Η Royal Dutch Shell αναζητά αγοραστή για το πετρελαϊκό κοίτασμα Majnoon στο Ιράκ και το Υπουργείο Πετρελαίου έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για να οριστικοποιηθεί η αποχώρησή της, σύμφωνα με το Υπουργείο Πετρελαίου και στελέχη του πετρελαϊκού τομέα της χώρας.

Η Royal Dutch Shell αναζητά αγοραστή για το πετρελαϊκό κοίτασμα Majnoon στο Ιράκ και το Υπουργείο Πετρελαίου έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για να οριστικοποιηθεί η αποχώρησή της, σύμφωνα με το Υπουργείο Πετρελαίου και στελέχη του πετρελαϊκού τομέα της χώρας.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters, μία επιστολή που υπογράφεται από τον ιρακινό υπουργό Πετρελαίου Jabar al-Luaibi με ημερομηνία 23 Αυγούστου και απευθύνεται στην Shell Iraq Petroleum Development ( SIPD) εγκρίνει την αποχώρηση της Shell από το Majnoon, ένα πετρελαϊκό πεδίο κοντά στη Basrah, το οποίο ξεκίνησε την παραγωγή το 2014.

«Σεβόμαστε την επιθυμία σας και την απόφασή σας να αναζητήσετε ένα αποδεκτό τέλος της επένδυσης της SIPD στο Majnoon», ανέφερε η επιστολή του Υπουργείου Πετρελαίου, αντίγραφο της οποίας επικαλείται το Reuters. Η SIPD είναι η τοπική θυγατρική της Shell.

Τρία στελέχη του πετρελαϊκού τομέα του Ιράκ και ένας Ιρακινός ανώτερος μηχανικός που συνεργάζεται με τη Shell στο Majnoon επιβεβαίωσαν την αυθεντικότητα της επιστολής.

Εκπρόσωπος της Shell δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος για σχόλια στο Reuters.

Το Νοέμβριο, πηγές της βιομηχανίας δήλωσαν στο Reuters ότι η Shell σκέφτεται να προχωρήσει στην πώληση του μεριδίου της στα πετρελαϊκά πεδία στο Ιράκ, στο πλαίσιο του παγκόσμιου προγράμματός της για αποεπενδύσεις αξίας 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Shell είναι ο φορέας εκμετάλλευσης του τεράστιου κοιτάσματος Majnoon κοντά στη Βασόρα του νότιου Ιράκ, του οποίου η παραγωγή ξεκίνησε το 2014.

Ιρακινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το Υπουργείο Πετρελαίου και η Royal Dutch Shell συζητούσαν επί των επενδυτικών προϋπολογισμών και των παραγωγικών δραστηριοτήτων, αλλά απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία.

«Δεν επιτύχαμε συμφωνία με τη Shell για τις επιχειρήσεις της στο Majnoon, συμπεριλαμβανομένων των σχεδίων παραγωγής και των επενδυτικών προϋπολογισμών. Θεωρούμε ότι η απόσυρση της Shell είναι προς το συμφέρον όλων των μερών», δήλωσε ένας αξιωματούχος του Υπουργείου Πετρελαίου που συμμετείχε σε συνάντηση τον περασμένο μήνα στο Υπουργείο με θέμα τη διαχείριση του Majnoon μετά την απόσυρση της Shell.

Η Shell κατέχει μερίδιο 45% στο Majnoon και είναι ο φορέας διαχείρισης του κοιτάσματος βάσει μίας σύμβασης τεχνικών υπηρεσιών που λήγει το 2030, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του 2015.

Η εθνική πετρελαϊκή εταιρεία της Μαλαισίας Petronas κατέχει μερίδιο 30% στο πεδίο, ενώ η ιρακινή κυβέρνηση κατέχει το υπόλοιπο 25%.

Η παραγωγή από το Majnoon κυμαίνεται σήμερα περίπου στα 235.000 βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με τους αξιωματούχους του Υπουργείου Πετρελαίου του Ιράκ.

Παρά την απόσυρση από το Majnoon, η Shell θα διατηρήσει τις δραστηριότητές της σε έργα αερίου και πετροχημικών στο Ιράκ, ανέφερε η επιστολή.