Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, πραγματοποίησε χθες, Δευτέρα, κύκλο επαφών για ενεργειακά θέματα με Αλγερινούς αξιωματούχους, δηλώνοντας ότι υπήρξε «καλή ατμόσφαιρα» μεταξύ των δύο χωρών - μελών του ΟΠΕΚ. Υπογράμμισε ότι σημειώθηκε πρόοδος σχετικά με τον τρόπο αποκατάστασης των παγκόσμιων τιμών του αργού, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, πραγματοποίησε εχθές, Δευτέρα κύκλο επαφών για ενεργειακά θέματα με Αλγερινούς αξιωματούχους, δηλώνοντας ότι υπήρξε «καλή ατμόσφαιρα» μεταξύ των δύο χωρών - μελών του ΟΠΕΚ. Υπογράμμισε ότι σημειώθηκε πρόοδος σχετικά με τον τρόπο αποκατάστασης των παγκόσμιων τιμών του αργού, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο Μαδούρο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, βρέθηκε στο Αλγέρι για να συζητήσει τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, ενώ στο πλαίσιο των επαφών, συζητήθηκε και η 15μηνη συμφωνία για την παραγωγή μεταξύ χωρών εντός και εκτός του ΟΠΕΚ, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας.

«Προχωρούμε σε συμφωνίες με σκοπό την ανάκτηση του ελέγχου των πετρελαϊκών αγορών και ... την αποκατάσταση των τιμών του πετρελαίου», δήλωσε ο Μαδούρο σε δημοσιογράφους στο Αλγέρι.

Το Reuters, επικαλούμενο το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων APS της Αλγερίας, ανέφερε ότι ο Maduro δήλωσε ότι «υπό αυτό το πρίσμα, υπήρχε μια καλή ατμόσφαιρα» στις συνομιλίες για το σύμφωνο μεταξύ των χωρών εντός και εκτός ΟΠΕΚ, παρόλο που δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες.

Οι αγορές επικεντρώνονται σε μια πιθανή επέκταση της συμφωνίας που υπογράφηκε στα τέλη του περασμένου έτους και προβλέπει τη μείωση της παραγωγής κατά περίπου 1,8 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως μέχρι τον Μάρτιο του 2018, με σκοπό τη διατήρηση υψηλών τιμών. Οι τιμές έχουν μειωθεί, δεδομένο ότι τα παγκόσμια αποθέματα δεν έχουν συρρικνωθεί τόσο γρήγορα όσο αναμενόταν.

Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Khalid al- Falih, συναντήθηκε με τους ομολόγους του από τη Βενεζουέλα και το Καζακστάν το Σαββατοκύριακο για να συζητήσει την παράταση της συμφωνίας κατά τουλάχιστον τρεις μήνες, όπως ανέφερε το υπουργείο Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας.