Συριακός Στρατός και Συμμαχικές Δυνάμεις «Έσπασαν» την Πολιορκία του ΙΚ στην Ντέιρ αλ-Ζορ

Συριακός Στρατός και Συμμαχικές Δυνάμεις «Έσπασαν» την Πολιορκία του ΙΚ στην Ντέιρ αλ-Ζορ
energia.gr
Πεμ, 7 Σεπτεμβρίου 2017 - 08:52
Οι δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης προσέγγισαν την Τρίτη στρατεύματα που πολιορκούνταν επί σειρά ετών από το Ισλαμικό Κράτος στην πόλη Ντέιρ αλ-Ζορ, τελευταίο ισχυρό οχυρό των τζιχαντιστών στη Συρία. Η προέλαση του στρατού στη στρατηγικής σημασίας Ντέιρ αλ-Ζορ, πόλη στον Ευφράτη και άλλοτε κέντρο της πετρελαϊκής βιομηχανίας της Συρίας, αποτελεί σημαντική νίκη για τον Άσσαντ και ακόμη ένα σοβαρό πλήγμα εναντίον των τζιχαντιστών.

Οι δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης προσέγγισαν την Τρίτη στρατεύματα που πολιορκούνταν επί σειρά ετών από το Ισλαμικό Κράτος στην ανατολική πόλη Ντέιρ αλ-Ζορ, το τελευταίο ισχυρό οχυρό των τζιχαντιστών στη Συρία, όπως δήλωσε ο στρατός.

Η προέλαση του στρατού στη στρατηγικής σημασίας Ντέιρ αλ-Ζορ, μια πόλη στον ποταμό Ευφράτη και άλλοτε κέντρο της πετρελαϊκής βιομηχανίας της Συρίας, αποτελεί σημαντική νίκη για τον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσσαντ κατά του Ισλαμικού Κράτους και ακόμη ένα σοβαρό πλήγμα εναντίον των τζιχαντιστών.

Όπως αναφέρει το Reuters, το Ισλαμικό Κράτος βάλλεται στη Συρία από τον κυβερνητικό στρατό, υποστηριζόμενο από τις συμμαχικές δυνάμεις του Ιράν και της Ρωσίας, και σε ξεχωριστό μέτωπο από μια συμμαχία Αράβων και Κούρδων μαχητών υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Νωρίτερα φέτος οι τζιχαντιστές εκδιώχθηκαν από το οχυρό τους στη Μοσούλη του Ιράκ.

Το Ισλαμικό Κράτος εξακολουθεί να κατέχει κατά το ήμισυ την πόλη της Ντέιρ αλ-Ζορ και μεγάλο μέρος της περιφέρειας, καθώς και τμήματα του πρώην οχυρού της, της Ράκκα, στα βορειοδυτικά, όπου διεξάγονται επιθέσεις που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ.

«Οι ένοπλες δυνάμεις και οι σύμμαχοί μας, με την υποστήριξη των συριακών και ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών, προέλασαν κατά τη δεύτερη φάση των επιχειρήσεων στη συριακή έρημο», δήλωσε ο στρατός της Συρίας. «Έχουν καταφέρει να σπάσουν την πολιορκία».

Τα κρατικά μέσα μαζικής ενημέρωσης και μια ομάδα πολεμικών παρατηρητών ανέφεραν ότι οι προελαύνουσες δυνάμεις συνδέθηκαν με τα πολιορκημένα στρατεύματα σε ένα οχυρό στη δυτική άκρη της πόλης.

Πλάνα της κρατικής τηλεόρασης της Συρίας έδειξαν στρατιώτες να πανηγυρίζουν κοντά στο οχυρό. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης δήλωσαν ότι οι κάτοικοι των τμημάτων της πόλης που ελέγχονται από την κυβέρνηση γιόρταζαν την προέλαση του στρατού.

Το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δήλωσε ότι μια γειτονική στρατιωτική αεροπορική βάση και τρεις συνοικίες παρέμειναν υπό την πολιορκία του Ισλαμικού Κράτους. Μάχες εξακολουθούν να μαίνονται σε όλη την πόλη, δήλωσε ομάδα Βρετανών παρατηρητών.

Ο κυβερνήτης της Ντέιρ αλ-Ζορ, Mohammed Ibrahim Samra, δήλωσε στο Reuters ότι κυβερνητικά στρατεύματα προωθούνται και προς την αεροπορική βάση.

