Η Νικαράγουα ήταν μια από τις τελευταίες χώρες που δεν είχαν υπογράψει τη Συμφωνία του Παρισιού για την αλλαγή του κλίματος, αλλά αφού είδε άλλες χώρες να αντιμετωπίζουν καταστροφικές φυσικές καταστροφές, η χώρα αποφάσισε να ενταχθεί στη συμφωνία. Η εξέλιξη αυτή αφήνει τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Συρία ως τις μόνες χώρες που δεν συμμετέχουν.

Η Νικαράγουα ήταν μια από τις τελευταίες χώρες που δεν είχαν υπογράψει τη Συμφωνία του Παρισιού για την αλλαγή του κλίματος, αλλά αφού είδε άλλες χώρες να αντιμετωπίζουν καταστροφικές φυσικές καταστροφές, η χώρα αποφάσισε να ενταχθεί στη συμφωνία.

Η εξέλιξη αυτή αφήνει τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Συρία ως τις μόνες χώρες που δεν συμμετέχουν. Ο Ομπάμα υπέγραψε τη συμφωνία για το κλίμα το 2015, ωστόσο, υπό τη διοίκηση του Trump, οι Η.Π.Α. δεσμεύθηκαν νωρίτερα φέτος να αποσυρθούν. Η Συρία απέρριψε εντελώς το ενδεχόμενο προσχώρησής της στη Συμφωνία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Νικαράγουα δεν είχε υπογράψει προηγουμένως, επειδή η κυβέρνησή της πίστευε ότι η συμφωνία δεν προέβλεπε αρκετά αυστηρά μέτρα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Την Δευτέρα, η Νικαράγουα ανακοίνωσε ότι υπογράφει για να υποστηρίξει άλλα έθνη που είναι ευάλωτα στις επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος, όπως η άνοδος της στάθμης της θάλασσας και οι παράκτιες πλημμύρες.

Πολλοί παρατήρησαν ότι ο πρόεδρος της Νικαράγουας Ντάνιελ Ορτέγκα δήλωσε σε ανακοίνωσή του ότι η χώρα του αποφάσισε να προσχωρήσει στη Συμφωνία ως δείγμα αλληλεγγύης με τις χώρες που δοκιμάζονται από τις συνέπειες των φυσικών καταστροφών.

Η διευθύντρια του διεθνούς προγράμματος για το κλίμα του Ινστιτούτου Παγκόσμιων Πόρων ( World Resource Institute), Paula Caballero, δήλωσε ότι πρέπει να χαιρετίζεται η προσχώρηση της Νικαράγουα. Η κίνηση αυτή, ανέφερε, «στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα για τις δύο χώρες που αρνούνται να εμπλακούν». Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι η Συρία αντιμετωπίζει μια μακρά, καταστροφική στρατιωτική σύγκρουση και οι συμφωνίες για το κλίμα δεν αποτελούν κορυφαία προτεραιότητα αυτή τη στιγμή.

Η κ. Caballero υπογράμμισε ότι η Νικαράγουα έχει «δεσμευτεί να αντιμετωπίσει την αλλαγή του κλίματος» και εργάζεται ήδη για τη μείωση της εξάρτησής της από τον άνθρακα. Υπογράφοντας τη συμφωνία, δήλωσε ότι η χώρα μπορεί μόνο να βελτιώσει τις επιπτώσεις στο κλίμα και την οικονομία της.