Indian Oil Corp Ltd, η Valero Energy στη θέση 8, η Exxon στη θέση 9 και η γαλλική Total στη θέση 10.

«Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και οι βορειοαμερικάνικες εταιρείες αγωγών κινήθηκαν ανοδικά μένοντας σταθερές σε αυτό που γνωρίζουν καλύτερα και αποφεύγοντας περισσότερο επικίνδυνα εγχειρήματα» ανέφερε σε δήλωσή του ο Harry Weber, ανώτερος αναλυτής για το φυσικό αέριο στην S& P Global Platts.

Η E. ON, που κατέλαβε τη δεύτερη θέση, ήταν ένας από τους μεγαλύτερους κερδισμένους, βελτιώνοντας κατά 112 θέσεις την περσινή της κατάταξη, από τη θέση 114 που είχε το 2016. Η βρετανική επιχείρηση κοινής ωφέλειας Centrica ανέβηκε στην 15η θέση, από την 156η που είχε καταλάβει πέρυσι. Η CenterPoint Energy με έδρα το Χιούστον ήταν επίσης μεταξύ των μεγάλων κερδισμένων, ανεβαίνοντας στη θέση 105 από την 220η θέση του περασμένου έτους.

Λόγω των νεοεισερχομένων επιχειρήσεων κοινής ωφελείας και των εταιρειών αγωγών, τα αθροιστικά έσοδα της κορυφαίας δεκάδας των ενεργειακών εταιρειών παγκοσμίως αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 30%, σε 1,1 τρισεκατομμύρια δολάρια, από 830,2 δισεκατομμύρια δολάρια που ήταν το 2016, ανέφερε η S& P Global Platts.