«Οι δυνάμεις έχουν αρχίσει να σπάνε την πολιορκία», είπε. «Οι κάτοικοί μας περίμεναν αυτή τη στιγμή ... οι δυνάμεις του στρατού προσπαθούν να σπάσουν την πολιορκία και στο στρατιωτικό αεροδρόμιο».

«Τις επόμενες μέρες θα υπάρξει εκκένωση της πόλης Ντέιρ αλ-Ζορ (από τζιχαντιστές)» και παράλληλα, ο στρατός θα προωθηθεί στις γύρω επαρχίες που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους, συμπλήρωσε ο Samra.

Ο Άσσαντ συνεχάρη, με δήλωσή του, τα στρατεύματα.

Ο στρατός και οι σύμμαχοί του σημείωσαν ταχείες εξελίξεις τις τελευταίες ημέρες, καθώς προωθούνται ανάμεσα από τις γραμμές του Ισλαμικού Κράτους, με την υποστήριξη βαρέως πυροβολικού και αεροπορικών επιθέσεων εκ μέρους της Ρωσίας.

Ένα ρωσικό πολεμικό πλοίο στη Μεσόγειο εκτόξευσε πυραύλους cruise στοχεύοντας θέσεις του Ισλαμικού Κράτους στη Ντέιρ αλ-Ζορ για να ενισχύσει την επίθεση, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.

 

Το Ισλαμικό Κράτος Υπό Πίεση

Η πόλη αποκόπηκε από την ελεγχόμενη από την κυβέρνηση Συρία το 2013, οπότε και ομάδες ανταρτών εξεγέρθηκαν κατά του Άσσαντ, στο πρώτο ξέσπασμα του εξαετούς πολέμου στη χώρα. Το Ισλαμικό Κράτος, στη συνέχεια, κατέλαβε τις θέσεις των ανταρτών και περικύκλωσε το στρατιωτικό θύλακα και την κοντινή αεροπορική βάση το 2014.

Τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν τον Αύγουστο ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, περίπου 93.000 πολίτες ζούσαν εκεί σε ‘εξαιρετικά δύσκολες’ συνθήκες. Κατά τη διάρκεια της πολιορκίας, οι πολίτες εφοδιάζονταν μέσω ρίψεων από αεροπλάνα.

Η Ντέιρ αλ-Ζορ βρίσκεται νοτιοανατολικά του πρώην προπυργίου του Ισλαμικού Κράτους στη Ράκκα.

Εγκλωβισμένοι από όλες τις πλευρές, οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους έχουν πλέον υποχωρήσει σε πόλεις κοντά στα σύνορα με το Ιράκ.

Η ανάκτηση της Ντέιρ αλ-Ζορ «αποτελεί ένα σημαντικό εφαλτήριο για την επέκταση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην περιοχή», δήλωσε ο στρατός.

Για τη Δαμασκό, η πρόσφατη νίκη έρχεται σε συνέχεια μηνών σταθερής προόδου, καθώς ο στρατός και οι σύμμαχοί του στράφηκαν από τις νίκες έναντι των ανταρτών στη δυτική Συρία, στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους στα ανατολικά.

Η πορεία προς τα ανατολικά τους έφερε σε ορισμένες περιπτώσεις σε σύγκρουση με τις δυνάμεις που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ.

Ωστόσο, οι αντίπαλες δυνάμεις έχουν παραμείνει ως επί το πλείστον μακριά η μία από την άλλη, με το συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ να τονίζει ότι δεν επιδιώκει έναν πόλεμο κατά του Άσσαντ.

Σε δήλωσή της την Κυριακή, μια συμμαχία από σιίτες μαχητές που υποστηρίζονται από το Ιράν και συντάσσεται με τη Δαμασκό, συμπεριλαμβανομένης της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι προσπάθησε να εμποδίσει την είσοδο στη Ντέιρ αλ-Ζόρ.

Αξιωματούχος της συμμαχίας που υποστηρίζει τον Άσσαντ δήλωσε ότι ο ανώτερος διοικητής του ιρανικού σώματος των Φρουρών της Επανάστασης, Qassem Soleimani, παρακολουθούσε στενά τις μάχες, ένδειξη της στενής στρατιωτικής εμπλοκής του Ιράν.