‘Παράθυρο’ για την Ενεργειακή Πολιτική της ΕΕ η Απομάκρυνση των ΗΠΑ από την Κλιματική Αλλαγή

‘Παράθυρο’ για την Ενεργειακή Πολιτική της ΕΕ η Απομάκρυνση των ΗΠΑ από την Κλιματική Αλλαγή
energia.gr
Πεμ, 14 Σεπτεμβρίου 2017 - 13:24
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παραμείνουν εταίροι της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος, αλλά η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump να αποχωρήσει από τη συμφωνία του Παρισιού αποτελεί ευκαιρία για την Ευρώπη να αναλάβει ηγετικό ρόλο στον τομέα της ανανεώσιμης ενέργειας και της ενεργειακής απόδοσης, σύμφωνα με το Γενικό Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ντομινίκ Ριστόρι.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παραμείνουν εταίροι της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος, αλλά η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump να αποχωρήσει από τη συμφωνία του Παρισιού αποτελεί ευκαιρία για την Ευρώπη να αναλάβει ηγετικό ρόλο στον τομέα της ανανεώσιμης ενέργειας και της ενεργειακής απόδοσης, σύμφωνα με το Γενικό Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ντομινίκ Ριστόρι.

Ο Ντομινίκ Ριστόρι, σε αποκλειστική του συνέντευξη στο New Europe και τον Κωστή Γερόπουλο, δήλωσε ότι «Ο επιχειρηματικός κόσμος των ΗΠΑ παραμένει κοντά στη θέση μας. Και αναπτύσσει πολλές προσπάθειες προς την κατεύθυνση της οικονομίας χαμηλών εκπομπών άνθρακα και καθαρών ενεργειακών τεχνολογιών».

«Οι ΗΠΑ θα παραμείνουν στενοί συνεργάτες, αλλά ειλικρινά, όσον αφορά τη Συμφωνία του Παρισιού, βλέπουμε την ευκαιρία να αναλάβουμε ηγετικό ρόλο, να δούμε την Ευρώπη να ηγείται στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της ενεργειακής απόδοσης. Αυτό θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει μια φανταστική ευκαιρία να διαχειριστούμε ταυτόχρονα το ζήτημα του κλίματος, τη μείωση των εκπομπών, τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, αλλά και το άνοιγμα ενός νέου δρόμου στην οικονομία με ικανότητα στήριξης της οικονομικής ανάπτυξης και των νέων θέσεων εργασίας», ανέφερε ο Ριστόρι στο New Europe.

«Έχουμε ήδη δημιουργήσει περισσότερες από ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ευρώπη, περισσότερες από δύο εκατομμύρια θέσεις εργασίας σχετικά με την ενεργειακή απόδοση. Υποστηρίζουμε όλους τους βασικούς βιομηχανικούς τομείς, όχι μόνο την εντατική βιομηχανία, αλλά και τον κατασκευαστικό κλάδο, τις βιομηχανίες σχεδιασμού και αυτό είναι απαραίτητο προκειμένου να αξιοποιηθεί πλήρως αυτό το δυναμικό », ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας.

Ο Ριστόρι δήλωσε ότι το φυσικό αέριο καλείται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε αυτή τη μεταβατική περίοδο, τονίζοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει τις προσπάθειές της για τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειάς της.

«Το αέριο συμβάλλει σημαντικά στην οικονομία μας. Πρέπει τώρα να αναπτύξουμε τη διαφοροποίηση. Έχουμε μια σημαντική πηγή εισαγωγών από τη Ρωσία, αλλά, ταυτόχρονα, σημειώνουμε πρόοδο στον λεγόμενο Νότιο Διάδρομο για το Φυσικό Αέριο της Κασπίας», δήλωσε.

«Αναπτύσσουμε επίσης έργα φυσικού αερίου στην περιοχή της Μεσογείου, όχι μόνο στην Αλγερία, αλλά και στην Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Και αυτό είναι σημαντικό, συνδυάζοντας όλα αυτά τα σημεία θα αποκτήσουμε μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα, θα ενισχυθεί η ολοκλήρωση στην περιοχή μας, θα επιτευχθούν καλύτερες τιμές για τους καταναλωτές μας και αυτό είναι απολύτως προσοδοφόρο», δήλωσε ο Ριστόρι.

Όσον αφορά στον εφοδιασμό της Ευρώπης με φυσικό αέριο από τη Ρωσίας και το σχεδιασμό για την κατασκευή του από τη Ρωσία στη Γερμανία, ο Ριστόρι δήλωσε ότι η Ρωσία αντιπροσωπεύει ακόμη περίπου το 40% των εισαγωγών φυσικού αερίου της ΕΕ. «Ωστόσο, είμαι πολύ ικανοποιημένος με την πρόοδο που σημειώθηκε το αμέσως προηγούμενο διάστημα όσον αφορά τον Νότιο Διάδρομο. Μπορούμε να περιμένουμε το πρώτο αέριο από την Κασπία στα τέλη του 2019», δήλωσε.

«Παράλληλα, αναπτύσσουμε επίσης την αγορά LNG με εξαιρετικά καλά αποτελέσματα. Έχουμε όλο και περισσότερους παραγωγούς, όλο και περισσότερο LNG, όλο και περισσότερο ανταγωνισμό με το φυσικό αέριο που φθάνει από τις χώρες της Μεσογείου, αλλά και από την Αφρική και τις ΗΠΑ. Αυτό είναι εξαιρετικά καλό για την οικονομία και την ασφάλειά μας», πρόσθεσε.

Ο Ριστόρι υπογράμμισε ότι η Ουκρανία θα παραμείνει σημαντική χώρα διαμετακόμισης για την παροχή ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη. «Η Ουκρανία είναι ενδιάμεσος σταθμός μεταξύ της Ρωσίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υποστηρίζουμε την προσπάθεια της Ουκρανίας στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων. Η Ουκρανία, επίσης, έχει πραγματική ικανότητα να παράγει περισσότερο φυσικό αέριο, αλλά και να αποθηκεύει μεγαλύτερες ποσότητες. Μέσω μεταρρυθμίσεων, αναπτύσσουμε επίσης την ενέργεια, την ενεργειακή απόδοση και ενθαρρύνουμε την Ουκρανία να υπερβεί τη σημερινή κατάσταση», ανέφερε.

Όσον αφορά την μεταφορά των προσφάτως ανακαλυφθέντων αποθεμάτων φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ο Ριστόρι δήλωσε ότι η πρώτη δυνατότητα θα είναι η χρήση υγροποιημένου φυσικού αερίου. «Το LNG είναι πολύ πιο ευέλικτο. Έχουμε πολλούς νέους τερματικούς σταθμούς LNG και μεγάλους τερματικούς σταθμούς στη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία και πλέον και στην Ελλάδα. Έχουμε μερικά βασικά έργα και στην Κροατία. Έχουμε τον αγωγό IGB (Interconnector Bulgaria-Greece), εξαιρετικά σημαντικό. Έχουμε άριστο διάλογο για την ενέργεια με την Ελλάδα», ανέφερε.

Υπενθύμισε επίσης ότι το σχέδιο EastMed για την κατασκευή ενός υπεράκτιου / χερσαίου αγωγού φυσικού αερίου που συνδέει άμεσα τους πόρους της Ανατολικής Μεσογείου με την Ελλάδα μέσω της Κύπρου και της Κρήτης είναι μια πιθανότητα και «εργαζόμαστε γι’ αυτό».

Ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας δήλωσε ότι σχεδιάζει να συμμετάσχει στο πρώτο φόρουμ για την Καθαρή Ενέργεια για τα Νησιά της ΕΕ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 22 Σεπτεμβρίου στα Χανιά. «Θα είμαστε στα Χανιά στις 22 Σεπτεμβρίου με τον Πρωθυπουργό (Αλεξή) Τσίπρα, τον Επίτροπο (Δράσεων για το Κλίμα και Ενέργειας)(Miguel) Arias Cañete με στόχο να ξεκινήσει μια νέα Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία για τα Νησιά, εξαιρετικά σημαντική για όλες αυτές τις χώρες που αποτελούνται από πολλά νησιά. Τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση», ανέφερε ο Ριστόρι.

Τέλος, καθησύχασε τις όποιες ανησυχίες για τη σταθερότητα στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, λέγοντας: «Έχουμε πολιτικό διάλογο για την ενέργεια με όλες αυτές τις χώρες. Θα αναπτύξουμε ακόμη περισσότερο τη συζήτηση με την Αίγυπτο. Η σταθερότητα είναι σημαντική, η διακυβέρνηση είναι σημαντική, αλλά είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξει πρόοδος προς την κατεύθυνση αυτή».