Η ινδική Petronet έλαβε δήλωση ενδιαφέροντος από την κυβέρνηση της Σρι Λάνκα για τη δημιουργία τερματικού σταθμού LNG κοντά στο Κολόμπο της Σρι Λάνκα, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία την Τετάρτη. «Οι δύο χώρες στις προσπάθειές τους να ενισχύσουν τις μεταξύ τους σχέσεις έχουν συζητήσει επί του θέματος αυτού εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο».

Η ινδική Petronet έλαβε δήλωση ενδιαφέροντος από την κυβέρνηση της Σρι Λάνκα για τη δημιουργία τερματικού σταθμού LNG κοντά στο Κολόμπο της Σρι Λάνκα, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία την Τετάρτη.

«Οι δύο χώρες στις προσπάθειές τους να ενισχύσουν τις μεταξύ τους σχέσεις έχουν συζητήσει επί του θέματος αυτού εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο. Η κυβέρνηση της Σρι Λάνκα παρέδωσε δήλωση ενδιαφέροντος προς την κυβέρνηση της Ινδίας κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ινδού Υπουργού Εξωτερικών στο Colombo την 1η Σεπτεμβρίου», εξήγησε η εταιρεία.

Η Petronet LNG Limited, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας LNG της Ινδίας, σύντομα θα σχηματίσει κοινοπραξία με εταιρείες της Ιαπωνίας και της Σρι Λάνκα.

Μία τέτοια κοινοπραξία θα κατασκευάσει έναν τερματικό σταθμό LNG στη Σρι Λάνκα για την παροχή φυσικού αερίου σε διάφορες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, σε κατοικίες, αλλά και στον τομέα των μεταφορών στη Σρι Λάνκα.

Η δυναμικότητα του σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου θα καθοριστεί βάσει της ζήτησης φυσικού αερίου στη Σρι Λάνκα και η κατασκευή του αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός δύο ετών από την ολοκλήρωση των αρχικών διατυπώσεων.

Ο τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου θα εγκατασταθεί στη δυτική ακτή της Σρι Λάνκα, σε κοντινή απόσταση από το Colombo, όπου βρίσκονται οι περισσότερες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που λειτουργούν κυρίως με δαπανηρά υγρά καύσιμα.

Έως σήμερα το 82% της πρωτογενούς κατανάλωσης ενέργειας στη χώρα καλύπτεται μέσω των πετρελαϊκών προϊόντων και της βιομάζας.