ΙΕΑ: Μειωμένη Παγκόσμια Προσφορά Πετρελαίου τον Αύγουστο – Επιβράδυνση της Ζήτησης στις ΗΠΑ θα Φέρουν Χάρβεϋ και Ίρμα

ΙΕΑ: Μειωμένη Παγκόσμια Προσφορά Πετρελαίου τον Αύγουστο – Επιβράδυνση της Ζήτησης στις ΗΠΑ θα Φέρουν Χάρβεϋ και Ίρμα
energia.gr
Τετ, 13 Σεπτεμβρίου 2017 - 16:25
Πολύ μεγάλη ήταν η αύξηση που σημείωσε, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, η παγκόσμια πετρελαϊκή ζήτηση, όπως επισημαίνει η νέα έκθεση του ΙΕΑ. Μάλιστα, ο Οργανισμός ανακοινώνει στην έκθεση για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου μηνός Σεπτεμβρίου, που δημοσιεύεται σήμερα, ότι αναθεωρεί ανοδικά την εκτίμησή του για την αύξηση της ζήτησης κατά 1,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα

Πολύ μεγάλη ήταν η αύξηση που σημείωσε, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, η παγκόσμια πετρελαϊκή ζήτηση, όπως επισημαίνει η νέα έκθεση του ΙΕΑ. Μάλιστα, ο Οργανισμός ανακοινώνει στην έκθεση για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου μηνός Σεπτεμβρίου, που δημοσιεύεται σήμερα, ότι αναθεωρεί ανοδικά την εκτίμησή του για την αύξηση της ζήτησης κατά 1,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Ειδικότερα για τις χώρες του ΟΟΣΑ, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας επισημαίνει ότι η αύξηση της ζήτησης συνεχίζει να είναι ισχυρότερη του αναμενομένου, ιδίως στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Οι τυφώνες Χάρβεϋ και Ίρμα, ωστόσο, αναμένεται να προκαλέσουν επιβράδυνση στην αύξηση της ζήτησης στις ΗΠΑ το τρίτο τρίμηνο του έτους.

Η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου, από την άλλη, σημείωσε, τον Αύγουστο, κάμψη κατά 720 χιλ. βαρέλια την ημέρα λόγω μη προγραμματισμένων διακοπών, αλλά και εξαιτίας των προκαθορισμένων εργασιών συντήρησης, κυρίως σε χώρες εκτός ΟΠΕΚ. Μετά από τέσσερεις μήνες σημειώθηκε η πρώτη μείωση στην προσφορά πετρελαίου, η οποία περιορίστηκε, έτσι, στα 97,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, η παραγωγή σημειώνει άνοδο κατά 1,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα, καθώς παρατηρείται αξιοσημείωτη αύξηση παραγωγής στις χώρες εκτός του πετρελαϊκού καρτέλ. Ωστόσο, στις 10 χώρες εκτός ΟΠΕΚ που έχουν δηλώσει ότι δεσμεύονται από την απόφαση μείωσης παραγωγής αργού της 30ης Νοεμβρίου 2016 παρατηρείται, για πρώτη φορά, συμμόρφωση με την εν λόγω απόφαση που υπερβαίνει το 100%.

Τον Αύγουστο, εξάλλου, σύμφωνα με την έκθεση του ΙΕΑ, η παραγωγή αργού του ΟΠΕΝ σημείωσε κάμψη για πρώτη φορά εδώ και πέντε μήνες, εξαιτίας νέων ταραχών στη Λιβύη, που προκάλεσαν διακοπές στις παραγωγικές ροές, αλλά και μείωσης παραγωγής σε άλλες χώρες-μέλη. Η παραγωγή του καρτέλ των πετρελαιοπαραγωγών κρατών μειώθηκε κατά 210 χιλ. βαρέλια την ημέρα από το υψηλό έτους των 32,67 εκατ. βαρελιών την ημέρα. Οι 12 χώρες-μέλη που δεσμεύονται από την απόφαση της 30ης Νοεμβρίου αύξησαν τον βαθμό συμμόρφωσής τους στο 82%, από 75% τον Ιούλιο. Για το σύνολο του έτους, η συμμόρφωση των χωρών-μελών του ΟΠΕΚ υπολογίζεται κατά μέσο όρο σε 86%.

Αναφορικά με τα εμπορικά αποθέματα στις χώρες του ΟΟΣΑ, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, στη νέα του έκθεση, αναφέρει ότι αυτά παρέμειναν στάσιμα τον Ιούλιο, στα 3 016 εκατ. βαρέλια, σε αντίθεση με την συνηθισμένη αυξητική τάση το συγκεκριμένο μήνα του χρόνου. Το πλεόνασμα των αποθεμάτων πάνω από το μέσο όρο της πενταετίας μειώθηκε στα 190 εκατ. βαρέλια. Τα επίπεδα αποθεμάτων των πετρελαϊκών προϊόντων στις χώρες του ΟΟΣΑ ήταν μόλις 35 χιλ. βαρέλια πάνω από το μέσο όρο της πενταετίας, στα τέλη Ιουλίου, και πιθανόν να πέσουν ακόμη περισσότερο, όπως εκτιμά ο ΙΕΑ, λόγω του τυφώνα Χάρβεϋ.

Οι τιμές του αργού σημείωσαν αύξηση κατά 1 έως 3 δολ. το βαρέλι λόγω της υψηλότερης ζήτησης αργού και των διακοπών που σημειώθηκαν στην παραγωγή της Λιβύης. Οι τιμές του αργού στη Βόρειο Αμερική βρίσκονταν πίσω από τα διεθνή επίπεδα και ο τυφώνας Χάρβεϋ διεύρυνε το χάσμα κατά τα τέλη Αυγούστου. Αντίθετα, υψηλότερα, κινήθηκαν οι τιμές του ντήζελ και της βενζίνης.

Τέλος, όσον αφορά τον τομέα της διύλισης, η έκθεση του ΙΕΑ τονίζει ότι, για το τρίτο τρίμηνο του 2017, η παραγωγή του τομέα της διύλισης αναθεωρήθηκε καθοδικά κατά 0,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα, εξαιτίας των επιπτώσεων του τυφώνα Χάρβεϋ. Αυτό είχε σαν συνέπεια έλλειψη προσφοράς όσον αφορά τα διυλιστικά προϊόντα παγκοσμίων για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο. Για το τελευταίο τρίμηνο του έτους, ο Οργανισμός προβλέπει νέα επίπεδα – ρεκόρ για την παραγωγή προϊόντων διύλισης, στα 80,9 εκατ. βαρέλια την ημέρα, καθώς τα διυλιστήρια έχουν να αντιμετωπίσουν υψηλότερα περιθώρια σε αγορές προϊόντων υπό πίεση.