Συμβούλιο Ασφαλείας: Πρόθεση των ΗΠΑ η Επιβολή Εμπάργκο Πετρελαίου στη Βόρεια Κορέα

Συμβούλιο Ασφαλείας: Πρόθεση των ΗΠΑ η Επιβολή Εμπάργκο Πετρελαίου στη Βόρεια Κορέα
energia.gr
Πεμ, 7 Σεπτεμβρίου 2017 - 08:12
Σύμφωνα με το προσχέδιο ψηφίσματος που διανεμήθηκε χθες στα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, οι ΗΠΑ επιθυμούν την επιβολή εμπάργκο πετρελαίου στη Βόρεια Κορέα και απαγόρευση εξαγωγών κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων. Με βάση το κείμενο, η Ουάσινγκτον προτείνει επίσης το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν

Σύμφωνα με το προσχέδιο ψηφίσματος που διανεμήθηκε χθες στα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, οι ΗΠΑ επιθυμούν την επιβολή εμπάργκο πετρελαίου στη Βόρεια Κορέα και απαγόρευση εξαγωγών κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων.

Με βάση το κείμενο, η Ουάσινγκτον προτείνει επίσης το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν και την επιβολή ταξιδιωτικής απαγόρευσης εις βάρος του, καθώς και την απαγόρευση προσλήψεων βορειοκορεατών εργατών που ζουν στο εξωτερικό.

Με τη στήριξη της Γαλλίας και της Βρετανίας (μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ), η Αμερικανίδα πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, Νίκι Χέιλι, έχει δηλώσει ότι η Ουάσινγκτον θέλει το νέο προσχέδιο απόφασης να τεθεί προς ψήφιση τη Δευτέρα. Εντούτοις, ο Ρώσος πρεσβευτής στα ΗΕ, Βασίλι Νεμπέτζια, έχει τονίσει ότι αυτό ίσως είναι «κάπως πρόωρο».

Η στάση που θα τηρήσουν η Κίνα και η Ρωσία, τα δύο άλλα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας που έχουν δικαίωμα βέτο, παραμένει αδιευκρίνιστη.